SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 dolog, amit csak az apák taníthatnak meg a fiaiknak

Kovács Márk [cikkei] - 2017-06-18
Az apa-fiú kapcsolatnak jó esetben van egy Mester-Tanítvány vonulata is. Mint a Jedi és a Padavan, Ben bácsi és Pókember, vagy Sheldon és Lenard (The bing bang theory). A "széllel szemben nem pisilünk"-től a gyors kerékcserén át a nők meghódításáig egész sor olyan dolog van, ami könyvből nem megtanulható, ám az élethez elengedhetetlenül fontos és csak az apánktól kaphatjuk meg.
7 dolog, amit csak az apák taníthatnak meg a fiaiknak

Én fájdalmasan kevés időt tölthettem el az apámmal, mert kicsi koromban nem volt mindig az a kimondott mintaapa, mire rendbejött a kapcsolatunk és épp felnőttem volna, a szervezete feladata küzdelmet az aktuális betegségével szemben. De még így is elég útravalót kaptam tőle az életre, s mivel nekem lányaim vannak, csak nektek adhatom tovább, kiegészítve persze az én mérhetetlen bölcsességemmel!
 

1. A futball nem élet-halál kérdése, sokkal több annál – Bill Shankly

Szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy ha egy apa szereti és űzi is a sportot, valamilyen módon ez ne szivárogjon át a fiába. Apám egész magas szinten művelte a labdarúgást, s bár én falábúnak születtem, a kezem szerencsére vajból van, így a sport engem is megfogott. Gól vagy kosár, szinte mindegy. Egyet kell megérteni: egészen addig, míg nincs tétje a dolognak, nem a részvétel, a győzelem a fontos!
 

2. A nőket nem érteni, tisztelni kell

Nálunk még az volt a szokás, hogy lányokkal nem verekszünk. Nem azért, mert gyenge, nem azért, mert nem ellenfél, hanem egy igazi férfi soha nem jut el odáig, hogy megüssön egy nőt. Tiszteld anyádat, tiszteld a nővéred, tiszteld a barátnőd, tiszteld a nőket!
 

3. Nem az a legény, aki adja, hanem aki állja

Apám egyszer ütött meg. Megvárta, míg szélesebb lesz a vállam, míg majdnem olyan magas leszek, mint ő, mire 20 kg-val nehezebb lettem, mire a kamasz ösztöneimet nem tudtam visszatartani, és addig provokáltam, míg elcsattant egy pofon. Bármilyen verekedésnél sokkal nagyobbakat kaptam, de annyira talán egyik sem fájt. Mert szégyelltem magam. Mert ott volt a helye, és nem kellett többé beszélni róla.
 

4. Verekedéssel semmit sem oldasz meg, de ha rákényszerítenek, ne maradj alul

Nem nagyon érdekel, hogy most mi az elfogadott álláspont az iskolai verekedéssel kapcsolatban, és egyértelmű, hogy nem szabad a gyereknek azt tanítani, hogy erőszakkal bármit is meg lehet oldani. Egész más a helyzet, ha meg kell védened magad, vagy a társadat. Van olyan helyzet, amikor már nem használnak az észérvek, és nem szabad a szavak mögé bújni.
 

5. A fiúk nem sírnak

Először is de! A fiúk bizony sírnak. Nem olyan sokszor, mint a lányok, nem olyan feltűnően, nem olyan hangosan, de a könnycsatorna ugyanúgy működik. Ha nagyon megrúgnak, ha nagyon megütnek, ha nagyon nem érdekled életed szerelmét, ha nagyon nem megy valami, akkor ökölbe szorított kézzel, először befelé, aztán ha végképp nem tudod bent tartani, akkor kifelé is megindulnak a könnyek. És tudjuk, hogy sírni nem gáz, hiszen azt csak a győztesnek szabad.
 

6. Apádra ütök

Jó, ha van előtted egy minta, de nem kell mindenben az apádra hasonlítani. Engem 18 éves koromig sokkoltak vele, hogy soha nem leszek olyan magas, mint az ő. Mondjuk nem is lettem, és ez nagyon sokáig baromira zavart, aztán rájöttem, hogy nem ez a legfontosabb dolog, amiben utol kellene érnem, és el is engedtem a témát. Azóta megpróbálok a fontosabb dolgokra összpontosítani.
 

7. Az iskolában a jegyekért tanulsz, de az életre a szüleid nevelnek

Nagyon fontos a matek. Ha nincs megfelelő alapműveltséged, nehezebben boldogulsz az életben. Ha nem tudsz helyesen írni, akkor már az első szerelmes levél után is kellemetlen helyzetekbe bonyolódhatsz. Ezeket jó esetben jó iskolákban, jó tanároktól tanulhatod meg. De az, hogy milyen ember leszel, legnagyobb részben a szüleiden múlik. Minél előbb jössz rá, hogy szüleid nem mondanak feltétlenül hülyeségeket, annál könnyebb lesz az életed.

Fotó: heider alves / FREEIMAGES

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja