SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKKarácsony

6 tipp, amivel elérheted, hogy a gyereked jobban szeresse önmagát!

Wadolowski-Balogh Orsolya [cikkei] - 2021-01-26
Arra tanítjuk a gyerekeket, hogyan legyenek kedvesek és megértőek a társaikkal, a családtagjaikkal vagy éppen a bolti eladóval. De közben elfelejtjük tudatosan megtanítani nekik azt, miként lehetnek kedvesek önmagukkal!

6 tipp, amivel elérheted, hogy a gyereked jobban szeresse önmagát!

Igen, kétségkívül az is nélkülözhetetlen, hogy megtanítsuk a gyerekünknek, miként legyen kedves, figyelmes, segítőkész a környezetével. Ám ugyanilyen tudatosan kellene arra nevelni, miképpen adja meg ezt önmagának. Ugyanis sajnos nem magától értetődő a gyerekünkben lévő önszeretet. Márpedig rendkívül fontos, hogy ezt megtegye, hiszen aki szereti önmagát, az képes igazán csak másokat is szeretni. Az ilyen ember nemcsak kedves, de türelmes, empatikus, kiegyensúlyozott és önzetlen tud lenni másokkal szemben.

A következő 6 módszer segítségével elérheted, hogy a gyerkőcöd (jobban) szeresse önmagát:
 

1. Segítsd a negatív érzések kezelésében!

Alapvető dolog megértetni a gyerekkel: emberek vagyunk, hibázhatunk. Hozhatunk rossz döntéseket. Ettől még nem leszünk rossz emberek, sőt: ezekből tanulunk, ezek révén válhatunk jobb emberekké. Ne bűnként tekintsen a hibáira, hanem leckékként. A kudarc sem vétség és nem is annak a jele, hogy tehetségtelen, buta vagy bármiben is kevesebb a többiekhez képest. A kudarc is lehetőség, amiből tanulhatunk. Segíteni kell minden olyan helyzetet feldolgozni neki, amiből bűntudata, szégyenérzete származhat. Nem lehet elég korán elkezdeni arra edukálni, mi módon legyen képes megbocsátani magának és türelemmel, megértéssel forduljon a személyéhez.

Ebből kifolyólag abban is meg kell erősíteni, hogy a mi szemünkben nem lesz sem kevesebb, sem értéktelenebb csak azért, mert hibázott vagy nem nyert egy versenyen. A gyerekek nagyon szeretnének a szülőknek megfelelni és ezt a megfelelési kényszert kell bennük szabályozni. Akkor is szeretjük őket, ha valamiben nem remekelnek. Tehát nagyon sokat kell beszélgetni a gyerekkel és biztosítani arról: nekünk kiöntheti a szívét. De persze nem szabad kierőszakolni belőle azt, hogy beszéljen a problémájáról.

2. Tanítsd meg, miként kezelje a negatív kritikát!

Lehetetlen, hogy idővel a gyerekünk ne kapjon valamiféle negatív kritikát, akár már az óvodában. Emiatt kell megtanítod arra, miként kezelje ezeket a megjegyzéseket, hiszen az sem mindegy, kitől kapja: építő jelleggel egy tanártól vagy rosszindulatból az osztálytársától. Például mesélj neki arról, hogy sokszor egyeseknek csak rossz napjuk van és másokon vezetik le a feszültségüket. Vagy az osztálytársa azért csúfolja okostojásnak, mert irigy rá. Segíts neki megérteni és egyúttal kezelni ezeket a szituációkat.
 

3. Tudatosítsd benne a pozitív tulajdonságait!

Például az iskolába menet vagy a játszótéren beszélgetve, mondd el neki, mennyi pozitív tulajdonsággal bír. De a legjobb, ha interaktívabbá teszed ezt a beszélgetést és ráveszed: ő maga sorolja fel a pozitív tulajdonságait, amiket te legfeljebb kiegészítesz. Akár le is rajzolhatjátok, hogy te mely tulajdonságait szereted a legjobban benne vagy ő saját magában. Ettől még nem lesz beképzelt, csak segítesz neki egy egészséges énképet kialakítani róla. Továbbá részesítsd elegendő dicséretben, akár azért, mert helyesen cselekedett vagy mert ötöst vitt haza. Sose fogd vissza magadat, ha arról van szó, hogy a tudtára add, mennyire büszke vagy rá!
 

4. Mutass neki jó példát!

Kitől mástól tanulhatná, leshetné el a gyerek az egészséges önbizalom titkát, ha nem a szülőtől? Éppen ezért a jelenlétében ne használj magadra negatív megjegyzéseket. Ne szidd magadat, amiért elégedetlen vagy a külsőddel, az életeddel vagy mert hibáztál. Az a legjobb, ha pozitívan értékeled magadat a jelenlétében, így tud a legjobban tanulni a kicsi! Dicsérd meg a szépségedet, a humorodat, az eszedet. Emeld ki az egyes szituációk pozitív tartalmát: „Most bátran cselekedtem!” vagy „Ugye milyen okosan és ügyesen megoldottam?”

Az egészséges életmódra is úgy veheted rá a legkönnyebben, ha te magad is egészségesen étkezel. Az egészséges életmóddal mindenképpen csak nyer a gyermek, ha olyan külseje van, amivel elégedett lehet. Ezért is érdemes rávenni arra, hogy sportoljon. És mi erre a legkézenfekvőbb mód? Ha te is végzel valamiféle testmozgást! Ezért is lehet tökéletes megoldás, ha együtt mozogtok valamit.

Mondani sem kell: semmit sem szabad ráerőltetni! Mindenre nyitottnak kell lennie.

5. Arra is figyelj, hogyan beszélsz a jelenlétében másokról!

Nemcsak az számít, hogy pozitívan fogalmazz önmagaddal vagy éppen vele kapcsolatban. A környezeteddel szemben is pozitívnak kell lenned! Elvégre, ha azt látja, kigúnyolsz egy túlsúlyos embert vagy negatívan nyilvánulsz meg egy rokonnal, vagy akár osztálytársával kapcsolatban, mert ostobán viselkedett, azzal rossz példát mutatsz neki. Egyszerűen csak kétszer is gondold meg, hogyan fogalmazol más külső vagy belső tulajdonságairól, mivel könnyen párhuzamot vonhat önmaga és az illető között. Esetleg arra a következtetésre juthat, ha ő is egyszer elköveti azt a hibát, akkor nem fogod szeretni.
 

6. Készítsd fel arra a serdülőkorra!

Persze nem lehet maradéktalanul, mindenre felkészíteni a gyerekeket. De ha már nagyobbacska gyereked van, akkor célszerű lehet néha a pubertáskorról beszélni vele, hogy ne érje olyan „váratlanul”. Elvégre ez az időszak sem a lányoknak, sem a pedig a fiúknak nem könnyű, hiszen megváltozik a testük és ebben az időszakban sokan elégedetlenek magukkal. Ezért kell felkészíteni őket arra, milyen testi változásokon mehetnek keresztül, ami teljesen normális!

Képek forrása: Bermix Studio, Omar Lopez, Mathilde Langevin az Unsplash oldaláról

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja