SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A bizonyítványban lévő eredmények és a kapcsolatunk gyermekeinkkel

Jánosi Ferenc [cikkei] - 2019-02-01
Közeledik a félév vége, előbb-utóbb mindenki megkapja a félévi bizonyítványát, értesitőjét. Egyre nagyobb a nyomás gyermekeinken, főleg a nyolcadikosokon, akiknek a most fèlèvkor megszerzett jegyeket csatolniuk kell az iskola választási laphoz is.
A bizonyítványban lévő eredmények és a kapcsolatunk gyermekeinkkel

Rengeteg diák izgul: vajon elég lesz a pontom a kiválasztott iskolához? Felvesznek arra a helyre, amelyet megjelöltem? Ezek a kèrdèsek bennünket, szülőket ugyanúgy foglalkoztatnak - lehet, még jobban is érint bennünket, mint a gyermekeinket. Mi jobban átlátjuk, milyen fontos állomás ez most gyermekünknek. Mindannyian a legjobbat szeretnènk megadni  nekik, ès úgy elindítani őket az èletbe, hogy sikeresek ès eredmènyesek  legyenek majd munkájukban ès családjukban, valamint a társadalom hasznos tagjaivá váljanak.

Halottam egy törtènetet egy apàrol, aki azt mondta: "előbb a kapcsolatot, aztàn a teljesítményt értékeld". Ezt a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor a gyermekei hazaviszik a bizonyitvànyt, akkor az édesapa először arról beszél nekik, mennyire szereti őket; milyen kiváltsàgos, hogy ilyen gyermekeket nevelhet, amilyenek ők.
Az apa tudatosan a kapcsolatról beszél. Ezzel azt közvetíti a gyermekek felé, hogy ők önmagukért szerethetőek és értékesek, nem csak a teljesítményükèrt. Amint a kapcsolaterősítő beszélgetésen túl van az apa, megnézik együtt , hogy milyen lett a bizonyitvàny eredménye számokban.

Ma a társadalmunk nagyon erősen teljesítményközpontú lett: mindenhol az eredmény szàmit. Hogy teljesít az ember a munkahelyén, mennyit termel, milyen hasznot tud belőle a főnöke kitermelni... 
A gyermekeink élete is a teljesítményről szól: minél jobb jegyet megszerezni a tantàrgyakból, valamint az iskolai versenyeken is. Sajnos a legtöbb esetben csak az egyéni teljesítményre gondolunk - sokkal kevésbé egy csoport teljesítményére. Néhàny  helyen az oktatàsban közös érdemjegyet kapnak a gyerekek egy-egy projekt utàn, és a közös eredményt értékelik megvalósítàs soràn. 

Újra meg kell tanulnunk otthon, hogy a csalàd közös teljesítménye fontosabb, mint az egyéni teljesítmények. Apaként meg kell tanulnunk újra azt, hogy a kapcsolatunk a gyermekeinkkel fontosabb, mint a gyermekeink àltal nyújtott teljesítmények, bizonyitvànyban lévő jegyek és matematikai àtlagok, vagy a megszerzett papírjaink. Sokan azért tanulnak, hogy eggyel  több papírjuk legyen, de ez nem elég: így emiatt motivàciojukat is elvesztik.
Pszichológusok is arra következtetésre jutottak, hogy a gyermekeknek az életben való boldogulàshoz több érzelmi intelligenciàra van szükségük, mint csupàn bediflàzott ismeretanyagra. Így az apa bàtoritó szavai szàrnyakat adnak gyermekének és üzemanyagot a jövőhöz.

Kivànom, hogy sokkal többet szóljunk gyermekeinkhez építő jövőt formàló szavakat, mint kritikai megjegyzéseket. A Bibliàban arról olvashatunk, hogy az Élet és a Halàl is a nyelv hatalmàban van: ki mint szeretne élni vele, úgy eszi annak gyümölcsét.

Kívánom  a cikk olvasóinak, hogy a fèlèvi eredmènyek kapcsán a gyermekeiket megfelelően tudják bátorítani, hogy az èvvègi bizonyítvány mèg jobb lehessen. De a legfontosabb az, hogy minnèl több gyermek tudja elmondani: "Tudom, hogy a szüleim bíznak bennem ès támogatnak, hogy jobb eredmènyekre legyek kèpes".

Kép: Jills / Pixabay

Jánosi Ferenc


Jánosi Ferenc
Lelkész, teológus, addiktológiai konzultáns, szakoktató

MPE ifjúság és Családépítő Szolgálat vezetője

Elérhetőségeim:
E-mail: janosi.ferenc75@gmail.com
Honlap: http://www.ifjusagepitok.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja