SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nárcisztikus szülők árnyékában

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-08-08
A nárcisztikus szülő alapvető hozzállása, hogy a gyerek nem egy önálló ember, nem egy tőle független személyiség, hanem a birtokaként tekint rá. Ilyenkor általában hiányzik a feltétel nélküli szeretet is. A szülő túlkontrollálja a gyerekét, vagyis befolyásolja, hogy kikkel találkozhat, milyen munkája, hobbija lehet. Az egész életével rendelkezni akar. Ki lehet lépni a nárcisztikus szülők árnyékából? Erről beszélgettünk Gyarmati Rita pszichológussal.
Nárcisztikus szülők árnyékában

Ha nincs kedved olvasni, nézd meg Podcast-beszélgetésünket!

A videón belül az alábbi témák itt érhetők el:

01.11- Mi a nárcisztikusság?

09.01- Örökíthető a nárcisztikus személyiségzavar? 

09.59- Milyen felnőtt válik a nárcisztikus szülők gyerekéből? 

16.38- A nárcisztikus és mérgező szülők eszközei, manipulációs módszerei


Mi a nárcisztikusság? Milyen a nárcisztikus szülő? 

Egy személyiségzavar, ami nagyon nehezen kezelhető probléma. 

Fontos kiemelni, hogy 18 év alatt senkire sem mondják, hogy nárcisztikus, kizárólag fiatal felnőttkortól diagnosztizálják ezt a személyiségzavart. Nárcisztikus vonások bárkiben fellelhetők ugyanis.

Ha a szülő nárcisztikus személyiségzavarral küzd, az komoly terhet ró a gyerekre. Sokszor a szülő nem is veszi észre, hogy problémája van. 

"Ha valaki nárcisztikus, akkor mindig mindent felfúj, nagy feneket kerít dolgoknak, nagyon szeret vagy nagyon nem szeret. Olyan érzelmi hullámvölgyek és hegyek jellemzik, amik normális emberi kapcsolat kialakulát mindenképpen akadályozzák" - mondja Gyarmati Rita pszichológus. 
 

Állandó megfelelés a szülő felé, akiből hiányzik az empátia

Az ilyen gyerekeknek nem lehetnek önálló gondolataik, céljaik, döntéseik.

A nárcisztikus szülők gyerekei a folyamatos meg nem felelés légkörében élnek. Bármit tesznek, az nem lehet elég jó a szüleiknek, akik folyamatosan kritizálják őket. Ezek a gyerekek egy állandó elutasítást élnek meg. 

"A gyerek egy kiszolgáltatott lény. És ha az anyuka vagy az apuka nem azzal van elfoglalva, hogy a gyereknek a szükségleteit próbálja kielégíteni vagy válaszreakciót tudjon adni a szükségleteire, hanem azzal van elfoglalva, hogy nekem éppen rossz kedvem van, vagy jó, szépen áll a hajam, vagy karikás a szemem, vagy hogy mit gondolnak rólam a többiek... Ha állandóan önmaga körül forog, egocentrikus, ez abszolút megakadályozza abban, hogy a gyerek igényeit kielégítse."

A gyerek pedig ha baja van és segítséget kér, és nem kap választ, akkor azt fogja gondolni, hogy a világ nem egy megbízható hely, mert hiába kér segítséget, nem kap. 

Az empátia hiánya is jellemző a nárcisztikusokra. Ha sír a gyerek, figyelmen kívül hagyja, csak magával van elfoglalva. 

"Az lenne a jó, hogy ha valaki szülőséget vállal és szülő szeretne lenni, akkor először érdemes lenne rendet tenni a saját háza táján. És akkor esetleg ez sikeres lehet" - mondja Gyarmati Rita pszichológus. 
 

Örökíthető a nárcisztikus személyiségzavar? 

A legtöbb elmélet szerint ez egy gyernekkori kötődési zavar. Vagyis hívhatjuk transzgenerációs traumának is. 

A gyerek nem tanulja meg saját magát értékelni, mert a külvilágtól nem kapott választ, segítséget, rideg szülő mellett nőtt fel. Emellett ha genetikai hajlama is van, akkor könnyen kialakulhat egy nárcisztikus szemályiségzavar. Ha nincs rá hajlama, akkor meg tudja törni ezt a sort, meg tud küzdeni vele, hogy ő ne váljon nárcisztikussá. 
 

Milyen felnőtt válik a nárcisztikus szülők gyerekéből? 

A gyerek számára az a norma, amiben felnő, az számít természetesnek. Kamaszkorban döbben csak rá, hogy a családja esetleg mégsem optimálisan működik. De hiába ismeri ezt fel, a megoldásra sajnos nincs megfelelő mintája. Ebben sokat segíthet a terápia. 

A gyerekkori kötődésproblémákon sokat javíthat, ha időben szakemberhez fordulunk, hogy a párkapcsolatunkban már ne legyenek kötődési problémáink. 

"Soha semmihez nincs késő! Ha hozzám eljön egy 45-50 éves ember, én annak is nagyon örülök. Kezd beépülni a társadalomba az, hogy pszichológushoz járni nem ciki." Fontos, hogy merjük vállalni magunkat, hangsúlyozza a pszichológus.
 

A nárcisztikus és mérgező szülők eszközei, manipulációs módszerei

Néhány gyakori példa:
 

  • Büntetés: „Mindent megtettem érted, és te mégis annyira hálátlan vagy!”
  • Hibáztatás: „Te tehetsz róla, hogy nem vagyok boldog.” "Szívinfarktust fogok kapni ha el mersz utazni külföldre."
  • Megszégyenítés: ,,Béna vagy, nem vagy képes erre sem!"A gyenge teljesítményeddel szégyent hozol ránk!”
  • Negatív összehasonlítás: Miért nem tudsz olyan okosés ügyes lenni, mint a barátnőd?”
  • Ésszerűtlen nyomás: „Tegyél meg mindent, hogy büszke legyek rád!”
  • Manipulatív jutalom és büntetés: Ha nem csinálod azt, amit mondok, akkor nem támogatlak többet semmiben.”
  • Érzelmi kényszer: "Milyen gyerek vagy te, hogy még az elvárásaimnak sem tudsz megfeleni?"

Az ilyen szülők az intimitás határait átlépve belenéznek a gyerek telefonjába, vagy beleolvasnak a naplójába. A szülő mindig attól fél, hogy történik valami a háttérben, amiről ő nem tud. 

A szakember azt mondja, a szülőnek el kell fogadnia, hogy nem tud mindenről, nem is kell mindenről tudnia. 

Fontos, hogy olyan kommunikációt alakítson ki a gyerekével, hogy bízzanak egymásban, kölcsönösen tiszteletben tartsák egymást. Ehhez azonban az kell, hogy a felnőtt hiteles mintát mutasson. A nárcisztikus szülő azonban erre sajnos nem képes.

Olvasd el ezt is: Nárcisztikus a gyerekem? - Ismerd fel a jeleket!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja