SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan neveljünk kiegyensúlyozott, boldog fiatalt?

Balázs Boglárka - The Sea inside Me [cikkei] - 2021-02-01
Immár 20 éve dolgozunk kamaszokkal és a szüleikkel. Ez idő alatt egy erősödő tendenciát figyeltünk meg, egyre túlterheltebbek, kevesebb önbizalommal rendelkeznek a fiatalok, egyre inkább torz az én-képük, ráadásul egyre több szülő keres meg minket, hogy segítséget kérjenek kamasz gyerekük kapcsán. A mostani, pandémiás időszak mindenkinek nagyon bizonytalan, így jobban kiéleződnek a problémák is. Hogyan lehet ezt kezelni, megoldani? Milyen lehetőségek vannak a kezünkben?
Hogyan neveljünk kiegyensúlyozott, boldog fiatalt?

Újszülöttként még tökéletes önbizalommal és önszeretettel rendelkezünk. Felnőtté válásunk során rengeteg behatás ér minket, elsők és legfontosabbak a szüleink felől érkező hatások, aztán az egyre összetettebb kapcsolati háló szereplői is erős befolyással vannak ránk, a rokonaink, a barátaink, az iskolatársaink és persze a tanáraink. Ismerjük a szívünkig hatoló mondatok erejét a saját életünkből is. Némelyek évtizedek távlatából is visszhangozni tudnak a fülünkben, újra és újra szárnyakat adva, vagy épp ellenkezőleg újra és újra megsemmisítve bennünket. Nincs ez másként a saját gyerekeink esetén sem. Ezeknek az élményeknek, történeteknek, hatásoknak az összességéből áll össze az a kép, amit a gyerekünk önmagáról gondol, azok a megoldások, amelyekre önmagát képesnek érzi és ezek mentén találja meg majd azt a helyet az életben, amit önmaga számára elfogadhatónak és elfogadandónak ítél. Az önmagáról kialakított kép határozza majd meg, hogy milyen életet, milyen jövőt mer álmodni önmaga számára.

Tudjuk, hogy nagyon nehéz szülőként jól reagálni mindenre. Tapasztalatunk szerint a legtöbbször az önmagunkkal kapcsolatos teljesíthetetlen elvárások, a szülői bizonytalanság, az eszköztelenség és a tehetetlenség érzése áll a rosszul irányzott mondatok, a félresiklott családi helyzetek mögött. Kicsúszik szülőként sok helyzet, beszélgetés a kezünkből, azt érezzük, hogy kevesek vagyunk ehhez, nem tudunk már úgy kapcsolódni a kamasz gyerekünkhöz, mint korábban és az eddigi évek „munkája” felesleges volt.

A kamaszkor az egyik legérzékenyebb korszak sok szempontból, itt méginkább hangsúlyos a kívülről kapott visszajelzés jelentősége. A negatív, minősítő, az önbizalmat összezúzó mondatok nem múlnak el nyom nélkül, egyre több prevenciós foglalkozáson halljuk már az alsós gyerkőcök szájából is, hogy „nekem ez úgysem megy, nem tudom megcsinálni”, „úgysem fog sikerülni”, „engem nem lehet szeretni” vagy az „én nem is vagyok szép” mondatokat.

A gyerekek lelki egyensúlyának megtartásában vagy visszaszerzésében a családnak és a szülőknek, mint a gyerekeik első számú szövetségeseink és támogatóinak, szerencsére hatalmas lehetőségeik vannak. Ezt a szeretetet és segíteni akarást fókuszban tartva segítjük a hozzánk fordulókat olyan támogató technikák megismertetésével, amelyekkel hatékonyabbak tudnak lenni, akár konfliktusos helyzetek kezelésében is.

Ügyfeleink között egyre több kamasz gyereket nevelő szülő van, akik megoldást keresnek a felmerülő problémák kezelésére. Ebből az igényből adódóan, szakembereink a mostani különleges helyzetre is reagálva egy komplex, öt lépéses workshop sorozatot dolgoztak ki, „Ördöglakat, avagy a kamasz gyermekkel való boldogulás művészete” címmel.

A programsorozat módot ad biztonságos körben megosztani a szülőséggel, az anyasággal kapcsolatos bizonytalanságainkat, dilemmáinkat, rálátni ezekre, változtatni és tanulni önmagunkról.
Az öt alkalom során olyan speciális helyzeteket dolgozunk fel a résztvevőkkel, amelyek segítségével lehetőségük nyílik megérteni a gyereküket, saját magukat és megtanulják kezelni a gyerek kamasz korából és a család új életszakaszba lépéséből adódó helyzeteket és nehézségeket.

Illusztráció: Antonios Ntoumas képe a Pixabay -en.

Balázs Boglárka - The Sea inside Me


Balázs Boglárka - The Sea inside Me
Játékpedagógus, Mediátor, Szociális munkás, Drogügyi-koordinátor, OH-instruktor, Grafológus- és rajzelemzési szakember, Tréner és Egyéni segítő

Elérhetőségeim:
Email: seainside.kozpont@gmail.com
Tel: +36205351565
Honlap: http://seainsidekozpont.simplesite.com/
Facebook: The Sea inside Me | Facebook

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja