SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

No contact - az egyetlen működő eszköz a nárcisztikus kapcsolatból való szabadulásra

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-11-21
A "no contact" kifejezés a statisztika, felmérés, kutatáskészítés szakirodalmából költözött a köznyelvbe. Eredetileg olyan, a felmérést végző számára megközelíthetetlen csoportot jelentett, amelynek elérése minden alkalommal sikertelennek bizonyult, ahol az alany megkeresése minduntalan kudarcot vallott, teljes bezárkózás fogadta az interjúfelvevőt. A no contact, vagy zero contact ma már egy tudatos viselkedési technika neve, mely a bántalmazó, mérgező típusú kapcsolatokból való szabadulás leghatékonyabb eszköze.
No contact - az egyetlen működő eszköz a nárcisztikus kapcsolatból való szabadulásra

Amikor a szakítás felér egy drogelvonóval

A toxikus kapcsolatokból való kilépés külső szemlélőként nézve érthetetlenül nehéznek tűnhet, ám a nárcisztikus személlyel vagy bántalmazó személyiséggel való kapcsolatok hátterében komoly függőség és traumakötés állhat, ami gátolja a továbblépést. Ezekben a viszonyokban

egy idő után a mentális függés mellett hormonális szinten is kötődések alakulnak ki, ezért a szakítás testi szinten olyan megélés lehet, mint egy drogelvonó-kúra.

A kontrolláló kapcsolatokban egyfajta hormonális hullámvasútra ülteti fel partnerét bántalmazó fél. Mézeshetek és csenddel verés váltogatja egymást, míg az áldozatban hol a stresszhormonok, hol a kötődési hormonok szabadulnak fel, és ehhez az érzelmi libikókához hozzászokhat a szervezet.

A szakítást elvonásként élheti meg a menekülő fél, aki maga is csodálkozhat azon, hogy szabadság és bölcsességérzet helyett hiánnyal és elvonási tünetekkel küzd.

Unalmasnak érezheti a való világot a megszokott izgalmak és készenlét nélkül, kiürülhet számára a világ, és sejtjei sikítva követelik a megszokott oxitocin és kortizon koktélt.


A no contact vezet el a szabadság felé 

Ez a harcmodor teljes és tökéletes elzárkózást jelent, minden kapcsolat megszüntetését. A néma időszak kiváló lehetőség a kapcsolat átgondolására, az okok feltérképezésére, melyek a szakításhoz vezettek, és tudatos döntés hozására a dübörgő függés ellen.

Ha feladatként fogjuk fel, könnyebb végigvinni, mint ha puszta szenvedésként és a kínlódás passzív viseléseként.

A no contact a kapcsolattartás minden formájának megszüntetése. Fontos tudni, hogy a no contact nem a nárcisztikus fél megbüntetésére szolgál, nem visszavágás és nem is bosszú, hanem egy saját magunk megvédésére hozott felelős döntés. A zéró kommunikáció a túlélés záloga, a sebek begyógyulásának, a hiányérzet csökkentésének, és az agy újrahuzalozásának eszköze. Nem azért van, hogy vissza lehessen szerezni a partnert, hanem az önbizalom és önbecsülés visszaszerzésének időszaka.

A döntés egyben azt is jelenti, hogy a hallgatásban lévő fél újra átveszi az irányítást az élete fölött. Ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy ilyenkor minden lépést magunknak kell megtenni. Az nem no contact, ha a bántalmazó fél letilt minket a különböző felületeken, mi pedig figyeljük, hogy mikor old fel – ez függő viselkedés, további kontrollvesztés. A csenddel verés a bántalmazó technikája, no contact esetén viszont a szakító fél kezében van az irányítás, a saját döntését képviseli.

no contact

Kép: cocoparisienne / Pixabay


Ebben az időszakban a következő lépések megtétele szükséges:
 

  • Minden magyarázkodás és mentegetőzés mellőzése: erre soha többet nem lesz szükség
  • Minden találkozás visszautasítása, kizárólag akkor lehet kapcsolatba lépni, ha bírósági, rendőrségi, jogi ügyben hatóság előtt kell megjelenni
  • Ezekben az esetekben mindig kísérővel érdemes felbukkanni, egyedül soha
  • Ne lehessen eljutni a szakítani kívánó félhez, készítsen új email címet, vegyen új SIM-kártyát. Ha rejtett számról vagy más telefonjáról mégis érkezik hozzá hívás, a legjobb szó nélkül letenni a telefont, ismeretlen számot nem kell fölvenni.
  • Letiltás minden közösségi platformon. Akinek van olyan lelki szükséglete, hogy egy utolsó üzenetet írjon, tegye ezt tárgyilagosan, és kérje, hogy döntését a másik fél tartsa tiszteletben, majd nyomja meg a tiltás gombot. Nem érdemes számonkérni, magyarázatokat várni, elég csak egy saját jogon és saját érdekből hozott döntést érzelmek nélkül közölni.
  • Érdemes a közös ismerősöket megkérni arra, hogy ne hozzanak híreket, ne osszanak meg fényképeket és üzeneteket az exről. Aki mégis ezt teszi, szintén tiltható, ő valószínűleg eszközzé vált a nárcisztikus ember kezében
  • Zárcsere, ha van portaszolgálat, érdemes szólni nekik a helyzetről
  • Postai levelek bontatlan kidobása
  • Ajándékok bontatlan visszaküldése
  • A zero kapcsolat azt jelenti, hogy érzelmek nélkül sincs szexuális aktus, nem érdemes visszalépni, mert minden elölről kezdődhet
  • személyes dolgok megbeszélése semmilyen felületen, semmilyen okból és semmilyen céllal nem történhet, csak hivatalos úton folyhat a lezárás. A kapcsolat felvétele érdekében egy nárcisztikus ember hivatali ügyeket is kreálhat, keressünk ügyvédet, ne egyezkedjünk vele.
  • A történteket nem kell titokként kezelni, a titok a nárcisztikus személy világához tartozik. Már tiszta helyzet van, a gondolatok és a történet megosztható a szeretteinkkel.
  • Ha együtt kell élni vele, a szürke kő technika használható

Ha valóban bántalmazó, elnyomó jellegű volt a kapcsolat, a no contact a kontrolláló felett meglehetősen idegessé teheti. Kiszámítható, hogy milyen taktikákhoz fog fordulni, ezekre érdemes és fel is lehet készülni.


A kontroll elvesztése a bántalmazó fél szemében vörös posztó 

Ő hozzászokott, és továbbra is élni szeretne azzal a kreált jogával, hogy a partnere falai, határai átjárhatóak, és ő kénye-kedve szerint járkálhat át ezeken. A no contact azonban nem áteresztő réteg, hanem egy vastag kőfal, átjárhatatlan, megdönthetetlen. Nagyjából két év az az idő, amíg a teljes no contact elnyeri a jutalmát, és szabadsághoz, függetlenséghez, új és lelkileg gazdagabb élethez vezet. Ennyi idő kell ahhoz is, hogy az "áldozat-idegpálya" elsorvadjon, az agyban új utak és idegpályák épüljenek ki.

Eddig minden miatta volt, érte, hozzá, neki, tőle… Mostantól ez megváltozik: a viszonyítási pont ezentúl én leszek. Ha eljutottunk odáig, hogy nem érzünk iránta semmit, megmenekültünk.

Olvasd el ezt is:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja