SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Finsta, Rinsta és a többiek - gyermekeink titkos élete az interneten

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2019-02-18
Az Instagramról bizonyára hallottál már, talán te magad is követsz rajta ezt-azt. De azt tudod, mi a különbség a Finsta és a Rinsta között? Hogy melyik a "valódi" és melyik a "kamu" profil? Ha kétségeid vannak, kérdezd nyugodtan a kamasz gyerekedet, ő garantáltan tudni fogja minderre a választ.
Finsta, Rinsta és a többiek - gyermekeink titkos élete az interneten

A Finsta és a Rinsta szavak egyaránt egy-egy Instagram-profilra utalnak. A Rinsta a „real Instagram” vagyis az „igazi” fiók kifejezést jelenti, míg a „Finsta” a „fake Instagram”, azaz a „hamis” profil szót takarja. De vajon miért is van erre szükség?

A közösségi oldalon mindenki jól szeretne kinézni. Tökéletesen beállított fotók, hibátlan bőr, gyönyörű háttér, és persze nonstop boldogság jelenik meg ezeken a fotókon. Ezekkel lehet mutatni a külvilág felé, hogy minden rendben van velem, a testem gyönyörű, az életem tökéletes. A tizenévesek azonban, akik amúgy is a neten szeretik élni a társasági életüket, nem szívesen mutatnak ilyen hamis képet mindenkinek. Nekik is igényük van arra, hogy legyen egy olyan kör, akik előtt őszintén kitárulkozhatnak. 

Erre találták ki a finsta profilokat, amelyeket csak az igazán közeli barátoknak engednek követni. Egy átlagos tininek a finstáján legfeljebb 50 követője van (ami persze valószínűleg még így is több, mint amennyi emberrel valóban szoros a kapcsolata), míg a valódi fiókját követők száma ennek nagyjából a tízszerese. A finstára ki mer tenni olyasmit, amit az igazi profilra nem: rosszul sikerült szelfiket, vicces történeteket, ide szokta a szívfájdalmát is kiteregetni.

A szülő számára mindez azért lehet érdekes, mert a gyerek ebbe őt ritkán avatja be. A technika fejlődésével lépést tartani kívánó anya és apa szépen beköveti gyermekét az Instagramon, időnként megbizonyosodik róla, hogy nem tesz fel magáról túlzottan provokatív képeket, és ha valami olyasmit lát, amit nem helyénvalónak ítél, megkéri a kamaszt, hogy távolítsa el. A Finsta-fiókról azonban nem tud.

Persze nem is biztos, hogy minden esetben kell. Egy kamasz sem szereti a száz százalékos kontrollt, és egészen biztos, hogy a mai szülők generációja sem osztotta meg annak idején a saját családja tagjaival élete minden egyes pillanatát. A Finsta az esetek jelentős részében amúgy is ártalmatlan jelenség, tényleg csak a viccelődésre, lazulásra szolgál. Mégsem árt résen lenni. Az internetes világ számtalan veszélyt rejteget a kamaszok számára, ezért nem dőlhetünk hátra abban a hamis hitben, hogy a gyerek egész online élete a szemünk előtt zajlik.

Ha kíváncsi vagy rá, van-e a gyerekednek finsta profilja, legegyszerűbb, ha megkérdezed tőle. Nem biztos, hogy az igazat fogja mondani, de a reakciója sok mindet elárulhat. Ha tagad, de te továbbra is gyanakszol, keress rá a nevére az oldalon, a legtöbben ugyanis a kamuprofiokat is a saját adataikkal, esetleg még plusz néhány jelzővel (Finsta, spam, stb.) használják. Az is segíthet, ha megnézed, kit követ a nyilvános oldalán, mert a legtöbben a saját maguk követői is ilyen módon.

Egyébként pedig beszélgessetek sokat. Akár arról is, hogy ha létezik egy kirakatnak szánt oldal, mellette pedig egy olyan, ahol önmaga lehet, akkor a kettő közül vajon melyik is a "hamis"?
 

Indexkép: Matan Segev / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja