SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Betét, tampon, intim tölcsér - milyen tanácsot adj lányodnak?

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-06-29
A női lét egyik áldásos átka, a havi vérzés. Egy átlagos nő kamasz korától a változó korig, havonta egyszer, körülbelül 5 napig vérzik. Csak csekély fejszámolást igényel, hogy ez nem kevesebb, mint hat és fél év az életünkből. Nem mindegy, hogy milyen körülmények között töltünk csaknem hét évet, igaz? Ahogy az sem, mit válaszolsz kamasz lányodnak, ha eljön az idő és tanácsot kér.
Betét, tampon, intim tölcsér - milyen tanácsot adj lányodnak?

Menzesztörténelem dióhéjban

Már az ókori egyiptomiak, görögök, rómaiak is fordítottak figyelmet a nők ilyen jellegű gondjaira, megalkotva a tampon ősét. Egyiptomban összetekert, puha papirusszal, utóbbiak gyolccsal, gyapjúval oldották meg, hogy a menstruációs vér ne szivárogjon. A természeti népek fűcsomókkal, mohapárnákkal, páfránylevéllel érték el ugyanezt, de olyan népcsoport is akad, ahol a mai napig nem fogják fel a vért semmivel. A középkor asszonya tisztátalannak tartotta ezt az állapotot, főleg, hogy a kísérő tünetekre sem igen létezett hathatós orvosság. A mai tamponokra, betétekre hajazó, kézzel varrott és állandóan mosandó eszközök akkor is léteztek, és igyekeztek úgy megalkotni ezeket, hogy a lehető legjobban el tudják titkolni a vérzést. Hogy a havibaj valójában nem betegség, hanem normális, természetes állapot, az csak a 20. században kezdett elterjedni, ekkortájt jelentek meg a mai betétek – még kevésbé korszerű – elődei. A tamponok sem sokkal maradtak le és a fájdalomcsillapítók, melegítőpárnák, gyógyteák elterjedésével a görcsök, hangulatingadozások is kezelhetővé váltak. Mindezek hatására mára a havi már egyáltalán nem baj, pusztán piros betűs nap, amikor az egyébként is nagyon fontos intim higiéniára egy kicsivel még több figyelmet fordítunk. Lássuk, mit kínálnak a gyógyszertárak, üzletek a segítségünkre.
 

Betét – amit mindannyian ismerünk

Anyáink még vattával érték el ugyanazt, ami a betét dolga, noha a mai eszközök már sokkal hatékonyabban szívják fel a nedvességet. Az elmozdulást elkerülendő, ragasztócsík tartja a helyén a betétet. Anyaga műselyem vagy pamutszál, préselt vatta, esetleg műanyag borítással. Manapság a legtöbb betét belseje olyan granulátumot tartalmaz, mely felszívva a nedvességet zselévé alakul, így nem tud kiszivárogni belőle a vér. A különböző márkák törekszenek arra, hogy minél biztosabb tapadást és kényelmesebb, pamutszerűbb viseletet nyújtsanak. Szinte mindegyik illatosított – a levegővel érintkező vér sajnos nem kellemes szagú - és különböző méretben készülnek, hogy mindenki megtalálja a megfelelőt. Mivel nyálkahártyával nem érintkeznek, a fertőzés veszélye kisebb, noha a szeméremtest kevésbé szellőzik, ezért fokozott figyelmet kell fordítani annak tisztántartására, hogy elkerüljük a gombás megbetegedéseket.

Előnyei:

  • Nem testen belüli eszköz, így viselése és főleg cseréje egyszerűbb, higiénikusabb. 
  • Kisebb a fertőzés veszélye.
  • Több féle illatban, méretben kapható.

Hátrányai:

  • A ragasztás ellenére könnyen elmozdulhat.
  • A nagyobb méretű betétek látszanak szűk ruhában.
  • A szintetikus anyagok esetleg allergiát válthatnak ki a bőrrel érintkezve.
  • Kevésbé szellőzik.
  • Legtöbb összetevőjük nem, vagy csak nehezen bomlik le, így nem környezetbarát.
  • Némelyik nejlonosan zörög-surrog, és érezhető, hogy ott van.


Mosható textilbetét – a régi-új felfedezés

A nők évezredek óta használnak különböző nedvszívó anyagokat menstruációjuk ideje alatt, azonban régen nem létezett az eldobható betét, a textilfélék pedig túl drágák voltak ahhoz, hogy mindig újat szerezzenek be a hölgyek. A modern egyszer használatos betét forradalma évekre háttérbe szorította a régimódi nagy testvért, ám ma – a babák textilpelenkájához hasonlóan – reneszánszát éli a pamutból készült, mosható verzió. Elég nagy léptekkel hódít újra teret, mivel az eldobható fajták sok vegyszerrel érintkeznek, amíg elkészülnek, sokan pedig allergiásak a fertőtlenítő-, vagy illatanyagokra. Az sem utolsó szempont, hogy csak egyszer kell megvenni és jó ideig kitart, valamint használója védi a környezetet, mivel nem tartalmaz szintetikus, nehezen lebomló, szennyező anyagokat. Persze, akinek ellenérzései vannak a vér kimosásával, annak valószínűleg gondot okoz a használata.

Előnyei:

  • Antiallergén, bőrbarát anyagból készül.
  • Jobban szellőzik a műanyagnál.
  • Mutatós színekkel-mintákkal kapható.
  • Környezetbarát.
  • Kevesebb pénzbe kerül.

Hátrányai:

  • Mosni kell.
  • Útközben a használt betétet el kell csomagolni, magaddal vinni haza.
  • A tépőzáras rögzítés elmozdulhat.
     

Tampon – szintén régi ismerős, új köntösben

Fentebb már említettük, hogy a hüvelybe helyezhető eszközök nem a mai kor találmányai, jelenlegi formáját azonban nem túl rég nyerte el az apró segítőtársunk a nehéz napokban. Anyaga többnyire tömörített pamutszálak sokasága, vannak azonban műselyem, illetve kevert szálas fajták is. A legtöbbet egy hártyavékony réteg borítja, ami megakadályozza, hogy a szálak egyenként leváljanak. Némely márka termékét vegyszerrel is kezelik, mások kifejezetten a természetes anyagok és módszerek elkötelezettjeinek hirdetik magukat – mindenképp érdemes elolvasni, mi van a dobozon. A felhelyezés módja is változó, a legtöbb hazánkban kapható fajtát egyszerűen kézzel kell felhelyezni, de létező, és itthon is egyre több márkánál megjelenő, az applikátoros megoldás. Ilyenkor a tamponok egyesével egy fecskendőhöz hasonló eszközzel vannak csomagolva, a csövecske végét benyomva – mintha csak egy injekciót adnánk be – „lőhetjük ki” belőle a tampont. Higiénikusabb megoldás, bár a kockázatot alig csökkenti, tekintve, hogy hüvelyen belüli eszközről van szó. Mindig nagyon alaposan kezet kell mosni csere előtt és után, az idő pedig nagyon fontos tényező, maximum 8 óránként cserélni kell és még így sem zárható ki teljesen a fertőzés veszélye. A kilógó zsinór érintkezhet vizelettel, ürülékkel, míg maga a tampon a rendkívül érzékeny hüvelyfalat károsíthatja, illetve elszaporodó bektériumok melegágya lehet. A toxikus sokk szindrómát a leggyakrabban tampont használó nőknél figyelték meg. Mindent összevetve elég rizikós a használata, mindazonáltal ez nem töri le népszerűségét, mivel a többi eszköz nem tud versenyre kelni a kényelemmel, amit nyújt. Nincs tiltott mozdulat, vagy tevékenység, még úszni is lehet vele és roppant diszkrét: nem látszik, és mivel nem érintkezik levegővel, a kellemetlen szagok sem jelentenek gondot. Kellő körültekintéssel igazán hasznos eszköz az intim higiéniához.

Előnyei:

  • Diszkrét, nem látszik és nincsenek szagok.
  • Bármit csinálhatsz vele, nem mozdul el sportolás közben.
  • Kényelmes, mivel jól felhelyezve nem érezhető.
  • Kicsi, minden retikülben elfér.

Hátrányai:

  • Erős a fertőzés veszélye.
  • Cseréjét észben kell tartani, könnyű elfeledkezni róla.
  • Toxikus sokk szindrómát okozhat.
  • Felhelyezése gyakorlatot igényel.


Intim tölcsér – az új találmány

Aminek nem igazán létezik elődje, korábbi megfelelője, és a köztudatba is csak lassan tört utat magának. Orvosi szilikonból készült, talán leginkább egy felespohárra emlékeztető kis eszköz, melynek van egy kis szára a végén. A kis csészét egy tamponhoz hasonlóan, kézzel kell felhelyezni úgy, hogy összenyomjuk (mintha behorpasztanánk egy kávéautomatás poharat) és a hüvelyben elengedjük. Ott formáját visszanyerve hamar megtalálja a helyét, felsimul a hüvely belső falára és felfogja a folyadékot, mint egy kis pohár. Antiallergén anyagból készül, így a fertőzés kockázata kisebb, néhány fajtán milliliter beosztás is található, ha esetleg valamiért tudnod kell, milyen mennyiségű vér távozik egy-egy ciklus alkalmával. Behelyezése és ürítése macerásabb, mivel azonnal ki kell mosni, azonban újra használható, ezért az egészségeden kívül a pénztárcádat is kímélő, környezetbarát lehetőség. Használatához gyakorlat kell, hívei szerint azonban megéri.

Előnyei:

  • Antiallergén anyagú, csekélyebb fertőzési kockázattal.
  • Diszkrét, viseléskor nem látható.
  • Nem mozdul el.
  • Gazdaságos, csak egyszer kell megvenni.
  • Környezetbarát, használója nem termel szemetet.

Hátrányai:

  • Nehézkes a csere, mosdó vagy folyóvíz szükséges.
  • Gyakorlatra van szükség a használatához.
  • Mérete miatt fiatal lányoknak nem a legalkalmasabb.

Felnőtt nőként, anyaként te már bizonyára tájékozott vagy ebben a témában, de reméljük, tudtunk újat mondani. Ha valamiben bizonytalan vagy, a saját nőgyógyászod, illetve a gyógyszerészek is sokat segíthetnek, ezért ne habozz őket kérdezni, mielőtt lányodnak tanácsot adnál. Ne legyenek tabuk ebben sem, ahogy a menzesz, úgy a hozzá kötődő higiénés problémamegoldás is természetes. Nyugodtan dugjatok vízbe egy tampont, vágjatok ketté egy betétet, hogy megnézzétek, hogy működik. Mivel neked már valószínűleg megvan az évek óta bevált módszered, eszközöd, márkád az ilyen napok átvészeléséhez, lehet, hogy lemaradtál egy-két újításról. Ezért azt javasoljuk, olvass utána és egy-két ciklust áldozz rá, hogy kipróbálj egy-egy új eszközt. Így hiteles véleményt tudsz mondani, ha a kicsi lányodból egyszer csak nagylány lesz és hozzád fordul tanácsért.

Fotó: alexraths/BIGSTOCK

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja