SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tehet az iskola a lövöldözők ellen? - Megdöbbentő módszerek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-11-06
Az Egyesült Államokban egyre nagyobb problémát okoz az iskolai lövöldözés, amire - politikai pártállástól is világnézettől függően - különböző megoldásokat találnak az érintettek.
Mit tehet az iskola a lövöldözők ellen? - Megdöbbentő módszerek

Kettőszázharminchárom. Ennyi iskolai lövöldözés történt Amerikában az elmúlt 18 évben.

 

Ezek túlnyomó többsége nem követelt halálos áldozatot, ugyanakkor minden évben több hír is érkezik mészárlásba torkollott ámokfutásokról is.

Lefotózta a kislányát, azt hitte, vicces. Pár perc múlva teljesen összeomlott az anyuka

Egy biztos: az iskoláknak lépniük kell, hogy megfékezzék ezt a jelenséget. Mindent meg kell tenniük, hogy megakadályozzák a fegyvereseknek az épületbe való bejutását, támadás esetén pedig, amennyire csak képesek rá, védekezniük kell. A módszerekről már megoszlanak a vélemények.

A legkézenfekvőbb megoldás értelemszerűen a fegyvertartás szigorítása lenne.

Európában nem véletlenül nem történik ilyesmi: egyszerűen nem lehet csak úgy bárkinek lőfegyverhez jutni. Amerikában azonban ennek a kérdésnek nagyon erős politikai színezete van, és rendkívül sokan az állampolgári jogaik csorbításaként élnék meg, ha nem tarthatnának otthon fegyvert. Trump elnök is a fegyverlobbi buzgó támogatója: minden ilyen tragédia után el szokta mondani, hogy ha az összes tanár és diák is puskát hordana magánál, azzal hamar ártalmatlanítani lehetett volna a betolakodót. Ilyen közhangulatban tehát más megoldás után kell nézni.

Egyre több középiskola vezet be a reptérire emlékeztető biztonsági előírásokat. A diákoknak beléptetőrendszeren és fémdetektoros kapun kell átmenniük reggelenként, az épületben pedig biztonsági őrök cikáznak, akik hordozható szkennerek segítségével vizsgálják a tanulókat a folyosón.


Átlátszó táskák

Idén márciusban Floridában szedett 17 áldozatot egy iskolai lövöldöző. Az intézmény ezután azt fontolgatta, kötelezővé teszik az átlátszó műanyag hátizsákok viseletét a tanulóiknak. Noha azt is felajánlották, hogy akinek nincs ilyenje, annak térítésmentesen a rendelkezésére bocsátanak egyet, az ötlet nem aratott osztatlan sikert. Az egyik lány a Twitteren így fogalmazott: "Semmi másra nem jó az átlátszó iskolatáska, csak arra, hogy hülyén nézzünk ki benne. Biztonságban szeretnénk érezni magunkat, nem pedig kényelmetlenül. Egyetlen dolog segíthetne: a szigorúbb fegyvertartási törvények." Egy másik fiatal pedig azt írta: az ő iskolájában már előírás az átlátszó táska, mégis volt, aki kést és töltényeket vitt be az intézménybe.


Kövek a vödörben

Ugyanezen iskolai lövöldözés adta az ötletet David Helselnek, a pennsylvaniai Blue Mountain iskolai körzet felügyelőjének a kövek segítségével való védekezésre. Javaslata szerint minden osztályteremben tartani kellene egy kövekkel teli vödröt. Ha valaki behatol a terembe, még mielőtt lövöldözni kezd, meg kellene dobálni kövekkel. A felvetés vegyes fogadtatásra talált.


Szigorú megfigyelés

Kínában egy ennél jóval kifinomultabb módszerhez folyamodtak: néhány iskolában egyszerűen folyamatos megfigyelés alatt tartanak minden tanulót.

A hancsoui 11-es számú gimnáziumban félpercenként pásztázza körbe az osztálytermet egy kamera, amely adatokat rögzít a tanulók viselkedéséről – ki jelentkezik, ki alszik, ki foglalkozik mással – elemzi az arcukra kiülő érzelmeket. Külön számon tartja azokat, akik nem figyelnek. Az adatokat a tanár a saját készülékén látja. A diákok állítólag megértették, hogy minderre a saját biztonságok miatt van szükség, és nem lázadoznak ellene.

Amerikában egyelőre nehezen lenne kivitelezhető az ilyesmi, így marad a golyóálló iskolatáska, a fémdetektor, a kövek – és sokak számára a remény, hogy egyszer talán ott sem tarthat majd boldog-boldogtalan fegyvert magánál.

Indexkép: publicdomainpictures

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja