SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ez a kacatok kora: miért unják meg hamar a gyerekek a játékokat?

Családinet [cikkei] - 2018-08-17
A kreativitás, az alkotó fantázia kialakulásához és gyakorlásához nagyon fontos a játék. Szülőként sokszor azonban épp ez ellen dolgozunk, még ha a legjobb szándékkal is tesszük.
Ez a kacatok kora: miért unják meg hamar a gyerekek a játékokat?

Kacatok kora

Egy kisautó a nagyitól, mert ma benézett hozzánk. Egy építő játék a nagynénitől, mert ügyes voltál a doktor néninél. Egy újabb darab a kedvenc mesefigurádból, mert annyira kérted, pedig csak a főzéshez ugrottunk be néhány apróságért. Most pedig jó lenne egy sárga autó, mert a Bencének is olyan van?

Kacatok koraként is definiálják a napjainkban gyakori jelenséget: a gyerekszoba polcai roskadoznak, ám a gyerekek hamar ráunnak a játékokra, eközben a reklámok közt máris felbukkan egy újabb – vélhetően tiszavirág életű - kedvenc. Folyamatosan selejtezünk, de játékból mintha mégis egyre több lenne és megint tele a gyerekszoba.

Hogyan változtassunk ezen?
 

A kevesebb több

A sok játék egyszerűen túlterheli a gyerek érzékelő képességét, a túl sok inger, választási lehetőség épp ellenkező hatást fejt ki: a gyerekek nyűgössé, síróssá válhatnak, a rengeteg játék mellett is unatkoznak. A bőség zavarában nem tud teljesen felfedezni és megismerni egy játékot, ezáltal arra sincs lehetősége, hogy rájöhessen, milyen sokoldalúan lehet játszani velük.

Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője szerint is a mennyiség helyett inkább a minőséget érdemes előtérbe helyezni, ha játékvásárlás előtt állunk. Nem egyszerűen csak azért lesz minőségi, mert jól bírja a strapát, hanem azért, mert hosszú távon játéklehetőséget biztosít a gyerek számára, nem fogja hamar megunni, ehhez pedig az kell, hogy a játék szabadon variálható legyen.
 

Szabad, kreatív játék

A mai játékokat annyira szűk felhasználási célra tervezték, hogy gyerek legyen a talpán, aki ettől az erős sugalmazástól el bír szakadni és kreatívan, új játékot tud kitalálni az egyoldalúan használható eszközzel. Nyilván a szülő így egyre több játékot fog megvásárolni, ha azt szeretné, hogy a gyerek változatosan tudjon játszani, ám ezzel visszaértünk a túl sok játék és túl sok inger problémájához.

Sokszor azonban a szülők maguk rontják le egy játék élvezeti értékét. Még ha van is egy jól variálható darab, gyakran még sincs a gyermeknek esélye szabadon alkotni. Konkrét példa, amikor azt látjuk, hogy az építőjátékból megépíthető formát – autót, repülőt, robotot – a gyerek az útmutató szerint összerakja, majd az alkotás a vitrinbe vagy a polcra kerül kiállításra, mondván a játék betöltötte funkcióját, nincs tovább dolgunk vele. Pedig lenne. Újat alkotni, az elemeket szétszedni és a gyerek fantáziájára bízva valami egészen mást építeni.
 

Mi legyen a játékokkal?

 

  • Ha úgy érezzük, hogy a gyerekszoba inkább játékbolthoz hasonlít, a kicsi mégsem tud mit kezdeni a bőség zavarában, akkor a legjobb választás, ha együtt leülünk és szelektálunk. Sokszor több darabban, a szoba különböző pontjairól kerül elő egy játék, ami egészben újra érdekessé válik a számára. Találni fogunk olyan játékokat is, amiket már kinőtt, és azért hanyagolja, ezeket el is ajándékozhatjuk.
  • A jó állapotú játékokat el is adhatjuk, de ha a pakolás végén még mindig túl sok a játék, akkor egy részét dobozoljuk be és tegyük félre, majd bizonyos időnként cseréljük ki a régiekkel. Az újdonság varázsa miatt ilyenkor a régi játékok is jó szórakozást biztosítanak.
  • A játékmennyiség további túlzott mértékű növekedése ellen mindig beszéljük meg a rokonokkal, ismerősökkel is, hogy „csak úgy”, vagy ünnepekre milyen ajándékot kapjanak a gyerekek. Jó választás, ha van például egy építőjáték, vagy játékvonat szett, játékkonyha akkor ezekhez újabb kiegészítőt vásárolnak. Így nem valami teljesen – olykor bizony felesleges – darabbal nő a játékok száma, hanem a gyakran használt, kedvelt és a gyerekek figyelmét hosszabb időre is lekötő játékot teszik már variálhatóbbá, például egy új kisvonattal, sorompóval, játékgyümölccsel, egyéb kiegészítővel.
  • A gyerekek gyakran azért unnak rá egy játékra, mert az nem pont az életkoruknak megfelelő. Az sem biztos, hogy az épp aktuális tévéreklámos játék a legjobb választás. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjük ki a szaküzletekben, hozzáértő dolgozó véleményét!


Forrás: jatekliget.hu
Indexkép: levelord / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja