SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Klímanócska képzés az óvodában, a szociális életviteli kompetenciák fejlesztése

Bozókiné Szabó Ildikó [cikkei] - 2016-11-08
"Mindenkinek a maga szintjén vállalnia kell a felelősségét és hozzá kell járulni a párbeszédhez, amely az egyedüli útja a megoldás keresésnek."
Ferenc pápa üzenete a klímaváltozásra
Klímanócska képzés az óvodában, a szociális életviteli kompetenciák fejlesztése

Bozókiné Szabó Ildikó vagyok. A Hódmezővásárhelyi Egyesülett Óvoda szakmai vezetője, regionális klímareferens. Szeretném Önökkel megismertetni az általam kialakított komplex Klímanócskák programcsomagot. A program kialakulásában nagy szerepet játszik a regionális klímareferens képzés elvégzése, mely során 345 főből 20 embert képeztek ki erre a feladatra.

Úgy gondolom, hogy az oktató-nevelő környezetvédelmi munkának a klímatudatos magatartás kialakításában a pedagógusoknak, az intézményes nevelési színtereknek rendkívül nagy szerepe van. Hitvallásom, hogy a családokat a gyermekeken keresztül lehet megszólítani, a természethez való tudatos magatartásukat fejleszteni. A szülőket meglehet nyerni programjainkon keresztül a gyermekeik szociális és életviteli kompetenciáinak fejlesztésére. A regionális klímareferens képzés elvégzése után az általam kidogozott „Zöldmanó” programot átszerveztem „Klímanócska” programmá. Amihez külön facebook oldalt is létrehoztam nemrég. A korábbi „Zöldmanó” programom Ezüst Ozone Network díjat nyert. A programcsomaghoz minden területen nagyméretű installációkat készítettem, ezzel is ösztönözve a közös barkácsolásra, együtt gondolkodásra a családokat.

  • A program legnagyobb innovációja, hogy a nevelési területek komplex módon jelennek meg, így áthatják az egész óvodai nevelésünket, ez az alábbi terülteteket foglal magába.
  • A Klímanócska képzés a klímatudatos környezeti nevelést szem előtt tartva felhívja a figyelmet a környezeti katasztrófák, éghajlatváltozás összefüggéseire.
  • Extrém időjárási események vizsgálunk, elemzünk óvodás szemmel.
  • Felhívjuk a figyelmet a napfény károsító hatásaira.
  • Szem előtt tartjuk lokálpatrióta szemléletmód kialakítását.
  • Az energiakaland program, mely során a természeti energia felhasználására külön foglalkozási anyagot kreatívan készítettem el, felkerült a jó gyakorlatok közé.
  • Biogazdálkodókat, vállalkozásokat, civil szervezeteket, önkormányzatokat, médiát folyamatosan vonunk be programjainkba.

A Klímanócska programok életkornak megfelelő szabadidős programokat biztosítanak, fenntarthatóságra nevelnek.
A gyermekeken keresztül elérjük a szülői- lakossági szemléletformálást, elősegítjük az információáramlást.

Erdei óvoda: új innovációkat jelentettem meg a klímatudatos nevelés tükrében, s kidolgoztam a Mártélyi Kalandtúra- Oktatócsomagot. Elkészítettem pet palackokból Mártély védett állatait.

Folyamatosan együttműködünk a Bodnár Bertalan Természetvédelmi és oktató Központtal. Folyamatosan megfigyeléseket végzünk a Téglagyári Tanösvényen, a Bodzási úton. A Környezeti Információs Központban Zöldbúvár Tehetségfejlesztő műhelyt vezetek. A tehetségfejlesztő szakvizsga megszerzése óta. Fő szempont a tehetségfejlesztés, a szociális készség fejlesztése. Problémamegoldó képesség fejlesztése, együttműködési készség fejlesztése.

A szelektív hulladékgyűjtésre külön programot rajzoltam, írtam, mely a Hód Huncutka Szelektív Krónikái nevet kapta.

A gyerekek együtt Csökkentik a hulladékot Klímanócskával. Ökológiai lábnyomot mérünk a családoknál, vízlábnyomot hasonlítunk össze. Csökkentjük az energiahasználatot és barkácsolunk minden anyagot felhasználva.

A klímanócska programba beépítettem az általam kidolgozott mindennapi kultúra programcsomagot, aminek óvodai részét írtam és rajzoltam.

Fontosnak tartom a néphagyományőrzést. Folyamatosan tartok foglalkozásokat a helyi Tájházban, Múzeumban. Ezenkívül beépítettem a biogazdálkodást is. Vöröskeresztes Bázisóvodaelnökként a vöröskeresztes feladatokat és a gyermekek ez irányú elköteleződését is beépítettem a programba.

Az általam kidolgozott, rajzolt Rendőr Mackó Krónikái által felhívjuk a figyelmet a közlekedési igény csökkentésére, a sérülékenység, a lelki egészségi állapot fontosságára. Ebben a témakörben több előadást is tarthattam.

 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
A szerkesztő ajánlja