SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az úgy volt, hogy visszaütött... - Ötletek a gyermekkori agresszivitás megelőzéséhez

Családinet [cikkei] - 2010-07-15
A gyermekek az óvodában ismerkednek meg játékosan a közösségi életforma szabályaival, ott tanulnak meg alkalmazkodni egymáshoz. Az iskola már ismereteket, ezeken keresztül értékeket is közvetít. Azt azonban nem lehet elvárni, hogy amit mi, szülők elrontottunk a neveléssel, azt az óvónők és a tanárok korrigálják.
Az úgy volt, hogy visszaütött... - Ötletek a gyermekkori agresszivitás megelőzéséhez

Már korai életszakaszban vedd komolyan az agresszív magatartási formákat!
Amikor ötévesek megverik, megbántják a másik gyermeket, ne könyveld el normális jelenségként. Már az óvodás gyermek tudja, hogy nem szabad fájdalmat okozni a társának. Hiába mondja utólag, „nem akartam“, nem menti fel tette súlya alól. Ugyanez érvényes akkor is, amikor a gyermek letördeli a fa ágait, szándékosan eltapossa a bogarakat, kinyomja a baba szemét, felhasítja a plüssállat hasát.

A kisdiák hazajön és arra panaszkodik, nem tud rendesen odafigyelni az órán, mert a többiek zavarják a tanítást. A szünetekben nem mindig tud kikapcsolódni, mert a nagyobbak elüldözik az alsósokat az udvaron megszokott játszóhelyükről.

Nem lehet minden gyermek esetében ugyanazt az egysíkú problémakezelést alkalmazni
Vannak azonban módszerek, amelyek minden szülő-gyermek viszonyra érvényesek.

Húzz meg világos, egyértelmű határokat gyermekednek! Ezek nem korlátozzák, hanem védelmezik őt. Amennyit megengedsz neki, annyit fog ő is megengedni magának. Amikor bizonyos dolgokat megtiltasz csemetédnek, meglehet, kezdetben hisztizni, tiltakozni fog. Sokan azt gondolják ilyenkor, elvesztem a gyermekem, tönkre teszem a lelki világát.

A túlságosan megengedő nevelési stílusnak kétféle szélsőséges következménye is lehet: a gyermek egyik esetben gátlástalan, a társadalmi normákat semmibe vevő felnőtté válik, képtelen lesz kiegyensúlyozott baráti- és társkapcsolatokra. A másik következmény egy önállótlan, magát másoknak alávető személyiséggé alakul: az ilyen ember nehezen hoz döntéseket, határozatlan, gyenge a jövőképe, életéből hiányoznak a világos célok.

Nagyon fontos, hogy egyértelműen fogalmazd meg, mit szeretnél a gyermekedtől

  • Akkor támassz elvárásokat vele szemben, ha következetesen gondoskodsz arról, hogy teljesítse, és be is tartsa azokat!
  • Amikor valamit megkövetelsz a gyermekedtől, gondold át, te hogyan tudod és szeretnéd őt segíteni abban, hogy azt véghez is vigye!
  • Figyelj rá, hogy a csemetéd mindig megértse, mit mondasz, mire gondolsz!
  • Ha kérsz valamit a gyermekedtől, azt mindig egyértelműen határozottan fogalmazd meg, ne könyörögj neki!
  • A bonyolultabb feladatokat szükség esetén oszd fel kisebb egységekre, ne követelj túl sokat!
  • Ellenőrizd, betartja-e gyermeked kéréseidet!
  • Először mindig csak egyetlen viselkedési formára koncentrálj, pl. érd el a gyermeknél, hogy ne szidja csúnya szavakkal testvérét, társait, vagy ne bosszantsa szándékosan a másikat!
  • Figyelj oda saját viselkedésedre, hiszen példaképe vagy gyermekednek!
  • Kínálj fel számára agresszióhoz nem kötődő konfliktusmegoldásokat! Beszéld meg vele, hogyan alakult ki közöttetek a feszültség és arra milyen megoldások lehetségesek!
  • Légy résen, kivel tart kapcsolatot fiad, lányod! Amikor észreveszed, hogy gyakran találkozik hasonlóan problémás viselkedésű társakkal, irányító jelleggel avatkozz be!
  • Gyakoroljatok együtt gyermekeddel feszültségmentesítő rituálékat, amelyek hasznos segítségedre lehetnek konfliktusok esetén. „Vegyél nagy levegőt, mielőtt cselekszel, vagy szólsz!”, „A harag rossz tanácsadó.”, „Nyugalomban várakozzatok 20 másodpercet, mielőtt tennétek valamit!”
  • Ha a gyermek vét a szabályok ellen, ne próbáld megvédeni az általa előidézett következményektől! Tanulja meg, hogy az ilyen cselekedeteinek rá nézve negatív hatása van, ne avatkozz be tehát a következményekbe! Kezdettől fogva lássa be, hogy felelősséget kell vállalnia tetteiért! Ha pl. lóg az óráról, mindent végig kell csinálnia, a tanárok el fognak beszélgetni vele, az elmaradt órákat pótolnia kell, stb.
  • Tanítsd meg gyermekednek a másik fél megértésének képességét: Mit tennél, ha a veled szembenálló ember helyében lennél? Képzeld csak bele magad annak az embernek a helyébe, akit megsértettél vagy megvertél. Értesd meg gyermekeddel, hogy az agresszió áldozatai szenvednek. A beleérzőképesség és az együttérzés erősítése természetesen gátolja az agressziót.

A gyermeki agresszióval kapcsolatos problémákat nem lehet egy csapásra megoldani. Kis lépésekben haladj előre, és jó sok türelemmel vértezd fel magad!

Fotó: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja