SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 tipp hogyan alakíts ki jobb kapcsolatot kamasz gyermekeddel

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-06-22
A tinédzserkor az önállósodás, szülőkről való leválás korszaka, és mint ilyen, nem mentes a konfliktusoktól. Van egy módja azonban, hogy elkerüljétek a tartós acsarkodást: az alapvetően erős, jó kapcsolat.
7 tipp hogyan alakíts ki jobb kapcsolatot kamasz gyermekeddel

Kockázatokat is rejt magában ez a néhány év, gyakran előfordul, hogy olyan veszekedések alakulnak ki szülő és gyermeke között, melyek egy életre megrontják köztük a kapcsolatot. Arra nincs receptünk, hogy ne legyenek viták, mert lesznek, ez elkerülhetetlen. De ha a köztetek lévő kötelék kikezdhetetlen, harmonikus, akkor a balhék csak múló kellemetlenségek lesznek. Türelmet, odafigyelést és előrelátó szemléletet kíván meg, de nem nehéz létrehozni ilyen kapcsolatot. Az alábbi tanácsok segíthetnek.
 

1. Ne ess ki szülői szerepedből!

A szülők nem csak szülők, számtalan más szerepet be kell tölteniük. A „haver” azonban nincs köztük. Nagyon megbánod és a kapcsolatotok is rövid úton megsínyli, ha túl lazára veszed a figurát. A gyerek pillanatok alatt elszemtelenedik, ha nagyon elmozdítod a határokat, és hidd el, nem akarsz mindent tudni, ami körülötte zajlik – legalábbis nem úgy, ahogy a barátainak meséli. A hierarchiát fenntartva is kezelheted partnerként, ha meghallgatod a véleményét, és bizonyos döntések meghozatalát rábízod.
 

2. Ismerd meg a barátait!

Persze nem kell egész nap együtt lógnotok és ne akarj véletlenül se a csapat tagja lenni, de szánj időt a barátai megismerésére. Engedd meg, hogy áthívja őket suli után, vagy, hogy néha bulit tarthasson otthon. Ne várd, hogy te leszel a fő műsorszám, de ha a megérkező fiatalok leülnek a konyhában egy üdítőre, esetleg ott maradnak ebédre, vacsorára, ne nézd őket a berendezés részének. Legalább a nevükkel légy tisztában, meg persze azzal, hogy hol ismerte meg őket a gyermeked. Ha megjegyzed a kedvenc üdítőjüket is, ráadásul meghallgatod őket, mikor beszélgetnek, azzal már bőven „jófej” szülő leszel, ehhez nem kell beülnöd velük a szobába legújabb banda lemezét végigcsápolni. Inkább arra törekedj, hogy gyermeked legyen jó fej, ez kiterjed majd rád is, ha történetesen az a menő CD megvan neki otthon.
 

3. Töltsetek együtt minőségi időt!

Nem árulunk el titkot azzal, hogy a közös időtöltés összekovácsolja a kapcsolatokat, elég csak a randevúzásra vagy a céges csapatépítő tréningekre gondolni. Ez működik családon belül is, ha vannak közös élmények, van miről beszélgetni, és akad, ami bővíti, színesíti a családi legendáriumot. Hogy a fontossági sorrendben, vagy az együtt töltött idő mennyiségében meg tudod előzni a barátait, arra ne nagyon számíts, ha megpróbálod, úgy tűnik majd, hogy ráakaszkodtál. Ám ha belépsz néha az ő világába, kellemes perceket szerezhetsz magatoknak. Tuti, hogy évek múlva is emlegetni fogja, hányszor kent fel a falra a videojátékos autóversenyben, vagy hogy milyen képet vágtál, mikor elmentetek vásárolni és gyanútlanul beléptél a gótikus rock cuccokat árusító üzletbe.
 

4. Teremts egyensúlyt önállóság és szabályozottság terén!

Légy képben gyermeked mindennapjaival, de egyikőtöknek sem jó, ha rátelepszel. Egyrészt sosem lesz független, ha mindig fogod a kezét, másrészt mivel zavaró az állandó jelenléted, megpróbál majd megszabadulni ettől – ezzel pedig a lázongó viselkedés felé tereled. Bízz a gyermekedben és biztosíts számára némi magánéletet! Ellentmondásnak tűnhet, de ha te hátrébb lépsz egy kicsit, ő közeledni fog hozzád. Erről a témáról bővebben is olvashatsz cikkünkben: Honnan tudhatod, hogy gyermeked alkalmas önálló döntéseket hozni?
 

5. Beszélgessetek sokat, sokféle témáról!

Az egészséges felnőtté váláshoz, vélemény alakításhoz szükséges képességek otthon fejlődnek ki. Bátorítsd beszédre gyermekedet, ne féljen elmesélni neked álmait, vágyait és azt, hogy mit gondol a jelenlegi helyzetéről. De feldobhatsz egy közéleti, divatvilágról szóló, vagy akár politikai témát is. Kerüld el a tabuk kialakítását, arra tanítsd, hogy megfelelő módon és stílusban mindenről lehet beszélni. Önbizalmát ne törd le, még akkor sem, ha butaságnak vagy gyermetegnek tűnik, amit mond. Az idő és a tapasztalatok majd korrigálják gondolatait – rájön magától, hogy a bőszárú csípőnadrág nem lesz örökké divatban, vagy, hogy nem a mostani fiúja lesz a férje – viszont beszédkedvét, magabiztosságát nem veszíti el, ha örökös javítgatás helyett időnként ráhagyod a véleményét.
 

6. Mindig vedd figyelembe a személyiségét!

Gyermeked önálló individuum, saját jellemvonásokkal, ezt tartsd szem előtt – még akkor is, ha a te szöges ellentéted a csemete. Egy veszekedést a férjeddel, egy munkahelyi kudarcot lehet, hogy te úgy kezelsz, hogy felhívod a testvéredet, barátnődet, és egy óráig csak mondod a magadét. Gyermeked ezzel szemben a szokásos „Semmi!” válasszal letudja érdeklődésedet, hogy mi volt a suliban. Esetleg magára is vágja az ajtót, te pedig csak három nap múlva – amikor figyelmeztetés nélkül rád zúdítja - tudod meg, hogy valójában összeveszett a barátnőjével. Bárhogy is legyen, ne erőltesd rá, hogy úgy kezelje a dolgokat, ahogy te. Hálás lesz érte, és nem fogod a szükségesnél többször hallani, hogy „Egyáltalán nem ismersz!”
 

7. Légy hiteles!

Kamasz gyermeked úgy fog megbízni benned, ha olyasmiről beszélsz, amit értesz is, és csak olyan dolgot kérsz tőle, amit te is megtennél. A mai gyerekek nagyon okosak, tájékozottak, ezért nem fogod tudni megvezetni. Ha valamivel nem vagy tisztában, nézz utána, de soha ne fecsegj összevissza. Ne vitatkozz vele tudás nélkül csak azért, hogy neked legyen igazad! Ezzel eléred, hogy komolyan vegyen, valamint megtanulja, hogy helytelen mindenféle alap nélkül véleményt formálni. Ha ügyelsz a hitelességedre, tisztelni fog téged a tudásodért és szavahihetőségedért.

Fotó: TawnyNina/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja