SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 alapvető dolog, amit minden gyereknek meg kell tanítani 13 éves kora előtt

Családinet [cikkei] - 2018-08-24
A gyermekkor a legmeghatározóbb időszak egy ember életében. Minden, ami ez idő alatt történik, hatással van a felnőtt énünkre is.
9 alapvető dolog, amit minden gyereknek meg kell tanítani 13 éves kora előtt

Gyerekkorban érdemes elsajátítani a legalapvetőbb készségeket, mert ekkor a legfogékonyabb az agy. Ebben az időszakban kell gyerekeinknek megtanítani minden olyan dolgot, ami elengedhetetlen a mindennapokban, legyen szó tisztálkodásról, szokásokról, illemről, beszédkészségről, szocializációról.

Sajnos a mai túldigitalizált világ mintegy beszippantja a gyerekeinket, elvéve tőlük azt az értékes időt, amit az előbb felsoroltak elsajátítására szánhatnának. De azért álljunk meg egy pillanatra! Hiába a sok kütyü, s a gépek, melyek mindent elvégeznek helyettünk, vannak dolgok, amiket igenis minden gyerkőcnek meg kell tanulni és el kell sajátítania még 13 éves kora előtt, ha talpraesett felnőtt akar lenni.

  • Hogyan kell betölteni és elindítani a mosógépet?
    Ha már van, ami helyettünk tisztává varázsolja a koszos ruháinkat, akkor illik megtanulni azt, hogy hogyan is kell működtetésbe hozni. A gyerekek általában kifejezetten érdekesnek találják a mosás körüli teendőket, ezért nyugodtan bízzuk rájuk a ruhák összegyűjtését, szétválogatását, a gép beprogramozását s elindítását.
     
  • Hogyan kell elmosni az edényeket?
    Lehet, hogy furcsának hangzik, de vannak olyan kisgyerekek, akiknek fogalmuk sincs, hogyan kellene kézzel elmosni egy használt tányért. Ez talán azért lehetséges, mert egyre több háztartásban van mosogatógép.
     
  • Hogyan kell lenyírni a füvet?
    Karbantartani a gyepet nem olyan nehéz munka, ám ezt jobb nagyobb korban megtanítani a gyereknek. A kert karbantartását és a legalapvetőbb kerti eszközök használatát minden kertes házban nevelkedett fiatalnak illik tudnia.
     
  • Bevásárlást lebonyolítani
    Bevásárlások alkalmával jó, ha azt is tudatosítjuk csemeténkben, hogy mennyire fontos az egészséges táplálkozás. Sokat segít, ha közösen írjuk meg a bevásárló listát, így át tudjuk beszélni, hogy mely termékek egészségesek és miből mit készíthetünk.
     
  • Hogyan kezelje a stresszt?
    Felnőtt korában hálával fog visszagondolni arra, mikor tanítgattad, hogy hogyan vezesse le a felgyülemlett feszültséget. Sajnos a stressz felnőtt korukra csak nőni fog, úgyhogy ez mindenképpen fontos részét képezi a felnőtt életüknek.
    Olvasd el ezt is: 101 módszer a stressz csökkentésére - egy középiskolai tanár kincset érő ajándéka a diákok számára 
    Sokat segíthet ez is: Meditációs gyakorlatok gyerekeknek
     
  • Hogyan élje meg a sikertelenséget?
    Kisgyerekkorban még lehet, hogy működik, ha nem beszélünk a kudarcairól, de 10 éves kor környékén azért már meg kell tennünk. Veszíteni és kudarcot vallani természetes dolog, az élet velejárója! Adjunk tanácsokat, hogy hogyan kezdjen hozzá újból, hogyan szedje össze magát.
     
  • Alapvető emberi kedvesség
    Ez nagyon fontos, hiszen sok szülő elfeledkezik arról, hogy bizony erre is tanítani kell a kicsiket. Mutassunk példát, mutassuk meg, hogyan illik viselkedni egy idegennel, hogyan kell köszönetet mondani, hogyan kell segíteni másokon.
     
  • Hogyan kell szeretni?
    13 éves korra a gyerek elér egy olyan fejlődési szintre, ahol már más emberi kapcsolatai is kezdenek kialakulni a családi szálakon kívül. Időben tudatosítani vele, hogyan közeledjen mások felé, és arra is fel kell hívni a figyelmét, hogy bizony találkozhat rossz emberekkel is.
     
  • Hogyan kell főzni?
    Nem mindenki születik konyhatündérnek, de pár egyszerű fogást érdemes megtanítani a gyereknek. Emlékeztessük, hogy gyorséttermi kaját nem szabad folyton rendelni. Nyugodtan bízzunk rá egyszerűbb feladatokat, hogy testközelből láthassa, hogyan készülnek az ételek.

Indexkép: flickrnewlivinghouston
Forrás: filantropikum.com
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja