A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

De mégis, hogyan kell beszélni egy kamasz fiúval a maszturbációról?

Papp Gyöngyi [cikkei] - 2020-10-24
Fogvesztések és növések, mutáló hang, szőrösödés... ugyan hogyan tudná jól feldolgozni ezeket a változásokat egy kamasz? Ráadásul a pénisze is külön életet kezd élni. Fontos feladatunk a felvilágosítás. De hogyan?
De mégis, hogyan kell beszélni egy kamasz fiúval a maszturbációról?

Egy kamasz fiú teste (és ez egyre korábbra tevődik, kb. 12-14 éves korra) belső atomrobbanást él meg, mert hatalmasat ugrik a tesztoszteron szintje. Gondoljunk csak bele, hirtelen mennyivel magasabb lesz, mint 10 éves korában volt. Nem meglepő, hogy szinte alig ismerünk rá, és nem tud mit kezdeni magával. De semmi baj, mi szülők imádjuk annyira őt, hogy nem hagyjuk magára ebben a fontos időszakban sem, és segítünk neki, hogy kezelni tudja a szexuális energiáit is, nem igaz?

Találtunk egy remek elbeszélést – egy szülő tollából -, ami remek útirányt mutathat nekünk is.

„Az a nap, amikor nem találtam a vazelines üveget, már tudtam. Gyanúmat megerősítette, hogy az üveget megtaláltam ugyan, de üresen, tizenévesem fürdőszobai szekrényében. Ez pontosan egybeesett azzal az időszakkal, amikor a zuhanyzásai megugrottak 5 percről 25 percre. Ezt megelőzően találtam már meg a kedvenc cseresznyevirág illatú testápolómat is félig elhasználva, rejtélyes helyre téve a saját fürdőszobámban, csak akkor még nem raktam össze a képet.

A tizenéves fiam, ahhh… már csinálja uhhhh…. igen. AZT. Az M betűs szót. Mondjuk ki együtt: MASZTURBÁL.

Nem visítottam fel, amikor EGYÉRTELMŰ lett az egész, és nem is pazaroltam az időt, hogy azon a tényen rugózzak, hogy a kisfiam többé már nem kisfiú.
Kíváncsi vagy mit tettem? Az egyetlen módszert használtam, ami ilyenkor nem rettenti el a gyereket és utat nyit annak, hogy egy tinédzserrel beszélni tudj. A HUMORT használtam.

Nem mondom, egy rövid ideig azt hittem elengedhetem az egészet anélkül, hogy említést tennék neki a dologról, és a család többi tagja majd el lesz valahogy bárhogy is szenved a hideg vízben zuhanyzástól és a száraz bőrtől, amíg ez tart. Ugyanakkor nem tudtam kiűzni a fejemből azt a gondolatot, hogy talán aggódik, hogy ez a fajta viselkedés valahogy „rossz”, „bűnös”, vagy „undorító”. Egyetlen fiatal férfit vagy nőt sem ejthet túszul az, hogy ilyen valótlanságokat gondol a saját testéről.

Tehát belementem a dologba.

Persze előbb könyörögtem a férjemnek, hogy beszélgessen vele, mert tulajdonképpen olyan embernek kellene ezt megejtenie, aki hasonló dolgokat művelt ennyi idős korában. Ő meghátrált és egyértelművé tette, hogy retteg attól, hogy ilyesmiről beszéljen a gyerekkel. Mit volt mit tenni? Azt tettem, amit minden bátor, modern nő, elővettem a golyóimat, és tökösen álltam elé.
Felfegyverkezve az összes maszturbálásról szóló viccel – amit meg tudtam jegyezni -, úgy döntöttem, itt az ideje, hogy a fiam megtudja milyen változások mennek végbe a testében és, hogy ezek 100 %-ban normálisak. Bíztam benne, hogy könnyen el tudom majd magyarázni a fiamnak, hogy nincs mit szégyellnie és természetes biológiai funkciók indultak útjukra, amelyek a felnőtté válással együtt járnak.

Persze kiderült, hogy pokoli nehéz ám ez, sokkal keményebb, mint gondoltam.

Arra számítottam, hogy a 14 éves fiamnak majd olyan ékesszólóan és együttérzéssel fogok beszélni a maszturbációról, mintha csak a nagymamámnak írnám le milyen egy virágzó kert tavasszal.

Ahelyett, hogy hetekig tervezgettem és mélyen átgondoltam volna mit fogok neki mondani, abban reménykedtem, hogy ösztönösen jól fogom csinálni.

Nos, így sikerült:

Rendben, most figyelj rám, mert csak egyszer lesz ilyen beszélgetésünk.

Először is, amit csinálsz, 100 %-ban normális. Ha a természet nem sürgetne, akkor aggódnék. A maszturbáció jelen van az idők kezdete óta, tehát a tested nem tesz semmi olyat, amit nem kellene csinálnia.

Másodszor tisztíts le mindent magad után. Nagyra értékelném, ha mindent megtennél annak érdekében, hogy mindenhonnan eltűntesd ennek bizonyítékait.
Figyelj, nem bánom, ha hányást, vagy bármilyen betegségből eredő testi mellékterméket kell feltakarítanom, de elutasítom, hogy a jövendőbeli unokáim ragacsos maradványait takarítsam a zuhanykabinról, fürdőszoba padlóról, falról, wc-ülőkéről, és Istenem ember, van olyan hely, ahol nem csinálod ezt?!

Harmadszor nincs elektronikai eszköz használat a fürdőszobában, világos?
És figyelj arra, hogy legyél hatékonyabb a zuhanyzóban, mert a forró víz nem olcsó, tehát a te 30 perces örömödből vissza kell venned.

Végül, miközben ezt csinálod, vizsgáld meg a golyóidat, és tudasd velem, ha furcsa fájdalmaid vannak, vagy csomókat érzel, amiről úgy gondolod, hogy nem való oda. Igen, a fiatalok hererákot is kaphatnak, bízz bennem, mert ezt a szart minél korábban el kell csípni. Szeretlek fiam.

Oké, és mit akarsz vacsira? Jó lesz a pizza?"

 

Fotó: Susanne Westphal képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja