A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 autizmusra utaló jel, amelyet minden szülőnek ismernie kell

Családinet [cikkei] - 2018-07-20
Az autizmus ma már nem egy olyan titokzatos betegség, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt.
7 autizmusra utaló jel, amelyet minden szülőnek ismernie kell

Az autista gyerekek egyszerűen másképp látják a körülöttük lévő világot társaiknál

Ha szeretettel, megértéssel, együttérzéssel fordulunk feléjük, akkor kevésbé esik nehezükre beilleszkedni, könnyebben el tudják sajátítani a közösségben élés szabályait. A legfontosabb mégis az, hogy a szülők, pedagógusok tudják, hogy mit is jelent az autizmus, és annak függvényében történjék a nevelés, tanítás is.

A betegség hivatalos megnevezése autizmus spektrumzavar, a spektrum szó ebben a kontextusban azt jelenti, hogy a betegség számtalan formában megnyilvánulhat, a nehézkes társadalmi kapcsolatok kialakításától egészen a verbális kommunikáció fejlődési zavaráig. Most következzen 7 viselkedési jel, amely autizmusra utalhat.
 

Autizmusra utaló jelek gyermekkorban
 

1. Ha nem reagál a játékra, a külső hatásokra

Az egészséges babák, gyerekek reagálnak a környezeti hatásokra, hangokra, a látványra. Az autista gyerekek már nehezen értelmezik a változásokat a környezetükben, ezért nehezebben válaszolnak, reagálnak is ezekre az eseményekre. Nem válaszolnak a szüleik hangjára, és a szemkontaktus is gyakran hiányzik náluk.
 

2. A beszéd késői kialakulása

A kisbabák mielőtt kiejtenék az első szavakat, gyakran gügyögnek. Az autista gyerekeknél viszont ez több évig elmaradhat, a beszédkészség pedig eltolódhat. Érdemes szakemberhez fordulni, aki segít a probléma azonosításába.
 

3. Beilleszkedési nehézségek

Ahogy növekszik a gyerek, az autizmus egyik jele lehet, ha nem akar barátkozni a többi gyerekkel, a felnőtteket sem kedveli. Az ilyen gyerekeket nem érdeklik különösebben más emberek, sőt egy idegen jelenléte kimerülést, stresszt okozhat számukra. Nem arról van szó, hogy nem akarnának szocializálódni, hanem nem tudják, hogy miként kell azt véghez vinni.
 

4. Ön-nyugtató viselkedés

Az ilyen viselkedéseket nem szabad tiltani, mert ezzel nem okoz a gyerek magának bajt, sőt megnyugtatja magát. Az autista gyerekeknek nehézséget jelent a szóbeli kifejezés, nem tudnak hangot adni érzelmeiknek, ezért gyakran babrálni kezdik a hajukat, bekapják az ujjukat, így teremtve békét és örömet a lelkükben.
 

5. Az utánzóképesség hiánya

A gyerekek a szüleiket utánozva tanulnak meg beszélni, járni, gesztikulálni és a társas viselkedés szabályait is innen lesik el. Az autista gyerekek viszont nem tudnak kapcsolatot kialakítani a szüleikkel, nem reagálnak a mosolyra, nem integetnek vissza.
 

6. Nem ismerik fel a nevüket

A legtöbb gyerek egyéves korára felismeri, megtanulja a nevét, tudni fogja, ha őt szólítják. Azt is már megérti, ha a nagyobb testvérét szólítják a nevén, és tudja, hogy a mama szó az édesanyjára, a papa szó pedig az édesapjára vonatkozik. Az autista gyerekek viszont nehezebben tudják ezt elsajátítani, gyakran előfordulhat, hogy egyéves koruk után sem reagálnak a nevükre.
 

7. Érdektelenség az emberek iránt

A legtöbb kisbaba érdeklődik az emberek, kisgyerekek iránt. Gügyögnek, megfogják a nyakláncot, fülbevalót, ha karba veszik őket. Az autista gyerekek érdektelenek más emberekkel, gyerekekkel szemben, alig reagálnak, nem, vagy ritkán néznek valaki szemébe.

Olvasd el ezt is: Az autizmus jelei kisgyermekkorban: életbevágóan fontos a korai felismerés

Forrás: filantropikum.com 
Indexkép: wikimedia.org

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja