SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A méhecskéken és a madarakon túl - hogyan beszélj a szexről a tinikkel?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-06-21
Még emlékszem, mikor Anyu könyvet nyomott a kezembe a témáról általánosban. Persze ezt-azt már tudtam a dologról, de nem akart összeállni a kép. Azt hittük - szerintem mindketten - hogy a könyv mindenre megoldás, de csak szaporította a kérdéseimet. Végül nálam jobban csak anyukám volt zavarban, mikor feltálaltam, mi mindent akarok tudni. Valószínűleg mindketten örültünk volna az alábbi egyszerű tippeknek.
A méhecskéken és a madarakon túl - hogyan beszélj a szexről a tinikkel?

1. Ne légy zavarban!

A legtöbb szülő és gyerek is zavarban van, amikor erről a témáról kell beszélgetniük. A legtöbb gondot talán az okozza, hogy mindkét fél úgy tesz, mintha… A szülők szexuális életébe a kamaszok próbálnak bele sem gondolni, tudatuk legmélyére száműzik a gondolatot, hogy valahogy nekik maguknak is meg kellett valahogy foganni. Az anyukák és apukák pedig elborzadnak, mikor megtudják: a középiskolások nagyjából fele aktív szexuálisan. Szörnyű a kis virágszálukat elképzelni olyan helyzetben. Ez hoz zavarba mindenkit, holott visszájára is fordítható: ha mindenki tudomásul veszi, hogy olyan természetes tevékenységről van szó, amit a másik fél is rendszeresen csinál, könnyebb beszélni is róla.
 

2. Mellőzd a „Nagy Beszélgetést”!

A tapasztalat azt mutatja, hogy a felvilágosítással nincs letudva minden. Ahogy a dolgok biológiai alapja leülepszik, újabb kérdések merülnek fel, hiszen egy kamasz nem csak arra kíváncsi, hogyan lesz a kisbaba. Mindkettőtök dolgát megnehezíted, ha a témát egy bizonyos időpontban, „A Nagy Beszélgetés” keretében próbálod letudni és addig csak elütöd a kérdéseit. Többször, folyamatosan beszélgessetek. Ha ügyelsz rá, hogy már egészen kis korától választ kaphasson a kérdéseire, csökkentheted az arcpirulást. A legfontosabb, hogy soha ne válaszold azt: „majd elmondom, ha nagy leszel”, vagy „majd megbeszéljük később”. Remélhetőleg nem maradtál le a felvilágosításáról. Ha ezt mégis a suli tette meg, több kérdésre számíthatsz, a tanárnőjét biztos nem fogja kérdezni. Mutasd meg neki, hogy jó helyre fordult. A felnőttkor küszöbén az érzelmi és érzéki részletek kerülnek majd terítékre, amikor meglátja a folyamat mögött az embert és a szerelmet. Ha már elejétől fogva nem odázod a témát, csak az életkorához igazítod, láss csodát: zavar és tabuk nélkül áteshettek a dolgon, a gyerek pedig megszokja, hogy bátran kérdezhet. A lényeg, hogy mindig válaszolj, és mindig igazat mondj, tabuk kizárva.
 

3. Ha valamit nem tudsz, ne tippelj - nézz utána!

Neked sem kell mindent tudnod, itt is a kevesebb több elve érvényesül. Ha nem tudsz mindenre választ adni, esendőbb, emberibb, és mint ilyen, egy kamasz számára elfogadhatóbb vagy. Nem szégyen utána olvasni a dolgoknak, főleg, mert a mai gyerekek nagyon jól tájékozottak, így aztán hajmeresztő keresztkérdéseket tudnak feltenni. Mivel nem vagy sem orvos, sem terapeuta, nyugodtan vállalhatod azt a választ is, hogy „Nem tudom, de utánanézek a kedvedért”. A könyv egyébként egy kiváló kezdet, ha nem úgy tekintesz rá, mint végleges megoldásra, amivel le van zárva a téma. Választhattok együtt is szakkönyvet, minden korosztály számára létezik megfelelő.
 

4. A szex nem csak biológia, a kapcsolatokról beszéljetek!

A szexuális élet túlmutat az egyszerű biológián, ezt ne felejtsd el. A bioszórát már megkapta, nem is ez érdekli, nem erről fog kérdezni. Jobban felkészíted gyermekedet, ha nem is próbálod meg a szexet elválasztani az egyéb dolgoktól, mint például: szerelem, féltékenység, barátságok, irigység, stb. Világíts rá, hogy a suliban változtat a srácok pozícióján, ha párkapcsolatba kezdenek és elkezdenek szexuális életet élni. Ennek pszichés és szociális vonzatai is vannak. Beszéljetek arról is, hogy akik együtt vannak, felelősek egymásért, minden tekintetben. Viselkedésük és tetteik megváltoztatják a barátok véleményét, a tanárokét, és persze a saját életüket. Felnőtt dolgok ezek - mutasd ki gyermeked felé, hogy képesnek tartod ezek kezelésére, tanácsaiddal pedig csak segíteni akarod.
 

5. A digitális korban más dolog kamasznak lenni!

Nem nyered meg magadnak a gyereked figyelmét, ha azt állítod, tudod, milyen a digitális korszak gyermekének, hogy manapság milyen a tinik élete. Ezért jobb, hanem is próbálkozol azzal, hogy „én is voltam fiatal”, vagy, hogy „ugyanezen mentem keresztül”, azt pedig végképp felejtsd el, hogy „mit változhatott a szex 30 év alatt?”. Talán maga az „akció” jottányit sem lett más, de az oda vezető út, a világ hozzáállása a kapcsolatokhoz, na, az egészen más tészta. Rólad senki sem tudta, hogy szerelmes vagy, róluk mindenki. Neked nem volt tangád, push-up melltartód és nem sminkelhetted magad a suliban, hogy hasonlíts a szelfibottal készült profilképedre. Mi radírokra, füzetsarkokra rajzoltunk szívecskét, benne a becses monogrammal, ők az üzenőfalon posztolnak mémeket, gifeket, beágyazott videókat és hsz-eket, lájkolnak, emojiznak  és nagy dolog, ha valakivel már privi üzit váltanak.  Ha pedig ennek a felét sem érted, hagyd, hogy ő mondja el neked, milyen! Ahelyett, hogy próbálsz mindentudónak látszani, kérdezz. Ha a gyerek azt látja, hogy téged valóban érdekel, miért baj, hogy egy másik lány megbökte a fiúját a közösségi portálon, komolyan fogja venni a beszélgetést és nem engedi el a füle mellett a „papolásod”.
 

6. Beszéljetek nyíltan az értékekről!

Sok szülő azért nem mer beszélni kamasz gyerekével a szexről, mert attól fél, hogy ezzel kinyílik Pandora szelencéje (mintha bizony addig nem akart volna szexelni a tini). Ha belegondolsz, a kielégítetlen kíváncsiság jóval nagyobb hajtóerő, mint az ismert és nem tiltott gyümölcs megkóstolása. Ezért is fontos a beszélgetés hallgatás helyett, a megfelelően átadott ismeretekkel jobban meg tudod óvni. Ha akar, így is, úgy is belekezd majd a dologba, de nem mindegy például, hogy a szeretkezés érzelmi értékéről, és a megfelelő védekezésről tőled van-e tudomása, vagy csak annyit tud az osztálytársaitól, hogy ez jó és ki kell próbálni. Ne a szextől próbáld védeni, hanem a felelőtlen tettektől. Persze, mondd el, miért szeretnéd, hogy várjon - a megfelelő partnerre, helyzetre, életkorra, hogy miért nem csináljuk mindenkivel, aki az utunkba kerül. Az viszont rajtad múlik, hogy megfelelően felkészítetted-e, amikor belép ennek a világnak a kapuján – remélhetőleg – az első szerelmével.
 

7. Kovácsolj előnyt a média hatásaiból!

A TV, a hirdetések, az internet, a videoklippek, mindenhonnan a szex folyik, leplezetlenül vagy burkoltan. Ha szó nélkül hagyod, vagy épp állandó zsörtölődésbe fogsz, valahányszor szembesültök ezzel, akkor a gyerekben az fog lecsapódni, hogy prűd vagy. Szövetségesed lehet viszont a jelenség, ha megragadod az alkalmat és beszélgetést kezdeményezel. Arra is hívd fel gyermeked figyelmét, hogy a zenészek, műsorok, és legfőképpen a cégek hogyan használják a szexualitást rajongók, nézők, vásárlók megnyerésére. A saját szemével láthatja, hogyan lehet a nemiséget manipulálásra használni, te pedig megtaníthatod, hogyan védekezzen az ilyen befolyásolás ellen.
 

8. Csak őszintén: a szex nem rossz!

Rendben van, hogy el szeretnéd odázni a pillanatot, amikor gyermeked átesik a tűzkeresztségen – főleg, ha lányod van. Azonban nem segít, ha azzal próbálkozol, hogy a szexet valami szörnyű, bűnös és rossz dolognak állítod be. Amint ugyanis a barátaitól azt hallja, hogy ez mindennél jobb, amit eddig próbáltak, nem fogja érteni, te miért mondtál mást. Végül a szexről folytatott beszélgetésetek is bekerül „anyu hülyeségei”, vagy „apu rigolyái” közé a fejében (igen, van ilyen fiókja. Légy őszinte: neked is van). Mondd el inkább őszintén, hogy nem a szex rossz, hanem az esetleges rossz következmények miatt aggódsz.

Tartsd szem előtt, hogy a mai kor gyermekével beszélsz, akinek Google a barátja, és így hihetetlen mennyiségű információ áramlik át az agyán nap, mint nap. Jobb, ha felkészülsz, hogy tényszerűen, adatok szintjén nem fogsz tudni újat mondani, sőt, lehet, hogy te tanulsz valami újat a tinidtől. Ami rajtad múlik, hogy a neten látott, haveroktól hallott dolgokat zavaros infókupac helyett emberi dologgá, érzésekké, elvekké, értékekké változtasd. Ezt te tudod megtenni, mert (ez maradjon a mi titkunk, hangosan ki ne mondd!) te vagy a tapasztaltabb.

Milyen könyvet válasszon a szülő, ha úgy érzi, ideje lenne felvilágosítani a gyereket? 
22 kisebbeknek és nagyobbaknak szóló felvilágosító könyvet néztünk meg közelebbről - íme, az eredmény >> 
Nagy felvilágosító könyv teszt

Kép: Eleazar / Flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja