SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nárcizmusról kicsit másként: A helikopter szülők

Csizi András [cikkei] - 2022-02-02
Ha valaki “felnőtté vált" ugyan, de nem nőtt fel, vagyis nem találta meg a saját identitását - mert pl. ebben nem tudták/akarták támogatni a szülei -, könnyen csúszik bele abba a hibába, hogy majd a saját maga által alapított családban találja meg azt. Hiszen az “elég erős identitás-képző" tényező, hogy XY felesége/férje vagyok, illetve hogy gyermekem anyja/apja. Sőt, hozzáadódik az a szintén otthonról hozott hajtóerő is, hogy “majd én jobban csinálom, mint a szüleim".
Nárcizmusról kicsit másként: A helikopter szülők

Ilyen alapokkal az újdonsült szülő pusztán jószándékból lesz én-központú, vagyis nárcisztikus, hiszen a párkapcsolat, és a gyerekvállalás gondolata azért merül fel, hogy ő “valakinek érezze magát”. Ennek a másik oldala, hogy a párnak és a gyereknek is “az lesz a dolga”, hogy az ő jóságát, odaadását, netán áldozatait értékelje, nem pedig az -főleg a gyerek esetében -, hogy megismerje a világot és önmagát.

Az ilyen “életprogrammal” induló szülő sokszor válik - ma divatos kifejezéssel - “helikopter-szülővé”, aki állandóan a gyereke felett köröz, kontrollálja, félti, aggódik, stb.


Miért van erre szüksége?

Első körben: mert ha nem a gyerek lenne a fő fókuszban, akkor “kénytelen” lenne saját magával foglalkozni, amit viszont eleve el akar(t) kerülni.

Második körben: fél, hogy ha nem figyel mindig, akkor a gyereknek valami baja lesz, amiért ő lesz a felelős, viszont ha ő hibázik, akkor már nem lehet jó szülő, ami nem megengedhető, mert ő jól akarja csinálni!

Harmadik - legmélyebb - körben: így biztosítja tudattalanul azt, hogy a gyerek ne váljon önállóvá, ne nőjön fel, mert akkor rá, mint szülőre nem lesz szükség… vagyis elvesztené azt a “szerzett identitását”, hogy ő (jó) szülő.


Milyenné válik egy ilyen légkörben élő gyermek?

Röviden: iszonyatosan szorongóvá. Neki pl. egy mászókára felmászás nem a játék, a felfedezés, a mozgás örömét jelenti, hanem azt, hogy: “vajon jól csinálom?”
Közben remeg a lába, retteg, és nagy eséllyel nem tud felmászni, hívja a szülőt, hogy segítsen. A szülő megy, de egyrészt bosszankodik, hogy “milyen béna gyereke van, leég a többi szülő előtt”, másrészt “örül”, hogy segíthet, mert így szükség van rá - vagy leesik...

Mindeközben a jelenet egyik szereplője sem veszi észre, hogy nem a mászókára mászás veszélyeiről szól mindez, hanem arról, hogy a szülő azon retteg, hogy nem lesz elég jó szülő, a gyerek pedig attól, hogy a szülő csalódik benne, mert nem sikerül neki biztosítania mindezt...

Sokszor még szavak szintjén is elhangzanak ilyenek, hogy: “jaj, most mitől félsz annyira, nem is olyan magas az a mászóka, nézd már, az a kicsi is hogy felmászott…”
vagy: “anya szomorú lesz, ha nem eszed meg, amit főzött neked...”,
vagy: “...ne kelljen benned csalódnom”,
sőt: “ha ezt/azt megteszed, akkor nem foglak szeretni...”.


Mi lenne az ideális?

Nos, kommunikáció - üzenet - szintjén könnyű megfogalmazni: az, ha a szülő azt képviselné, hogy: “Megbízom benned, menj és csináld, és ha nem megy, szólj, akkor jövök és segítek. De menj és csináld!”

Erre a gyerek menne és csinálná azt, ami amúgy is “gyárilag” benne van: felfedezné a világot és ezáltal megtapasztalná saját magát biztonságos keretek között.

Viszont - ahogy az elején írtam is - egy identitás-hiánnyal szülővé vált “fel-nem-nőtt” nem képes ezt megvalósítani, hiába olvasta el, hogy így kell csinálni...

Ezért az első lépés: annak belátása, hogy nem tudom ki vagyok, mik az erősségeim, gyengeségeim, ezért azt teszem a fókuszba, hogy ezt megismerjem.

A második: Ha van gyerekem, akkor - természetesen a biztonságos keretek és figyelem megtartásával - vissza kezdem fordítani a figyelmem magamra (is), és megfelelő hangsúlyt fektetetek a saját szükségleteim kielégítésére (is). Ha még nincs gyerekem, akkor pedig ugyanúgy a magam megtapasztalása kell, hogy a fókuszba kerüljön - és addig nem vállalok gyereket, amíg azt érzem, hogy magam nem találtam meg - fő vonalakban - életem értelmét.

Harmadik: annak belátása, hogy mindez nem fog menni egyedül, mert pont azért nem vagyok képes mindezt megélni, működtetni, mert az én szüleim sem voltak képesek mindezt megadni nekem, így nincs mintám arra, hogyan tud természetesen működni - olvasni meg nem elég róla... Tehát: szükséges egy olyan segítő/terapeuta, aki a saját folyamatában már eljutott idáig - nem a “papír” a lényeges -, mert csak ő tud hiteles tükör és minta lenni ebben a nehéz önismereti folyamatban.

Nyitókép: Depositphotos.com

Csizi András


Csizi András
Mentálhigiénés szakember, képzésben lévő család- és párterapeuta

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/37-55-208
E-mail: acsizi@csiziandras.hu
Honlap: https://www.csiziandras.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/csiziandras/
https://www.facebook.com/apaknak/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja