A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekünk melyik képessége szorul fejlesztésre?

Dudás Mária - 2011-08-15
Minden szülő a lehető legjobbat akarja gyermekének, szeretne megadni mindent számára, hogy megkönnyítse a felnőtt életben való érvényesülését. Számtalan képességfejlesztő módszer között válogathatunk, de a döntés nem könnyű.
Gyermekünk melyik képessége szorul fejlesztésre?

Mindenképpen ajánlatos előzetesen felmérni azt, hogy a gyermeknek egyáltalán szüksége van-e külön foglalkozásra, van-e Nála fejlesztendő terület? Emellett azt sem árt tudni, hogy milyen a gyermek személyisége, mert így tudjuk megtalálni számára azt a személyre szabott módszert, ami a legnagyobb hatékonysággal képes segítségére lenni.

Mivel én gyermekasztrológus vagyok, ilyenkor a gyermek születési horoszkópját hívom segítségül. Ebből tisztán látszik, hogy a csemete nyitott vagy zárkózott és hogy születésekor minden alapképességet megkapott-e. Ha nem, akkor pedig melyik az a terület, amire fókuszálni kell. Ez már megadja az első támpontot, hogy merre induljunk el. Természetesen most azokra az esetekre utalok, amikor különleges probléma nem látszik a gyermeknél, csupán a szülőkben jelenik meg az aggódás, mert azt látja, minden szülő hordja valamilyen fejlesztésre a gyermekét.

Tehát először is tisztázzuk, szükség van-e fejlesztésre, és azt is, gyermekünk milyen adottságokkal rendelkezik. Ez azért fontos, mert pl. egy zárkózott, visszahúzódó gyermeknek nem ajánlott olyan csoport, ahol egyénileg kell mások előtt szerepelnie, mert ez könnyen okozhat számára rossz élményt, ami még zárkózottabbá teheti. Ugyanakkor ezek a gyermekek nehezebben illeszkednek új társaságba, nehezebben mutatják meg a bennük rejlő képességet. Mennyivel egyszerűbb a helyzet, ha előre tudjuk, a zárt külső burka alól, mit is akarunk előcsalogatni, mi az a képesség amivel rendelkezik és sikerélményt hozhat számára. Minden pozitív élmény erősíti az önbizalmát, így később egyre nyitottabbá válhatnak.Érdemes még szem előtt tartani, hogy a kevesebb néha több. Egyszerre csak egyfajta módszert válasszunk és legyünk türelmesek. Minden gyermek más ütemben tanul és fejlődik. Könnyen túlterhelhetjük egy érzékenyebb gyermek idegrendszerét azzal, ha egyik módszertől belekapunk a másikba, mert az gyorsabb eredménnyel kecsegtet. Egyszerre pedig csakis egy módszerrel próbálkozzunk!

Minden fejlesztőmódszer akkor hatásos, ha végigcsináljuk, és ha a gyermekünk személyiségéhez és problémájához az a legmegfelelőbb.

Fotó: scbailey: MAD HATTER 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja