SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 képesség, amelyre a versenysport tanítja a gyereket

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-07-26
Sok szülő idegenkedik attól, hogy versenysportra engedje a gyermekét. Mégis érdemes megfontolni ezt a lehetőséget, a rendszeres, komolyan vett sport ugyanis olyan jellemvonásokat alakít ki már egészen fiatal korban, amelyeket máshonnan nem biztos, hogy megtanulhat a gyerek.
8 képesség, amelyre a versenysport tanítja a gyereket

1. Csapatszellem:

Közös célért küzdeni, és önmagunkat háttérbe szorítani olyan képesség, amely sokszor a felnőtteknek is nehézséget okoz. A csapatsportban nincs helye az önzőzésnek és a személyes ellentéteknek: a siker és a kudarc egyaránt közös lesz.

 

2. Kockázatvállalás:
 

Az osztálytársak lenyűgözve figyelik a sportoló gyerek fizikai képességeit: csodálat tárgya, ahogyan cigánykerekezik, amilyen gyorsan fut vagy úszik. Minderre azért van lehetősége, mert az edzésen a teljesítőképessége végző határáig jut el. Megtanulja, hogy arra is képes, amit korábban el sem tudott volna képzelni magáról. A túlzott óvatosság nem célravezető tulajdonság a versenysportban, ezért a gyerek hamar rájön, hogy ha sikert szeretne elérni, kockáztatnia kell, és ezt a hozzáállást később az élete egyéb területein is jól fogja tudni kamatoztatni.

 

3. Tekintélytisztelet:


Főleg fiúk esetében szokott problémát okozni, hogy nem igazán van olyan férfi a családjukon kívül, akire felnézhetnek. (Néha még ott sem). Pedig szükségük lenne egy olyan külső példaképre, akinek az elismerése sokat jelent számukra. A férfiedzőkre a fiúk is felnéznek, az utasításait ritkán kérdőjelezik meg. Ha hallottál már kisfiút boldogan áradozni arról, hogy az edzője megdicsérte vagy kezet fogott vele, nem vonod többé kétségbe, hogy a jó értelemben vett tekintélytiszteletre a mai gyerekeknek is nagy szükségük van.


4. Kudarctűrő képesség:


Egy versenyen csak egy győzhet – ez azt jelenti, hogy a többiek bizonyos értelemben veszítenek. Nagyon fontos, hogy a gyermek mindezt emelt fővel tudja kezelni. Egy vesztes meccs vagy kevésbé jól sikerült verseny után az edző pozitív szavakkal beszél arról, ami jól ment, és arról ahol még szükség van a fejlődésre. A fiatal így hamar megtanulja, hogy a kudarc csak egy újabb lehetőség a fejlődésre, és nem a vereség utáni frusztráció, hanem a jövőbeli nagyobb siker lehetősége keríti hatalmába.


5. Fegyelem:


Gyarmati Andrea, a híres úszó és gyermekorvos szerint nagy hibát követ el a szülő, ha a fáradt gyermekének puszta szeretetből vagy sajnálatból megengedi, hogy kihagyja az edzést. A sport megtanít arra, hogy a fáradtság, és a „nincs kedvem” nem kifogás a feladatok kihagyására. Éppen ezért a sportolók hozzáállása a napi időbeosztáshoz és a munkához jelentősen eltér a nagy átlagtól, mégpedig pozitív irányban.


6. Tisztességes küzdelem:


Versenyzéskor alapvető a sportszerűség, a fair play. A gyerekek nagyon hamar megtanulják, hogy az ellenfél kiismeréséhez elengedhetetlen az erősségei tisztelete. Hamar rájönnek arra is, hogy csalásnak nincs helye – egyrészt úgyis kiderül, másrészt örömet sem okoz az így szerzett győzelem.


7. Kitartás:


Nincs az az őstehetség, aki már rögtön a kezdetekkor látványos sikereket érne el. Az eredményt csak a sok gyakorlás és küzdelem fogja meghozni. A gyermek számára természetes lesz, hogy nem várja a sült galambot, hanem keményen megdolgozik minden apró eredményért.


8. Sikerélmény:


Nem minden gyerek sikeres az iskolában, és ennek nem feltétlenül az az oka, hogy buta – lehet, hogy egyszerűen nem fér be a keretek közé. Számtalan esetben fordul elő, hogy a tanítók által „leírt”, rossznak tartott gyerekek valósággal szárnyalnak, amikor a pályára lépnek. A sport segít az egyébként negatívnak tartott tulajdonságok – például az agresszió – helyes mederbe terelésében is azáltal, hogy az erőszakos viselkedést küzdőszellemmé alakítja.

Te sportoltál gyerekkorodban? Előnyöd vagy hátrányod származott belőle? A saját gyerekedet hagyod versenysportolni?

Kapcsolódó cikkeink:

Sportolás gyerekkorban - hogyan döntsük el, melyik sport a legjobb gyermekünk számára?

Hol marad gyerekeink életéből a mozgás, a sport - ami eddig természetes volt?

Egyél úgy, mint egy bajnok! Utánpótláskorúak táplálkozása

A sport, mint a kamaszok védőpajzsa (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Asztma és sport - kevesebb tünet, jobb életminőség

Kép: luvmybry / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja