A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lényegesen nagyobb az autizmus kockázata az anyai pajzsmirigy autoantitest (anti-TPO) jelenlétében

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2019-11-28
Az autizmus olyan rendellenesség, melyben a gyermek nem képes normális szociális kapcsolatokat kialakítani, helytelenül vagy egyáltalán nem beszél, kényszeresen vagy szertartásosan viselkedik, és esetleg az értelmi képességei sem fejlődnek normálisan.
Lényegesen nagyobb az autizmus kockázata az anyai pajzsmirigy autoantitest (anti-TPO) jelenlétében

A betegség tünetei már az első 2 életév során jelentkezhetnek, de mindenképpen 3 éves kor előtt. 2-4-szer gyakrabban alakul ki fiúk esetében. Az autizmus nem ugyanaz, mint az értelmi fogyatékosság, bár sok gyermekre mindkettő jellemző.

Sajnos a betegek számának növekedése világszerte megfigyelhető (1 ábra). Az autizmus a leggyakoribb általános fejlődési zavar, amely 10.000 gyermek közül 5-nél fordul elő. A betegség oka még nem teljesen tisztázott, bár nyilvánvalóan biológiai rendellenesség. Több kromoszóma-rendellenesség (pl. törékeny fragilis X-szindróma) járhat autizmussal. Méhen belüli fertőzések, pl. egyes vírus- (rubeola, citomegalovírus) fertőzések szintén szerepet játszhatnak a kialakulásában. Az azonban biztos, hogy az autizmust nem a nem megfelelő szülői viselkedés, az ellenséges gyermekkori környezet, vagy a védőoltások okozzák.

A genetikai tényezőkről ismert, hogy nagy szerepet játszanak az autizmusban, bár ennek magyarázata még mindig ismeretlen. Az autoimmun rendellenességek hozzájárulhatnak az autizmus kockázatához. A pajzsmirigy-peroxidáz ellenanyag (TPO-Ab) egy autoantitest, amely részt vesz az autoimmun pajzsmirigy-gyulladásban.


A pajzsmirigy betegségei és az autizmus

Az utóbbi időben vetődött fel és nyert bizonyítást, hogy az autizmus kialakulásában lényeges szerepe lehet az anyai pajzsmirigy gyulladásos betegségének. Megvizsgálták azt a hipotézist, miszerint az utódok autizmusának esélyei az anyai TPO-Ab + esetekben fokozott-e.

A pajzsmirigy-peroxidáz ellenanyag (TPO-Ab) egy autoantitest, amely részt vesz az autoimmun pajzsmirigy-gyulladásban.(Alan S. Brown és munkatársai. Prog Neuropsycho-pharmacol Biol Psychiatry. 2015.március 3.; 57: 86–92.). A pajzsmirigy-peroxidáz (TPO), egy pajzsmirigy plazmamembrán-fehérje, amely érzékeny egyénekben pajzsmirigy-peroxidáz antitest (TPO-Ab) képződését indukálhatja. Az autoimmun pajzsmirigygyulladás végleges diagnosztizálása nemcsak a pajzsmirigy antigénekkel szemben keringő ellenanyagok kimutatására épült, hanem a pajzsmirigy ultrahangos képén mutatott csökkent echogenitás szempontjából is klinikai jellemzőként vették figyelembe.
 

Autizmus arányok

1. ábra.

A Hashimoto pajzsmirigygyulladását az anti-TPO szint emelkedése jellemzi. . Az anyai TPO-Ab pozitivitást (TPO-Ab +) összefüggésbe hozták a gyermekek szenzoros hallásvesztéssel, ezenkívül a TPO-Ab pozitív anyák ötéves utódjaiban csökkent a verbális, észlelési, kognitív és motoros teljesítmény. Egyes autoimmun rendellenességek gyakoribbak lehetnek az anyákban és az autizmusban szenvedők rokonaiban.  
Azt mutatták ki, hogy az anyai TPO-Ab pozitiv esetekben szignifikánsan növekedett az autizmusban szenvedők aránya (16,15%) a kontrollcsoport tagjaihoz képest (3,54%). Az autizmusos esetek száma csaknem 80%-kal nőtt azon anyák utódaiban, akik terhesség alatt TPO-Ab pozitív voltak (OR = 1,78, 95% CI = 1,16–2,75, p = 0,009). Fontos, hogy ezekben az esetekben a pajzsmirigyhormonok nem különböztek az egészséges kontrollcsoporttól.

A szerzők úgy összegzik vizsgálataik eredményét, hogy tudomásunk szerint ez az első kapcsolat az ismert anyai autoimmun rendellenességek és az autizmus között. Ez a megállapítás fontos, mert felhívja a figyelmet a gyermekvállalás során az anti-TPO antitest meghatározására és az immunmoduláns kezelésre.
 

Autizmus


Kapcsolódó cikkeink:

Borítókép: karelinlestrange / pixabay

 

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja