SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Hogyan hat a stressz a kisbabádra?

Pintér Dóra [cikkei] - 2021-03-31
A magzat a fogantatás pillanatától szimbiózisban él az édesanyjával. Ennek hozományaként nem csupán a kellemes érzésekben osztozik vele, hanem a stresszhelyzeteiben is. Gyermekünk már ekkor elszenvedhet olyan károkat, melyek később bombaként robbanhatnak. Ezek mind negatív hatással lehetnek az életére: felborulhat az érzelmi/lelki egyensúlya, nehézségek alakulhatnak ki a nemiség megélésében, (pár)kapcsolati problémák léphetnek fel, személyiségzavarok alakulhatnak ki és hajlamosíthat a későbbi alkohol- és drogproblémákra is.
Hogyan hat a stressz a kisbabádra?

A magzat számtalan dolgot érzékel az anyaméhben

Többek közt hangokat, zajokat, fényeket, ízeket, érintéseket és az anya érzelmeit is. Ez utóbbiakra a hormonokon keresztül tesz szert, amik a méhlepényen át jutnak el hozzá. Ha jó a kedved, azt is érzi a baba, ha rossz, azt is. Mivel ezek a legelső tapasztalatai az érzelmekkel kapcsolatban, fontos, hogy mit tanul meg ebben az egészen kicsi korban a kezeléséről.

A tudósok szerint a veleszületett személyiségjegyek kialakulásának egyik fő tényezője éppen az, hogy mit élünk meg, milyen tapasztalataink vannak magzati korban. Ha például az anya aktív, tevékeny a várandósság alatt, akkor a gyermeke is a veleszületetten aktív személyiségjegyeket hordozza majd magán. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ha az anyának végig feküdnie kell a várandósság alatt, akkor ne születhetne aktív gyermeke. Egyrészt azért, mert ez nem csak életmódbeli, hanem genetikai kérdés is, másrészt pedig, mert az aktivitás szintje nem csak a fizikai, hanem szellemi oldalra is vonatkozik. Ez utóbbit pedig éppen a már említett hormonok révén tapasztalja meg a baba.


A stressz egy bizonyos szintig normális

Teljesen természetes, hogy új helyzetekben szorongunk. Normális, ha néha dühöt élünk át, van egy-egy hangosabb szóváltásunk valakivel, ha egy nagyobb megrázkódtatás következtében jobban aggódunk. Ilyenkor az átmeneti stresszt követően a nyugalmi állapot hamar visszaáll. Ha azonban a stressz állandósul, az anya szervezetében nagy mennyiségű stresszhormon képződik, ami a méhlepényen keresztül a baba vérkeringésébe jut. Az ilyen huzamosabb ideig (hetekig, hónapokig) tartó stressz a születés után a baba viselkedésére is kihathat: az átlagosnál nyűgösebb, ingerlékenyebb, nyugtalanabb lehet.

Különösen nehéz az a helyzet, amikor a kisbaba váratlanul érkezik a családba, vagy az anya ugyan tervezte a babát, de a család többi tagja ellenáll, nem örül a kicsi érkezésének. A nem szívesen, örömmel átélt babavárás az anya számára különösen nagy stresszt jelenthet, ha a családnak vagy a párjának folyamatosan bizonygatnia kell, milyen jó dolog a baba érkezése, ha a környezete nem támogató vagy pedig kimondottan ellenséges. Ez nem csak a magzatra, hanem az anya későbbi viselkedésére is kihathat. Problémák esetén hajlamosabb lehet magát hibáztatni, úgy érzi majd, nem tett meg mindent. Megnőhet a szülés utáni depresszió esélye.
Hajlamosabb lehet rá az édesanya, hogy bizonyítani akarjon a család felé, ezért túlságosan rátelepedhet a gyermekére, egyre nagyobb teljesítményekbe hajszolhatja bele, hogy meggyőzze a családot.

A terhesség alatt átélt kellemetlen élmények, az erőteljes stressz nem feltétlenül lesznek kihatással a gyermeked egész további életére. Fontos tudnod, hogy a gyermeked a stressz, a nehézségek kezelését tőled tanulja meg és ez nem csak a magzati korra igaz. Ha tudod, hogyan kezeld az érzelmeidet és az indulataidat, a gyermeked is képes lesz elsajátítani ezt tőled. Magzati korban annyit tehetsz ezért, hogy tudatosan elsajátítasz olyan hétköznapi stresszkezelő technikákat, amikkel kiiktathatod a felesleges aggódást, szorongást az életedből.


Miért káros a stressz a magzatra?

Nagyjából ugyanazért, amiért egy felnőtt emberre is káros hatással van. Ha stressz éri az anyukát, a vér az izmaihoz áramlik, gyorsabbá válik a szívverése, magasabb lesz a vérnyomása, így a magzat nem jut elegendő vérhez, táplálékhoz és oxigénhez. Ilyen helyzetekben a méhlepény is kiválaszt egy hormont, a kortikotropin nevűt, melynek a koraszülésekben fontos szerepe van, ugyanis a méh összehúzódását okozza. Ha gyakran éri ilyen inger az anyukát, ez hajlamossá teszi a terhességi toxémiára, görcsökre és a korai szülés megindulására.


Mi a helyzet az újszülöttel?

A koraszülés önmagában is komoly rizikófaktor, aminek a következménye lehet az, hogy a csecsemő később könnyebben és gyakrabban betegszik meg, fejlődési és magatartásbeli zavarok lépnek fel nála. Ha nem is lesz koraszülött a baba, a nagy és tartós anyai stressz hatására az ilyen csecsemők sokkal gyakrabban sírnak hosszú órákon keresztül, gyakorlatilag vigasztalhatatlanul. Felnőttkori szövődmény lehet például a magas vérnyomás és a fiatalkori cukorbetegség is.

A fentiekből világosan látszik, hogy elsősorban a szülőknek, másodsorban pedig a közvetlen környezetnek óriási felelőssége van a várandósság kezdetétől egészen a végéig. Nincs az emberi fejlődésnek még egy ilyen periódusa, amikor az emberi lény ennyire sérülékeny és ilyen mértékben ki van szolgáltatva az anya lelkéből, testéből érkező impulzusoknak.

 

Hogyan csökkenthető a stressz?

Sokszor elég egy kis zenehallgatás, de sokat segíthet a meditáció, a jóga, a relaxáció, a különféle nyugtató, ellazító légzéstechnikák, de jótékony hatású a tánc, a rendszeres testmozgás, a kertészkedés és a különféle művészeti tevékenységek is (festés, zenélés, éneklés, kreatívkodás). Nagyon jó hatással van a várandósság alatti érzelmek feldolgozásában a naplóírás.

Természetesen nem csak magaddal, a magzattal is törődhetsz, neki is segíthetsz nehéz helyzetekben, hiszen már a 10. héttől érzi a kicsi az érintéseket és a 22. héttől kezdve hall téged. Megnyugtató számára a pocak érintése és jól reagál a kellemes, megnyugtató zenére is.

Sok anya számára a legnagyobb stresszt maga a szülés jelenti, gyakori félelem az, hogy a baba későbbi alvási, viselkedési problémáit talán éppen az elhúzódó vajúdás vagy a sürgősségi császár okozta. Ezt, valamint a várandósság alatt elszenvedett erőteljes stresszhatást a babánál megszületése után sok testközelséggel, dédelgetéssel, igény szerinti szoptatással tudod mérsékelni. A babára különösen nyugtató hatással vannak az anyai szívhangok, ezért nyugszik meg könnyebben, ha a mellkasodon feküdhet. Jó hatással van rá a víz is, valamint a megnyugtató zene.

A cél az, hogy a kicsi megtanulja: a világ jó hely, bízhatok benne, vigyáznak rám és jöhet bármilyen külső körülmény, ezt te meg tudod tanítani neki.

 

Forrás:

Psychological stress during pregnancy and stillbirth: prospective study és 
Maternal Stress During Pregnancy Predicts Cognitive Ability and Fearfulness in Infancy

Indexkép: depositphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

Íme, néhány hasznos tipp a környezetről is gondoskodó édesanyáknak!

A környezetvédelem, valamint annak a tudatos beépítése a mindennapokba olyan cél, ami mind egyénileg, mind globálisan kulcsfontosságú. Sokan attól tartanak, főleg ha még csak most kezdték el járni ezt az izgalmas felfedezésekkel teli utat, hogy túl sok mindenről kell lemondaniuk, ám ez csupán egy alaptalan félelem. A környezet megóvása néhány egyszerű választással a hétköznapok szerves részévé tehető.
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
A szerkesztő ajánlja