SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 bizalomerősítő tipp a párkapcsolatban

Petróczi Katalin [cikkei] - 2021-06-23
A bizalmat egy párkapcsolatban nem csak akkor lehet elveszíteni, ha valaki hazudik. Sok-sok apró megnyilvánulás, vagy annak hiánya bizony elbizonytalaníthat, vagy éppen megerősítő lehet.
5 bizalomerősítő tipp a párkapcsolatban

A bizalom minden emberi kapcsolatban, a barátságban, a munkahelyi kapcsolatokban is alapvető igény. A párkapcsolatokban azonban egyszerűen elengedhetetlen.

Sokszor fordulnak hozzám párok hűtlenség miatt és bizony a legnehezebb mindig a bizalom helyreállítása. Ám ennek kapcsán nagyon sok minden felmerül. Maga a titkolózás, a hazugság a legrombolóbb a bizalomra nézve. Nagyon sok olyan gesztus, cselekedet van azonban, ami egyébként a bizalmat egy kapcsolatban építeni, vagy rombolni tudja. Ezért összegyűjtöttem néhány olyan "apróságot", amivel bizony lehet növelni a bizalmat kettőnk között.

A bizalom a párkapcsolatban alapvető érték 

Egy igazán harmonikus, boldog párkapcsolatot csak úgy tudunk kialakítani, ha teljes mértékben bele tudunk ereszkedni a kapcsolatba. Amikor teljesen el tudjuk engedni magunkat, ha biztosan tudjuk, hogy a párunkra mindig, minden tekintetben számíthatunk.

 

Nézzük is akkor, mik azok a tényezők, amik növelik a bizalmat egy kapcsolatban?


1) Kinek beszélek a kettőnk közötti problémákról?

Nagyon sokszor hallok panaszkodni embereket a párjukról barátjuknak, ismerősöknek, kollegáknak. Szinte bárkinek, aki jó hallgatóság erre. Érdemes végiggondolni, hogy ettől mit várunk:

  • együttérzést?
  • megértést?
  • adjon nekem igazat?
  • ventillálhassak?

Valójában ez semmiféle pozitív hatással nem lesz a kapcsolatunkra. Sőt! Ha találok támogatókat azok között, akik egyébként csak egyoldalúan az én verziómat hallották, még inkább megerősít abban, hogy igazam van. Egyre kevésbé fogom kívülről és reálisan látni a helyzetet, és ez inkább további eltávolodáshoz fog vezetni. Ráadásul, ha ez a párunk fülébe jut, akkor elárulva fogja érezni magát.

Ennél sokkal célravezetőbb, ha a páromnak mondom el a nehézségeimet, problémáimat akár vele, akár a kapcsolatunkkal összefüggésben. Amellett, hogy ez a bizalmat kettőnk között növelni fogja, csak így van esélyünk arra, hogy közösen javítsunk azon, ami most zavar.

Ha már másoknak mesélek a kapcsolatunkról, vagy a páromról, akkor csak jót! Az bizony nagyon jól fog esni neki, ha ez jut a fülébe. Amit a jelenléte nélkül valakinek mondunk róla, az bizony nagyon megerősítő tud lenni. Gondold el, ha egy barátnőddel találkozol és azt hallod tőle, hogy "Tényleg igaz, mennyire jókat főzöl?" - ezt mesélte Rólad a férjed is. Akkor bizony ez nagyon jól esik. Fordítva pedig árulásnak vesszük. Mások előtt csak jót, vagy semmit, ha a bizalmat szeretnénk erősíteni!

 

2) Ismerjük el, ha igaza van!

Sok konfliktus fő célja nem is egy adott probléma megoldása, hanem annak bizonygatása, hogy "nekem van igazam". Szükségünk van a külső megerősítésre és a tudatra, hogy igazunk van, hogy jók vagyunk, hogy jól gondolkozunk.

Nem csak konfliktusos esetekben van arra szükség, hogy tudjunk valóban mérlegelni és adott esetben a párunknak igazat adni. Akkor is elismerhetjük, hogy igaza van, amikor egyszerűen csak olyat mond, vagy tesz, amivel egyetértünk vele. Ne azt jegyezzük meg erre, hogy

"ezt én is tudtam",  vagy
"hát persze".

Mondjuk ki, hogy "igazad van", "igen, én is így gondolom". Ezzel őt is megerősítjük. Megerősítjük abban is, hogy nyugodtan elmondhatja, amit valójában gondol. Ha tudja, hogy megerősítjük és elismerjük, amikor igaza van, akkor azt is inkább elfogadja, ha nem értünk vele egyet. Hiszen tudja, hogy ha igen, abban is megerősítjük.

 

3) Tudjuk behúzni a kéziféket, ha látjuk, hogy kezd elmérgesedni a helyzet

Ha azt érezzük egy konfliktusos helyzetben, hogy már nem is az eredeti problémáról van szó, akkor ezt vegyük észre! Hiszen ez sokszor már nem a konfliktus megoldásáról szól, hanem arról, hogy kinek van igaza. Ilyenkor egymást bántjuk meg, ami nem visz az eredeti nézeteltérés megoldása irányába. 

Stresszhelyzetben, bizonyos feszültség felett már nem tudunk logikusan, ésszerűen gondolkodni. Ez bizonyított tény. John Gottman amerikai családterapeuta több ezer páron végzett kutatásának eredménye szerint, ha a pulzusunk eléri a 100-as értéket, akkor teljesen felesleges folytatni a vitát, hiszen nem tudunk már ilyenkor mérlegelni, logikusan gondolkodni. Egy lehetőség van, akkor ott felfüggeszteni a vitát, mindkét félnek elmenni fél órára egészen mással foglalkozni. Utána lehet folytatni.

Ha nem ennyire "durva" a helyzet, akkor pedig akár egy szellemes megjegyzéssel is el lehet ütni a vita élét és visszatérni a valódi konfliktus témájára.

 

4) Őszinteség

A bizalom kialakulásához és megtartásához nélkülözhetetlen az, hogy őszinték legyünk. Nagyon fontos, hogy ismerjük fel és tegyük félre a játszmákat. Ezt nem könnyű felismerni, hiszen szinte tudatalatt működik sokszor. Ráadásul már annyit ismételtük, hogy csak nagy odafigyeléssel vesszük észre. A legjobb jele annak, hogy őszinték vagyunk az, amikor egyáltalán nem kell azon gondolkodnunk mielőtt megszólalunk, hogy most ezt hogy mondjuk és mi lesz a fogadtatása. Nem kell mérlegelni a szavakat, hanem nyugodtan elmondhatjuk, amit és ahogy gondolunk. Amikor tudjuk, hogy a párunkkal szemben nem kell óvatoskodni, nem kell mérlegelni, nem kell vigyázni a megfogalmazásra, akkor kézzelfogható a bizalom közöttünk.

 

5) Magánéletünk is legyen!

Az, hogy egymástól független életünk is legyen sok szempontból fontos.

Az olyan tevékenységeknek, érdeklődésnek is adjunk teret, ami a másikat nem érdekli. Ne maradjon bennünk hiányérzet, hogy valami kimarad az életünkből azért, mert a másikat az nem érdekli. Megelőzhetjük vele azt is, hogy kiégjen a kapcsolatunk. Hiszen mindig hozunk be újabb témákat, élményeket a közösek mellett.

  • Lehetőséget teremtünk arra, hogy megéljük a hiányérzetet. Érezzük azt, amikor a párunk hiányzik és örülhessünk egymásnak utána még jobban!
  • Lehetőségünk van arra, hogy meséljünk, hogy új dolgokat halljunk egymástól. Minden külön töltött idő utáni találkozás, az élmények megosztása tudatalatt is megerősíti a bizalmat közöttünk.

Ezzel megerősítjük, hogy igen, ott voltunk, azt csináltuk, azzal töltöttük az időt, amit most vele is megosztunk. Ez újra és újra megerősíti az egymásba vetett bizalmunkat.

Ha szeretnél ötleteket, amivel kicsit fel tudod frissíteni a kapcsolatotokat, akkor a 30 ötlet 30 napra egy olyan gyűjtemény, ami ötleteket ad, mivel pezsdítsd fel a párkapcsolatodat

Nyitókép: Tegula képe a Pixabay -en.

Petróczi Katalin


Petróczi Katalin
Életvezetési és párkapcsolati coach, házassági tanácsadó, mediátor

Elérhetőségeim:
Email: boldogan@petroczikatalin.hu
Telefon: 20 9394524
Facebook: Petróczi Katalin - A boldog, tartós párkapcsolat tanulható
Honlap: petroczikatalin.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja