SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Meg mered mutatni a p...dat?"

- 2018-04-17
Néhány hete a villamoson álldogálva belepillantottam egy diáklány levelezésébe. Tudom, hogy nem szép dolog, mentségemre szóljon, hogy akkora kijelzője volt a telefonjának, hogy nem lehetett nem látni, mit irkál neki egy társa.
A lélegzetem is elállt, amikor a következőt olvastam: "Meg mered mutatni a p...dat?"
"Meg mered mutatni a p...dat?"

A levél többi része sem volt szalonképes, jelentős méretekkel megáldott színes bőrű férfiakról esett benne szó, nyomdafestéket nem tűrő, vulgáris formában kifejezve.

Döbbenten néztem a diáklányt. Olyan jó családból származó, szolid lánynak tűnt, nem lehetett több 14-15 évesnél. Persze azonnal bekapcsolt nálam az anya üzemmód és arra gondoltam, hogy a szülei vajon tudják-e, hogy milyen durva, obszcén leveleket írogatnak a lányuknak?

Rémisztő volt a gondolat, hogy egyszer az én lányomat is ilyen mocsokkal bombázhatják majd. Bár még csak 6 éves, azon kattogott az agyam, hogyan tudjuk majd megvédeni a hasonló tartalmú levelektől.

Aztán a minap tanúja voltam három általános iskolás kislány beszélgetésének, ami némiképp megnyugtatott. Ketten vihogva meséltek egy ismeretlen fiúval folytatott levelezésről. A harmadik kislány teljesen felháborodott a barátnői felelőtlen viselkedésén és alaposan leszúrta őket. Olyan okosan és felvilágosultan beszélt az internetes ismerkedés veszélyeiről, hogy ámultan hallgattam. Látszott, hogy a szülei sokat beszélgettek vele a témáról.

A kislányt hallgatva rájöttem, hogy szülőként sokat tehetünk annak érdekében, hogy a gyerekeinket megóvjuk a fentihez hasonló zaklatásoktól.

Ennek kapcsán egy ismerős, két kamaszlányt nevelő anyukát is kifaggattam, ő hogyan védi meg a lányait az efféle zaklatóktól és hogyan érte el, hogy a lányai maximálisan megbízzanak benne és mindenről beszámoljanak neki.

Azt felelte, hogy a titok nyitja az, hogy egészen kicsi koruktól kezdve sokat beszélget velük. Mindig odafigyel rájuk, és meghallgatja a mondanivalójukat, legyen az bármilyen bagatell dolog is. Folyamatosan érezteti, hogy fontosak neki és érdekli, hogy mi történik velük. A kezdetektől bensőséges kapcsolatot alakított ki velük, és így sikerült elérnie, hogy a mai napig bizalommal fordulnak hozzá és beavatják az ügyes-bajos dolgaikba.

Ezenkívül sokat mesélt nekik az internet veszélyeiről. A gyerekek még naívak, a szülők feladata tudatosítani bennük, hogy az, aki 15 éves srácnak tünteti fel magát, lehet, hogy a való életben egy felnőtt férfi, aki így próbál a bizalmukba férkőzni.

Nézz meg egy megdöbbentő videót a témáról: Az interneten mindenki másnak mutatja magát, mint ami - zseniális videó a netes ismerkedés veszélyeiről

Figyeljünk oda a gyerekeinkre és beszélgessünk velük minél többet, hogy zaklatás esetén bizalommal forduljanak hozzánk. Amint azt a diáklány esete is mutatja, az interneten számos veszély leselkedik rájuk!

Forrás: Lányomnak az életről
Indexkép: pixabayDariuszSankowski

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja