A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Több, mint egy egyszerű játék: így fejleszti gyermekedet a gyurmázás

Németh Noémi - 2017-05-11
A kicsik életében központi szerepet kap a játék. Kijátsszák általa magukból félelmeiket, fény derülhet belőlük a szorongásaikra, vágyaikra, érzéseikre. Tökéletes szórakozás, amivel eltölthetik idejüket, ami megmozgatja a fantáziájukat és javítja a képességeiket is - nézzük, mit fejleszt a gyurmázás!
Több, mint egy egyszerű játék: így fejleszti gyermekedet a gyurmázás

A gyurma népszerűsége nem véletlenül töretlen már évtizedek óta. Minden gyerek imádja "dögönyözni" a színes, illatos gombócokat, melyekből tényleg bármit el lehet készíteni, ami csak felmerül a kis buksikban. Miért olyan különleges ez?

Nos, a rajzolással ellentétben itt valódi, térbeli, megfogható tárgyakat alkothatnak a kicsik. Ez pedig felettébb nagy élményt okoz abban az életkorban, amikor az ember még a cipőfűző bekötésében, vagy a harisnya felhúzásában is az anyukája segítségére szorul. Ahogy kinyílik a gyurmás doboz fedele, egy új világ tárul ki számára, ahol pillanatok alatt elkészíthet egy igazi pöttyös labdát, egy cicát, sőt, még anyát, vagy apát is!


Hogyan fejleszt a gyurmázás?

Fejleszti:

  • A megfigyelőképességet: hisz bármit is gyárt a kicsi a gyurmából, azt egy minta alapján másolja. Ahhoz, hogy az a cica tényleg cica legyen és ne oroszlán, minden apró részletet alaposan kell tanulmányoznia egy igazi macskán, és csak utána tudja elkészíteni a saját mini változatát. Ha a végeredmény elsőre mégis oroszlán lenne, szintén alapos megfigyelés révén fogja felismerni, hogy valami nem stimmel vele. Újra és újra meg kell vizsgálnia a cica minden egyes részét, így készítheti el végül a tökéletes cicust, amivel aztán ő is elégedett lesz.
  • A memóriát: amikor emlékezetből próbálja elkészíteni a zsiráfot, bizony meg kell dolgoztatnia a memóriáját, hogy pontosan maga előtt lássa az állatot: milyen hosszú is a lába? Hogy néz ki a farka és a füle? Mire minden részlet a helyére kerül, a gyerek észrevétlenül is rá volt kényszerítve arra, hogy végig, erőteljesen használja az emlékezőtehetségét.
  • A kreativitást: mint minden olyan játék, amely során a saját, egyedi ötletei alapján alkot a gyerek, a gyurmázás is nagymértékben fejleszti a kreativitást.
  • Az arányérzéket: egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora pl. a cica füle a testéhez képest, ezt pedig fel kell ismernie alkotás közben. Ha túl nagyra/kicsire sikerül egy-egy alkatrész, százszor is összegyúrhatja a gyurmagombócot és újrakezdheti egészen addig, amíg nem sikerül leutánoznia a macska testrészeinek pontos arányait.
  • A szépérzéket: mint minden alkotási tevékenység során, a gyurmázás közben is alakul, fejlődik a szépérzék. Így válnak a gyerekek egyre kritikusabbá saját műveikkel szemben, ahogy cseperednek - kezdetben egy ütött-kopott gyurmaházikót is szépnek találnak, később azonban egyre több apró hibát fedeznek fel, amit ki kell javítani.
  • A finommotorikát, kézügyességet: a gyurmázás bizony néha kemény munka. Nem egyszerű dolog elkészíteni a legapróbb részeket, cérnavékony szálakat sodorni, egymáshoz tapasztani a különféle alkatrészeket úgy, hogy semmi ne nyomódjon össze, mégse essen szét az egész… ahogy egyre többet gyakorolja, egyre óvatosabban illeszti össze az elemeket, egyre pontosabban alakítja ki az apró részleteket: folyamatosan fejlődik a kézügyessége. A nyomkodás, gyúrás, sodrás, dögönyözés hatására pedig erősödnek az ujjai, a csuklója, és tenyerének izmai.

    A finommotorika megfelelő fejlettsége a későbbiekben az iskolaérettség egyik alapfeltétele lesz, így ennek fejlesztése nagyon fontos feladat. A gyurmázás egy tökéletes módszer arra, hogy játékosan, észrevétlenül alakuljanak ki gyermeked megfelelő képességei az iskolakezdés idejére.

Kell-e még győzködnünk valakit a gyurmázás pozitív hatásairól?

Még nagyobb lehet az alkotás öröme, ha speciális, gyurmához készült eszközöket is bevontok a játékba: a labdán és kutyuson túl így már készíthet akár egy tökéletes pizzát, goffrit, vagy fánkot is. A kicsik nagyon szívesen bújnak a családi szakács szerepébe: elkészítik, majd apró tányéron szolgálják fel a menüt a szülők és testvérek számára, akik végül lelkesen "el is fogyasztják" a finom vacsorát. Ki ne játszott volna még ilyet gyermekével?

Ha túl drágának találod a bolti gyurmákat, villámgyorsan összedobhatsz otthon házi gyurmát is - mutatjuk a só-liszt gyurma receptjét! Sőt, akár még kávézaccból is készíthetsz gyurmát.
A játék végén nem muszáj összegyúrni a gombócokat, lehet belőlük maradandó ajándék is - például karkötő vagy nyaklánc. Végül kipróbálhattok egy finom, "ehető gyurmareceptet" is: készítsetek a kicsikkel sünis gyurmasütit!

Indexkép: zoosnow / Pixabay

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja