SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért vagytok egy kismamával ennyire kegyetlenek?

Gáspár Katalin [cikkei] - 2021-10-21
Tudod, ha azt mondom, hogy valaki nem adta át a helyet a buszon egy kismamának, azonnal apró pici darabokra szedik az illetőt. Pont ugyanazok, akik verbálisan akkorát tudnak rúgni egy kismamába, hogy az a stressztől napokig nem tud aludni. Mondjátok, ha voltatok kismamák ti is, miért vagytok ennyire kegyetlenek?
Miért vagytok egy kismamával ennyire kegyetlenek?

A kismama mentálisan sérülékeny

Mindenki tudja, hogy a kismamák furák néha. Minden apró dologtól sírva fakadnak, vagy éppen olyan dolgokat is magukra tudnak venni, amikre máskor rá sem hederítenek. Egy kismamával mindenki kicsit másként bánik. Keresik a kényelmét, mosolyognak rá, igyekeznek nem ártani neki. Ha látják. 
 

Ha nem látják, felkoncolják 

A kismama, ha tanácsot mer kérni egy internetes fórumon - még akkor is, ha elvben tudják róla, hogy kismama, hiszen azért kér tanácsot -, úgy neki tudnak menni a kommentelők, hogy a jóérzésű ember csak les, mint az ijedt selyemmaki. Még csak marhaságot sem kell hozzá kérdezni, elég egy egyszerű és ártatlan kérdés, mint péládul hogy merre kapható X típusú babakocsi, vagy kinek milyen tapasztalatai vannak a Z vitaminnal kapcsolatban.

A felbőszült horda alpári módon és azonnal nekiesik a kismamának. Miért merészeli babakocsiban hordani, miért nem hordoz, honnan van a pénz a drága márkára, vagy épp miért ezt az olcsó szart keresi, esetleg miért szedi egyáltalán a vitamint és miért nem a másik akármilyen (MLM-es?) márkát, amit az illető forgalmaz. A sor vég nélkül folytatható.

Kép: fotografias-com-alma / Pixabay


Mama-para - néha érthetetlen, de sosem szabad félvállról venni!

Hát még akkor mi van, ha az aggódó kismama valami egyébként furcsa vagy egyértelmű dolgot kérdez meg. Szeretném elmondani, hogy orvos (!) barátnőm képes volt azért felhívni, mert teljesen ráparázott arra, hogy ha terhesen magnéziumot szed, akkor azzal mennyit árthat a babának! A kismamák ilyenkor teljesen egyértelmű és világos dolgokat is képesek kétségbe vonni, ha valaki megijeszti őket, és ez még akkor is így van, ha utólag maguk is röhögnek az egészen.

Szerintem mindenki, aki már volt várandós, tud a saját terhessége idejéből furcsa félelmeket sorolni - jómagam például folyamatosan azon aggódtam, hogy elüti a kutyámat a busz, és én nem tudok érte lehajolni! -, és teljesen egyértemű, hogy ehhez minden kismamának joga van.
 

Mondhatnánk egyetlen kézlegyintéssel: Az internet ilyen! - De mégis kellene erről beszélni... 
 

A baba lelke - a mama lelke

A kismamák sokkal nehezebben viselik a támadásokat, mint mások, hiszen ebben a 9 hónapban alapból sérülékenyebbek, mint máskor. Sőt, nemcsak a mamának sikerül ártani ilyenkor, hanem a baba is átveszi az anya lelkiállapotát.

Olvasd el ezt is: Magáénak éli meg anyukája szomorúságát: ezt érzi a magzat az anyaméhben, amikor édesanyja sír

A túlzott stressz akár korai fájásokat vagy vetélést is okozhat. Miért mennénk le arra a szintre, ahol valakit verbálisan rúgdosunk, és ezzel tudatos fájdalmat okozunk neki? És mégis naponta ezerszer megtörténik. Olyan emberek teszik ezt, akik egyébként elítélnek mindenfajta erőszakot és bántalmazást. 

A rémült kismamánál, akit a különféle netes fórumokon bántanak vagy ijesztegetnek, kevés sebezhetőbb lény van. Tehát ha ilyet látunk, akkor józanul érdemes közbeszólni és figyelmeztetni a felbőszült hadat, hogy épp egy kismamával beszélnek. 

Az a tapasztalat, hogy ha egy józan és épeszű ember a komment szekcióban idejében védelmébe veszi a kismamát, akkor az nemcsak neki jó, hanem egyrészt sok embert kijózanít, másrészt sokkal többen állnak mellé, mint szólnak ellene. Minél előbb érkezik az együttérző és kedves, támogató komment, annál több ilyen kerül majd a komment szekcióba, és minél később, annál nehezebbé válik, hogy megforduljon az arány. 


"Ne netezzen, ha nem bírja!"

Ugye ezt te sem mondod komolyan? Ugyanúgy, ahogy neked, neki is az összes barátja a neten lóg. Ott tud kapcsolatot tartani a szeretteivel is, sőt, a neten tudja megrendelni a szükséges holmik legtöbbjét. Tehát ne idegesítsd és stresszeld a kismamát tovább olyan elvárásokkal, amiket magad sem tudnál betartani.

Amit viszont édemes megfogadni: kilépni minden "momzilla" csoportból, és a hozzánk hasonló gondolkodású anyukákkal egy olyan csoportot alkotni, ahol együttműködő közegben tudunk megbeszélni dolgokat egymással. 
 

Ha szívesen lennél a tagja olyan, jó fej szülői közösségnek, ahol nem bántanak, csatlakozz valamelyik csoportunkhoz a gyermeked életkorától függően:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja