SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy az én anyukám mit nem nézett!

Lajkó Bernadett [cikkei] - 2011-03-08
A hétvégén a szokottnál is vidámabban töltöttük a szabadidőnket. Az apropót az adta, hogy 13 éves fiam rettenetesen unatkozott, a tévében sem talált semmi érdekeset, pedig én azt hittem, a 68 fogható csatorna nem kevés. Valami jó ötlettel akartam előrukkolni, ezért elkezdtem gondolkodni, mit is csináltam én ennyi idős koromban...
Hogy az én anyukám mit nem nézett!

(Nem tudom, Önök hogy vannak ezzel, de nekem olybá tűnik, mintha még csak most ballagtam volna az általános iskolából. Pedig 39 éves vagyok, szóval nem mostanában volt ez már. Sajnos. Azt hiszem, a hihetetlen tempóval száguldó mindennapok miatt tűnhet mégis annyira közelinek az a nap.)

Szóval az egész úgy kezdődött, hogy készítettem a vasárnapi ebédet. Lányom (Laura, aki 17 éves) örült, hogy az egész heti tanulás és hajtás után most végre beülhet pár órára a „NAGY, KÖZÖS, VIRTUÁLIS CSEVEGŐ”-be, és egy hét után ismét válthat pár szót a barátaival. Ákos fiam kicsit más világ, az internet nem hozta még el nála azt a függőséget, ami viszont 1-2 év múlva viszont már őt is megfertőzi szerintem. A barátai messze laknak tőlünk, így az „Unatkozom, mit csináljak” kezdetű nyavalygásával igyekszik edzésben tartani az idegeimet hétvégén is, nehogy kikapcsolhassak akár csak egy rövid időre is.

Így kezdtem el azon gondolkodni, mit javasoljak, mivel múlassa az időt. Nem nagyon tudtam jó ötlettel szolgálni, és bosszankodva kezdtem beszélni hozzá:

- Én nem értelek, amikor én ennyi idős voltam, valahogy sosem unatkoztam! - és ekkor beindultak az agyam rég nem használt területei . Tényleg, hogy telt akkoriban egy-egy napom? Gyorsan betoltam a sütőbe a húst, és leültem Ákos mellé.

- El tudod azt képzelni, hogy hétfőnként hazajössz, és hiába kapcsolgatod a tévét, mert nincs benne adás? Amikor én gyerek voltam, ez így volt ám, sőt, a délelőtti és a délutáni műsor között is volt pár óra kihagyás. Ja, és összesen két csatorna volt, ebből az egyiken csak késő délután kezdtek műsort sugározni, olyanokat, amiket mi, gyerekek egyáltalán nem is tartottunk érdekesnek. - a fiam döbbenten nézett, és azt hitte, rosszul értett valamit:

- EstimeseAnya, azt akarod mondani, hogy csak egy adó volt, amit néztél? És hétfőn még az sem? De akkor mit tudtál hétfő este csinálni? DVD-ket néztél? - na igen... be kell látnom, a 26 év korkülönbség nagyon nagy idő, sajnos öregszem.

- Kapaszkodj meg, a DVD-t akkor még fel sem találták! Nekünk sajnos videónk sem volt, mert abban az időben ahhoz is csak a nagymenők jutottak hozzá akkoriban. Játszottam és olvastam. A kötelező olvasmányokat sem tudtuk ám filmen megnézni, mindet kénytelenek voltunk elolvasni. És este 8-kor mentem aludni, nem úgy, mint ti. De nem bántalak, tudom, az osztálytársaid még később fekszenek, mint te. Gyere, mutatok neked valamit. - eszembe jutott, hogy nemrégiben jó pár éves reklámfilmekre bukkantam a neten szörfölgetve, olyanokra, amiket gyerekkoromban láttam utoljára.

reklamokÁkos a Chemotox, a Sztereo hangzás, a Leo jégkrém és a Sárvári Thermálkristály reklámjait először értetlenül nézte - hiába, az ő agyuk másra van már programozva -, de aztán amikor harmadszorra indította újra őket, és a kacagásától már az egész lakás zengett, akkor Laura is előbújt a futurisztikus XXI. századból, és érdeklődésére elmondtuk, hogy semmi különöset nem keresgélünk, mint az előző századból itt maradt anyukájuk gyerekkori élményeit. És akkor még előkerült néhány újabb nagy sikerű reklám. Megismertettem gyerekeimet a Sugár, a Pécsi kesztyű, a véres és a májas hurka fantasztikus filmecskéivel, aztán a Liberó reklámokkal, és a CASCO biztosítás figyelemreméltó történetével.



Ezután már nem is okozott fennakadást, hogy mivel kéne a gyereket lefoglalni. Özönlöttek a kérdések:

- Milyen filmeket néztél? Animációsokból mi volt a kedvenced? Ja, hogy akkor még azt sem Kántornagyon csináltak? Makk Marci? Hát az meg mi? Hú, de durva! De hát anya, ezzel valami baj van, nem színes ez a farkaskutyás film! Micsoda??? Most komolyan mondod, hogy fekete-fehér volt egy rakás műsor? Hát ez nagyon vicces! - a kérdések újabb emlékeket idéztek fel bennem, így kaptak ízelítőt a gyerekek A szeleburdi család és Kántor meg Csupati történeteiből, a Szomszédokból (közülük Julcsi volt számukra a legszórakoztatóbb, akiről alig akarták elhinni, hogy tényleg Ábel Anitát látják kiskorában), Mazsolát is közelebbről megismerték, és Mekk Eleket is. A percek meg csak peregtek, és semmi mást nem lehetett hallani, csak önfeledt gyerekkacajt.

Az ebédhez alig tudtam odavonszolni őket, és már a délutáni, sőt, a jövőheti unatkozástól sem kell rettegnem, mert bőven maradt látnivaló ebből a csodálatos korszakból.

A gyerekek érdeklődőek, mindenre kíváncsiak, ha egyszer valamivel felcsigázzuk őket. Még "házi feladat"-ot is kaptam tőlük, képeket kell keresnem a kedvenc játékaimról, és ha időm lesz, el kell mesélnem, hogy is kell elképzelni a kártyanaptár-gyűjtést, amiben én mindig nagy ász voltam, mert édesanyám az Állami Biztosítónál dolgozott, és rengeteg vállalattól hozott nekem naptárakat, amiket aztán cserélgethettem.

Hm... Most éppen az általam sokat hallgatott, ezért aztán számukra is ismerős '70-es, '80-as évek zenéit keresgélik az egyik közismert videonézegetős oldalon, amikor Szandi épp 13 éves volt, amikor „Kitört a pesti limbó-láz”, és amikor Ullmann Mónika írt a bátyjának egy dalt...

Higgyék el, gyermekeink kedvéért is érdemes leporolni a régi könyveket, a bakelit lemezeket, és elővenni a rágott fülű, gombszemű mackónkat a padlásról. Az élmény nagyszerű, ráadásul közös, ezért még inkább maradandó!

Jó szórakozást mindenkinek!

A
2011. februári cikkíró pályázatra beküldött írás.

Indexkép: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja