SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Biztos, hogy ez az én fiam? - Testi és lelki változások kamaszkorban

Családinet [cikkei] - 2018-04-16
Ha te is álltál már teljesen értetlenül kamasz fiad viselkedése előtt, talán megvigasztal a tudat, hogy nem annyira tehet róla, mint azt gondolod.
Biztos, hogy ez az én fiam? - Testi és lelki változások kamaszkorban

Kétségtelen, hogy mihelyst belép gyerekünk a kamaszkorba, falra hányt borsónak látszik mindaz, amit eddig neveléssel elértünk; fiunk testében elszabadulnak a hormonok és szinte teljesen átveszik az irányítást.

S hogy melyik hormon az, amelyet leginkább "hibáztathatunk"? A fő bűnös a tesztoszteron; ez a hormon a férfiak szervezetének legfontosabbika.


A tesztoszteron hatásai

A herék kb. 12-14 éves korban kezdik szőkőárként elárasztani tesztoszteronnal a fiúk szervezetét, ennek hatására a tesztoszteronszint a pubertáskor kezdetén a sokszorosára emelkedik:

  • szélesedik a váll, átalakul a csontozat és nő az izomtömeg
  • mélyül a hang
  • szőrösödik a mellkas, a hónalj és az ágyék
  • serken a szakáll
  • az addig kukinak hívott nemi szerv hirtelen alakul át nagyobbá és vastagabbá - ezzel párhuzamosan kezdenek el más szemmel nézni a fiúk a lányokra; a "csajok" iránti érdeklődés sokszor minden mást megelőzve foglalkoztatja őket
  • a mozgásuk gyakran esetlen, ügyetlen: a hirtelen növekedés miatt a motorikus funkciók lassabban alkalmazkodnak testük változásához
  • s ha addig nem fintorogtunk, mikor beraktuk a ruháikat a mosógépbe, hát innentől  lehet, hogy fogunk, a kamaszkor ugyanis a verejtékmirigyek kiválasztását is megváltoztatja: emiatt van időnként "oroszlánszag" fiunk szobájában.


Lélektani változások

Szintén a tesztoszteron miatt kergetik a kamaszok sokszor őrületbe a szülőket is; addig kedves és udvarias fiú gyerekünk hullámvasútként ingadozó hangulatával időnként alig emlékeztet korábbi önmagára.
Ezzel egyidejűleg nem csak az otthoni viselkedés változik meg. Az önérzete az egekig emelkedik, és az egyik legfontosabbá válik (de természetesen csak a lányok után) a közösségi megítélés és annak bebizonyítása, hogy "hímebbek a többi hímnél"; kissé agresszívebbek lesznek, gyakoriabbak lesznek a "bunyók".

A hormonok okozta változással nehéz megbirkózni, maguk a fiúgyerekek sem tudják sokszor "hova tenni magukat" - az addig a családot központba helyező kamaszfiút alig látni otthon, sokkal fontosabbá válik a korosztályának társasága.
Önmagukban sem biztosak: kétségek közt örlődnek, hogy elég jók-e valamiben, vagy éppenséggel hiába dicsérte mindig őket a házban minden néni, hogy milyen jól néznek ki, mégis csúnyának látják önmagukat.
 

Hirtelen rendkívül fontossá válik a függetlenség is

A kamasz lázad minden ellen, amit egy kicsit is korlátnak érez: "ellenséget" lát a szülőben, tanárban, kalauzban, egyszóval mindenkiben, akivel kapcsolatban azt érzi, hogy rákényszerít valamit. Próbáljunk csak meg kopogtatás nélkül bemenni a szobájába - ez talán a létező bűnök egyik legsúlyosabbika, amit elkövethetünk ellene.

A kamaszkor mind a fiúk, mind a lányok esetében kritikus időszak, szóval: csak türelem! El fog múlni :)

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja