A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Viszonylag alacsony az internetezők biztonsági tudatossága

Családinet [cikkei] - 2015-09-30
Viszonylag alacsony az internet-felhasználók veszélyérzete és biztonsági tudatossága, illetve nem kellő szintű találati aránnyal ismerik fel a kibertérben leselkedő veszélyforrásokat - tájékoztatta kedden online felmérésének eredményéről az MTI-t a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat.
Viszonylag alacsony az internetezők biztonsági tudatossága

A 16 országot felölelő felmérésben a válaszadók átlagosan 95 pontot értek el a lehetséges 150 pontból.

Hamis, adatlopásra készült weboldalt például csak a válaszadók 24 százaléka volt képes úgy megkülönböztetni a valóditól anélkül, hogy egy adathalász oldalt is kiválasztott volna az igazi mellé. Sőt, több választási lehetőséggel a megkérdezettek 58 százaléka a csak az adatlopásra szánt oldalakat jelölte be biztonságosnak, a valódit viszont nem.

A felmérés arra is rávilágított, hogy minden tízedik felhasználó kész ismeretlen feladótól származó elektronikus levélben ellenőrzés nélkül megnyitni egy csatolt fájlt, ami rossz esetben gyakorlatilag valamely rosszindulatú program saját kezű telepítésének felel meg.

A felhasználóknak pedig közel egyötöde mutatott hajlandóságot arra, hogy leállítsa azt a biztonsági megoldást, amelyik veszélyre hivatkozva megakadályozná valamely szoftver telepítésében.

Bemutatunk egy hazai esetet, hogy ezzel is szemléltessük, van még hova fejlődni internet-biztonság terén: Így keverik veszélybe saját gyerekeiket naiv szülők a Facebookon

Forrás: MTI
Fotó: kaboompics/pixabay.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja