SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Úton az önállóság felé: 6 feladat, amelyet NE végezz el a középiskolásod helyett

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-08-02
Néha gyanítod, hogy tizenéves gyermeked bizonyos tekintetben még mindig úgy viselkedik, mint egy óvodás? Az alábbi lista néhány pontját már az alsó tagozatos gyerekek szüleinek is érdemes lehet megfogadni, de mire egy kamasz elkezdi a középiskolát, képesnek kell lennie az önállóságra a következő területeken:
Úton az önállóság felé: 6 feladat, amelyet NE végezz el a középiskolásod helyett

1. Reggeli ébredés

Úgyis karnyújtásnyi távolságra van tőle a telefonja, itt az idő, hogy megismerkedjen az ébresztő funkcióval is. Te is kisimultabb idegekkel kezded majd a napodat, ha nem azzal kell indítanod, hogy a kamaszodat próbálod kiverni az ágyból.

 

2. Reggeli és tízórai készítése

Minden tizenévesnek képesnek kell már lennie arra a mutatványra, hogy megken magának egy szelet vajas kenyeret, vagy teletölti müzlivel a tálját. Az egészséges tízóraira se neked legyen gondod: el tudja készíteni magának is, ha azonban szívesebben eszik kakaós csigát, sajnos a nagy gonddal készített szendvicsed így is-úgy is a kukában fog kikötni.

 

3. Járjon egyedül iskolába!

Ha megoldható az út tömegközlekedéssel is, teljesen felesleges autóval fuvarozni egy 14 éven felüli fiatalt. Néha persze tehettek kivételt, és olyankor alkalmat keríthettek egy jó beszélgetésre is, de alapesetben járjon busszal, villamossal, vonattal vagy biciklivel. Hidd el, képes rá.
 

4. A tanulás az ő dolga!

Bár a pszichológusok szerint már első osztálytól kezdve tudatosítani kell a kisdiákban, hogy magának kell az iskolai dolgait észben tartani, a legtöbb szülő ilyenkor még leül velük tanulni, és legalább átnézi a táska tartalmát (ha ugyan nem ő maga pakol a gyerek helyett...). Erről azonban lassan érdemes leszokni. Nem kell fejben tartanod a nagydolgozatok időpontját, felesleges ellenőrizned, minden leckét megírt-e, és csak akkor segíts neki a tanulásban, ha külön kéri.
 

5. Kommunikáció a tanárokkal

A gyerek-pedagógus konfliktusokat már a kezdetektől érdemes nagy óvatossággal kezelni. Kicsi korban sem feltétlenül célravezető beszaladgálni az iskolába, és kérdőre vonni a tanító nénit, de abban az életkorban néha még szükség lehetett rád, mint egyfajta közvetítőre a pedagógus és a gyerek között. Egy középiskolásnak azonban már képesnek kell lennie arra, hogy a felmerülő problémákat első körben ő maga rendezze.
Ugyanez vonatkozik bármilyen gyakorlati kérdésre az osztálykirándulással, ebédbefizetéssel és hasonlókkal kapcsolatban. Most már nem a te dolgod, hogy ezekről Messengeren érdeklődj az osztályfőnöknél. Kérdezze meg a fiatal maga!
 

6. A dolgai rendben tartása

Ha eddig te gondoskodtál arról, hogy a szobája mindig tiszta és rendezett legyen, és hogy mindig legyen vasalt pólója, itt az idő, hogy átadd a kezébe az irányítást. A szárítóról leszedett ruhákat nyugodtan beteheted az ajtajába, hogy pakolja ki, és lassan a vasaló kezelését is elkezdheti megtanulni.

 

+1. Ne kezeld gyerekként, hiszen már nem az

14 éven felüli gyermeked már félig felnőtt. A legtöbb kérdésben nem dönthetsz a beleegyezése nélkül, és néhány év múlva szavazópolgár válik belőle. Talán nem fogja 18 éves koráig elvégezni az iskoláit, de attól még felnőtt lesz, annak minden felelősségével és szabadságával. Ez azonban csak akkor fog viszonylag zökkenőmentesen menni, ha addigra megtanulta valamennyire kézben tartani a saját életét.

Kép: Pexels / pixabay

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja