SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 "ártatlan" dolog, amivel súlyosan megsebesítheted érzelmileg a gyerekedet

Wadolowski-Balogh Orsolya [cikkei] - 2021-01-26
A legtöbb esetben egyáltalán nem tudatosan: de mégis megteszik a szülők. Hajlamosak azt gondolni, hogy egyedül a fizikai bántalmazás hagyhat mély nyomot a gyerekben, de sajnos ez nem igaz. Az érzelmi bántalmazás rövid és hosszú távon egyaránt sokkal súlyosabb következményekkel járhat.

7 "ártatlan" dolog, amivel súlyosan megsebesítheted érzelmileg a gyerekedet

Nem pusztán az tesz kárt a gyermeke érzelmi világában, aki sértegeti, fenyegeti vagy megvonja a szeretetét. Számos egyéb olyan dolog létezik, amellyel mély sebeket lehet ejteni a gyermek lelkén. Nem is gondolnánk, hogy egy-egy meggondolatlan megjegyzéssel, váratlan kitöréssel mit érhetünk el: alacsony önértékelés, szorongás, depresszió, megfelelési kényszer.

Ezért érdemes odafigyelni a következő 7 dologra, mert ezekkel könnyedén és akár fél életre lelki sérültet faraghatunk a gyermekünkből:
 

1. Lekicsinyled a gyermeked érzéseit

Tény, hogy egy törött játék jelentéktelennek tűnhet ahhoz képest, hogy minden hónapban ki kell fizetni a számlákat, netán kapcsolati vagy egészségügyi gondokkal küzdesz, de ez nem jelenti azt, hogy a gyermeknek nincs joga szomorkodnia a játéka miatt. Amikor olyat mondasz neki, hogy „Ez csak egy játékbaba, vannak fontosabb dolgok is az életben.” vagy azt mondod: „Ne sírj már egy ilyen jelentéktelen dolog miatt.” azzal azt éred el, hogy el fogja nyomni az érzéseit. Nemcsak a szomorúságát, a bánatát, hanem az örömét és a haragját is. Felnőtt korában pedig nem lesz képes stabil kapcsolatokat kiépíteni. Egy kutatás szerint így nehézére fog esni elviselni az intenzív érzelmeket, és ez depressziót, szorongást okozhat már gyerekkorában, de akár felnőtt életében is.
 

2. Hazudsz neki, vagy érzelmileg befolyásolod

Amikor hazudsz neki vagy érzelmileg manipulálod (gaslighting), akkor az információk megváltoztatásával becsapod vagy bizonytalanná teszed. Például mikor számon kéri rajtad, hogy nem mentél el a kosármeccsére (pedig tényleg megígérted) azt mondod: „Én soha nem ígértem neked ilyet.” A gyerek bizony figyel és mindent megjegyez. Nem szabad becsapni, mert ilyenkor magában fogja keresni a hibát. Kételkedni fog önmagában és a körülötte lévő világban. Ez szorongáshoz, depresszióhoz, de akár mentális zavarokhoz is vezethet.

3. Összehasonlítod a gyerekedet más gyerekeivel

„Bezzeg a Hanna iskola után hazamegy és besegít a házi munkába majd utána leül magától tanulni.” Vagy: „Miért nem tudsz kicsit olyan lenni, mint a Martín? Ő mindenkivel olyan közvetlen, nem bujkál, mint te.” Ha összehasonlítod a gyerekedet a legjobb barátjával vagy más óvodás-, esetleg iskolatársával, akkor eltorzul a magáról alkotott képe és vesztesnek, rossznak fogja gondolni magát. Emellett felesleges versengést teremthetsz a társaival szemben. Ráadásul azt érezheti, hogy nem szeretik úgy, ahogy van és talán szívesebben vágysz a másik gyerekre. Egy tanulmány szerint, ha ily módon részesíted előnyben az egyik gyermeket egy másikkal szemben, akkor depressziós lehet és mindez negatív hat majd a felnőttkorára.
 

4. Megkérdőjelezed a képességeit

„Tényleg ilyen nehézfelfogású vagy, hogy képtelen vagy megjegyezni?” vagy „Még egy óvodás is tudja, hogy 5 meg 1 az 6?” Ez nem segít a gyereknek abban, hogy jobban próbálkozzon valamivel. Valójában éppen ellenkezőleg hat. Minél többet mutatsz rá arra, hogy valami nem megy neki, annál nagyobb az esély arra, hogy feladja. Az ilyen negatív megjegyzések miatt a gyerek elveszíti az önbizalmát.
 

5. Állandóan kritizálod a gyereket

Egyesek úgy hiszik, hogy a gyerekek még úgysem értenek mindent, sok dolgot nem fognak fel. Ha így is van, akkor ez nem igaz a szüleikkel szemben, akikre különösen figyelnek. Amikor olyanokat mondasz, hogy „Miért mindig ilyen nehéz veled?” vagy „Annyira unalmas vagy, amiért nem tudsz más játékot kitalálni.”

Ha túlságosan kritikus, szigorú vagy vele, szüntelenül rámutatsz a hiányosságaira, azzal torzítod az önmagáról alkotott képét. Ennek eredményeként különféle pszichiátriai problémák jelentkezhetnek, beleértve az étkezési rendellenességeket is.

6. Feltételekhez kötött szeretet

A legtöbb szülő ezt egyáltalán nem tudatosan teszi. Csak nem gondolnak bele abba, mit mondanak vagy túlságosan az eredményre törekednek. Igen, lehet és kell is motiválni a gyereket, de nem mindegy mivel teszed. Az nem célravezető, ha olyanokat mondasz, minthogy „Akkor foglak igazán szeretni, ha szót fogadsz.” vagy „Szeretlek, de csak ha azt teszed, amit kérek.” Nem szabad a szeretet feltételekhez kötni, mert megfelelési kényszert hoz létre a gyerekben és ez később roppant káros lehet a kapcsolataira nézve.
 

7. Azt érezteted vele, hogy tartozik neked

Meglehet, hogy áldozatot kellett hoznod a gyermekedért. De biztos volt választásod. Akárhogy is legyen, ne hárítsd rá a felelősséget. Nem bölcs dolog olyanokat mondani, minthogy „Mikor megszülettél, le kellett mondanom a karrieremről. Miattad nem lett belőlem cégvezető.” vagy „Miattad dolgozom ki a belemet, szóval légy hálás érte!” Bizonyos esetekben az ilyen és ezekhez hasonló kijelentések kóros bűntudathoz vezethetnek, amelyek különféle mentális zavarokkal társulhatnak.

Meg lehet érteni, hogy néha a szülő nem lát tisztán annyira leterhelt vagy stresszes az élete. Az is érthető, hogy egyesek nem gondolnak bele abba, milyen következményekkel járhat, amit mondanak. Némelyik valóban dolog teljesen ártatlannak tűnik. Mégis szükséges odafigyelni arra, mikor és mit mondunk a gyereknek. Persze, talán nem lehet mindig minden esetet elkerülni, de érdemes törekedni rá és elkerülni az olyan helyzeteket, amelyekkel lelki sérülést okozhatunk neki!

Képek forrása: főkép, kép1, kép2  a Freepik oldaláról származik

Források: academic.oup.com,  pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, psychologytoday.comresearchgate.netncbi.nlm.nih.gov

Olvasd el a mérgező szülői mintákról szóló cikksorozatunkat is!

9 végzetesen mérgező szülői hiba, ami pokollá teszi az életet

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Ezért nem ajánlják a fülbevalót pici babáknak a szakértők - te engednéd?

Szakemberek hangsúlyozzák, hogy a baba füle elfertőződhet, vagy allergiás reakció is jelentkezhet a bőrön. Továbbá a kis alkatrészek sérülés- és fulladásveszélyesek, de az sem utolsó szempont, hogy nem a baba dönt arról, hogy viselni szeretné-e az ékszert.
A szerkesztő ajánlja