SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekjogok

Singola Edit [cikkei] - 2008-11-18
November 20. A Gyermekek jogának világnapja. Ezen a napon fogadták el 1959-ben "A gyermeki jogok nyilatkozatát", majd 1989-ben pedig "A gyermekek jogainak konvencióját".
Gyermekjogok
Ha figyeljük a híreket és a világot, valamint gyermekeinket, kétféle utat láthatunk. Az egyik irányba a gyermekek csínyei, szófogadatlanságai, olykor erőszakos cselekedetei haladnak: tanár bántalmazása, iskolatárs megverése, iskolakerülés… A másik úton a gyermekek esnek áldozatául  a gyermekkereskedelemnek, a prostitúciónak  és pornográfiának. Mindkét lehetőséget kordában kell tartani, a felnőttek feladata, hogy megóvják, védelmezzék, ha kell, megbüntessék, helyes irányba tereljék az eltévedt gyermekeket. A gyerek nem kicsinyített felnőtt, a gyerek egyszerűen gyerek, akinek szüksége van az oltalomra, a védelemre, az összefogásra törvényes keretek között is. Ennek az összefogásnak határokon és földrészeken is át kell nyúlnia, hogy a világon élő összes gyermeket szárnya alá vehesse. Mert minden embernek, így minden gyereknek vannak jogai.

Valamennyi gyereknek joga van:
-    a szeretethez és gondoskodáshoz
-    a megfelelő és egészséges táplálkozáshoz
-    a tanuláshoz és iskolai képzéshez
-    a játékhoz
-    az egészségügyi ellátáshoz
-    a véleménye kifejtéséhez
-    vallásának megválasztásához

Miért van szükség gyermekjogokra?

Hivatalos adatok alapján ma a világon 2,1 milliárd gyermek él, ők teszik ki Földünk népességének 36%-át. Évente mintegy 132 millió újszülött látja meg a napvilágot. Minden negyedik gyermek olyan családba születik, amelynek napi jövedelme nem éri el az 1 dollárt. Ma tizenkét gyermek közül egy 5 éves kora előtt meghal valamilyen könnyen megelőzhető gyermekbetegségben.

 "... a gyermeknek, figyelemmel fizikai és szellemi érettségének hiányára, különös védelemre és gondozásra van szüksége, nevezetesen jogi védelemre ..." Gyermek Jogainak egyezménye.

A szülők, nagyszülők számtalanszor említik, hogy „bezzeg a mi gyerekkorunkban” nem így volt, nem volt ilyen jó sora egy gyereknek, mint most, nem volt külön gyerekszoba, számítógép, mobiltelefon, és még sorolhatnánk. Igaz, hogy sok gyerek kiskirályként él, de a legtöbb kicsi bajban van: nem jut megfelelő egészségügyi ellátáshoz, védelemhez, oktatáshoz. Minden gyereknek joga van az egyenlő esélyhez.

Tilos a gyermeket:

-    dolgoztatni
-    bántalmazni

-    szexuálisan zaklatni

Külön figyelmet kell fordítani:

-    a sérült, fogyatékkal élő gyerekre
-    a menekült gyerekre
-    a család nélkül élő gyerek gondozására
-    a törvénnyel összeütközésbe került gyermek büntetésére

A gyermekek évszázada

Ellen Key a gyermekek évszázadának nevezte a XX. századot, mert óriási előrelépések történtek a gyermekjogok terén.
Az 1800-as években kezdték szabályozni Nagy-Britanniában a gyermekek munkaidejét, munkavállalásának életkorhoz kötését. A Genfi nyilatkozat sokat tett a gyermekekért Eglantyne Jebbnek köszönhetően, a Mentsétek meg a Gyermekeket (Save the Children Fund) elnevezésű szervezet megalapítójának. Látva a Balkán országaiban és Oroszországban a menekült gyerekek katasztrofális helyzetét az I. világháborút követően, és felismerve, hogy a gyermekek érdekében folyamatosan kell tevékenykedni, Eglantyne Jebb külön szabálygyűjteményt dolgozott ki, a Gyermekek Chartáját.  A dokumentumot 1924-ben fogadták el. A II. világháború után szerették volna, ha az Egyesült Nemzetek - megerősíti a Nyilatkozatot. Az ENSZ Közgyűlése azonban 1948-ban elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, s ez aztán meghiúsította egy, a gyermekek szükségleteihez igazított további dokumentum elfogadását. Többéves előkészítő munka után, 1959. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése a Gyermekek Jogairól szóló Nyilatkozatot. Azóta november 20-a a gyermekek jogainak világnapja.

A világ és gyermekei

 A gyermekjogi egyezmény célja, hogy megvédje a gyermekek jogait, késztesse az államokat ennek megtartására. Az UNCEF aktívan részt vállal a feladatban. Oltóanyagokat, egészségügyi felszereléseket, gyógyszereket, iskolai eszközöket juttatnak el a világ gyermekeihez. Szükség is van a segítségre, mert 100 gyerekből 53 Ázsiában születik (19 Indiában, 15 Kínában), 19 Fekete Afrikában, 9 Latin-Amerikában és a Karibi térségben, 7 a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, 5 Közép-, Kelet-Európában, és csak 7 a legfejlettebb országokban.

A jövőkép nem biztató. Ha nem változik a társadalom és a gazdaság helyzete, akkor a nem megfelelő egészségi feltételek miatt sok kisgyermek fog meghalni maláriában, tüdőgyulladásban, alultápláltság, kiszáradás következtében. A világon 140 millió gyerek nem jár iskolába, ha ez folytatódik, 100 gyerekből 17 soha nem részesül majd oktatásban. Ezenkívül gondoljunk a gyermekek kiszolgáltatottságára, kínzására, testi bántalmazására, a lelki terrorra, szexuális zaklatásra, és hány gyerek szenved hiányt legfőképp szeretetből.




Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
A szerkesztő ajánlja