A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Úton az önállóság felé: 6 feladat, amelyet NE végezz el a középiskolásod helyett

Kercsó Dorottya - 2019-08-02
Néha gyanítod, hogy tizenéves gyermeked bizonyos tekintetben még mindig úgy viselkedik, mint egy óvodás? Az alábbi lista néhány pontját már az alsó tagozatos gyerekek szüleinek is érdemes lehet megfogadni, de mire egy kamasz elkezdi a középiskolát, képesnek kell lennie az önállóságra a következő területeken:
Úton az önállóság felé: 6 feladat, amelyet NE végezz el a középiskolásod helyett

1. Reggeli ébredés

Úgyis karnyújtásnyi távolságra van tőle a telefonja, itt az idő, hogy megismerkedjen az ébresztő funkcióval is. Te is kisimultabb idegekkel kezded majd a napodat, ha nem azzal kell indítanod, hogy a kamaszodat próbálod kiverni az ágyból.

 

2. Reggeli és tízórai készítése

Minden tizenévesnek képesnek kell már lennie arra a mutatványra, hogy megken magának egy szelet vajas kenyeret, vagy teletölti müzlivel a tálját. Az egészséges tízóraira se neked legyen gondod: el tudja készíteni magának is, ha azonban szívesebben eszik kakaós csigát, sajnos a nagy gonddal készített szendvicsed így is-úgy is a kukában fog kikötni.

 

3. Járjon egyedül iskolába!

Ha megoldható az út tömegközlekedéssel is, teljesen felesleges autóval fuvarozni egy 14 éven felüli fiatalt. Néha persze tehettek kivételt, és olyankor alkalmat keríthettek egy jó beszélgetésre is, de alapesetben járjon busszal, villamossal, vonattal vagy biciklivel. Hidd el, képes rá.
 

4. A tanulás az ő dolga!

Bár a pszichológusok szerint már első osztálytól kezdve tudatosítani kell a kisdiákban, hogy magának kell az iskolai dolgait észben tartani, a legtöbb szülő ilyenkor még leül velük tanulni, és legalább átnézi a táska tartalmát (ha ugyan nem ő maga pakol a gyerek helyett...). Erről azonban lassan érdemes leszokni. Nem kell fejben tartanod a nagydolgozatok időpontját, felesleges ellenőrizned, minden leckét megírt-e, és csak akkor segíts neki a tanulásban, ha külön kéri.
 

5. Kommunikáció a tanárokkal

A gyerek-pedagógus konfliktusokat már a kezdetektől érdemes nagy óvatossággal kezelni. Kicsi korban sem feltétlenül célravezető beszaladgálni az iskolába, és kérdőre vonni a tanító nénit, de abban az életkorban néha még szükség lehetett rád, mint egyfajta közvetítőre a pedagógus és a gyerek között. Egy középiskolásnak azonban már képesnek kell lennie arra, hogy a felmerülő problémákat első körben ő maga rendezze.
Ugyanez vonatkozik bármilyen gyakorlati kérdésre az osztálykirándulással, ebédbefizetéssel és hasonlókkal kapcsolatban. Most már nem a te dolgod, hogy ezekről Messengeren érdeklődj az osztályfőnöknél. Kérdezze meg a fiatal maga!
 

6. A dolgai rendben tartása

Ha eddig te gondoskodtál arról, hogy a szobája mindig tiszta és rendezett legyen, és hogy mindig legyen vasalt pólója, itt az idő, hogy átadd a kezébe az irányítást. A szárítóról leszedett ruhákat nyugodtan beteheted az ajtajába, hogy pakolja ki, és lassan a vasaló kezelését is elkezdheti megtanulni.

 

+1. Ne kezeld gyerekként, hiszen már nem az

14 éven felüli gyermeked már félig felnőtt. A legtöbb kérdésben nem dönthetsz a beleegyezése nélkül, és néhány év múlva szavazópolgár válik belőle. Talán nem fogja 18 éves koráig elvégezni az iskoláit, de attól még felnőtt lesz, annak minden felelősségével és szabadságával. Ez azonban csak akkor fog viszonylag zökkenőmentesen menni, ha addigra megtanulta valamennyire kézben tartani a saját életét.

Kép: Pexels / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja