A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Meg mered mutatni a p...dat?"

- 2018-04-17
Néhány hete a villamoson álldogálva belepillantottam egy diáklány levelezésébe. Tudom, hogy nem szép dolog, mentségemre szóljon, hogy akkora kijelzője volt a telefonjának, hogy nem lehetett nem látni, mit irkál neki egy társa.
A lélegzetem is elállt, amikor a következőt olvastam: "Meg mered mutatni a p...dat?"
"Meg mered mutatni a p...dat?"

A levél többi része sem volt szalonképes, jelentős méretekkel megáldott színes bőrű férfiakról esett benne szó, nyomdafestéket nem tűrő, vulgáris formában kifejezve.

Döbbenten néztem a diáklányt. Olyan jó családból származó, szolid lánynak tűnt, nem lehetett több 14-15 évesnél. Persze azonnal bekapcsolt nálam az anya üzemmód és arra gondoltam, hogy a szülei vajon tudják-e, hogy milyen durva, obszcén leveleket írogatnak a lányuknak?

Rémisztő volt a gondolat, hogy egyszer az én lányomat is ilyen mocsokkal bombázhatják majd. Bár még csak 6 éves, azon kattogott az agyam, hogyan tudjuk majd megvédeni a hasonló tartalmú levelektől.

Aztán a minap tanúja voltam három általános iskolás kislány beszélgetésének, ami némiképp megnyugtatott. Ketten vihogva meséltek egy ismeretlen fiúval folytatott levelezésről. A harmadik kislány teljesen felháborodott a barátnői felelőtlen viselkedésén és alaposan leszúrta őket. Olyan okosan és felvilágosultan beszélt az internetes ismerkedés veszélyeiről, hogy ámultan hallgattam. Látszott, hogy a szülei sokat beszélgettek vele a témáról.

A kislányt hallgatva rájöttem, hogy szülőként sokat tehetünk annak érdekében, hogy a gyerekeinket megóvjuk a fentihez hasonló zaklatásoktól.

Ennek kapcsán egy ismerős, két kamaszlányt nevelő anyukát is kifaggattam, ő hogyan védi meg a lányait az efféle zaklatóktól és hogyan érte el, hogy a lányai maximálisan megbízzanak benne és mindenről beszámoljanak neki.

Azt felelte, hogy a titok nyitja az, hogy egészen kicsi koruktól kezdve sokat beszélget velük. Mindig odafigyel rájuk, és meghallgatja a mondanivalójukat, legyen az bármilyen bagatell dolog is. Folyamatosan érezteti, hogy fontosak neki és érdekli, hogy mi történik velük. A kezdetektől bensőséges kapcsolatot alakított ki velük, és így sikerült elérnie, hogy a mai napig bizalommal fordulnak hozzá és beavatják az ügyes-bajos dolgaikba.

Ezenkívül sokat mesélt nekik az internet veszélyeiről. A gyerekek még naívak, a szülők feladata tudatosítani bennük, hogy az, aki 15 éves srácnak tünteti fel magát, lehet, hogy a való életben egy felnőtt férfi, aki így próbál a bizalmukba férkőzni.

Nézz meg egy megdöbbentő videót a témáról: Az interneten mindenki másnak mutatja magát, mint ami - zseniális videó a netes ismerkedés veszélyeiről

Figyeljünk oda a gyerekeinkre és beszélgessünk velük minél többet, hogy zaklatás esetén bizalommal forduljanak hozzánk. Amint azt a diáklány esete is mutatja, az interneten számos veszély leselkedik rájuk!

Forrás: Lányomnak az életről
Indexkép: pixabayDariuszSankowski

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja