A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Konfliktuskezelés a családban

Kulcsár Krisztina - 2021-06-16
A szeretteinkkel való együttélés a legteljesebb tolerancia mellett is konfliktusokkal jár. A mindennapi feszültségek, a kisebb konfliktusok és a családtagok személyiségének eltérései könnyen vitákat szülhetnek. A családtagokat különböző célok vezérlik, eltérnek az igényeik és a szokásaik. A több generáció együttélésének is megvannak a maguk buktatói a számos előny mellett.
Konfliktuskezelés a családban

Ritkán, de létezhetnek olyan családok, amelyekben kevés a konfliktus. Például, ha egy határozott vezéregyéniség határozza meg a családtagok mindennapjait és a családtagok alárendelődnek az ő döntéseinek. Az egyén a véleményét megtartja magának, hogy ne bontsa meg a kikényszerített egyensúlyt. A családtagok egymáshoz való túlzott alkalmazkodása hosszú távon elégedetlenséghez vezet. Az olyan élet, amelyben mások hozzák meg helyettünk a számunkra fontos, az életünket meghatározó döntéseket hosszabb távon elégedetlenné és boldogtalanná tesz.

A tapasztaltabb vagy idősebb családtag ettől függetlenül adhat tanácsokat, hiszen jól jön az útmutatás, de ezzel érdemes óvatosan bánni. Az egymás életébe való beleszólás elkerülhetetlenül konfliktushoz vezet. Ha meg akarják mondani nekünk mi a jó, ellenállást vált ki.
Az empátia mindannyiunkban ott van és könnyedén bele tudjuk magunkat élni a másik ember helyzetébe és tudjuk mit tennénk, ha az ő helyében lennénk. Ez persze nem jelenti azt, hogy ő egyet is ért velünk. Lehetséges, hogy a mi megoldásunk homlokegyenest különbözik az általa elképzelttől.
Valódi segítséget akkor tudunk nyújtani, ha elfogadjuk, hogy másoknak joguk van a saját döntéseiket meghozni még akkor is, ha mi biztosak vagyunk benne, hogy hibás döntést hozott.  Ilyenkor a támogatásunk, hogy ott vagyunk a hátérben támaszként bármi történjen is éppen elegendő. Ezzel tehetünk a legtöbbet a családi béke érdekében.
A támogató légkörrel rendelkező családokban is számos súrlódás lehet a családtagok között. Az eltérő vélemények természetes következménye a vita. Ahol már soha sincs veszekedés ott a másik fél iránti teljes közöny lehet a jellemző, azonban a heves viták romboló hatással vannak a család egészére és megmérgezik az együtt töltött időt.
A megoldás az egyensúly megtalálása, ami minden család esetében más és más lehet. Ami minden esetben érvényes: hagyjunk a felnövekvő generáció számára szabad teret. Ne akarjuk, hogy a mi életünket éljék. Be kell járják a saját útjukat és a hibáikat sem kerülhetjük el helyettük. Ebben iskolai keretek között a családi életre nevelés is segítséget nyújt.

A konfliktusok elkerülésére biztos recept nem létezik, de mi magunk sokat tehetünk a melegebb légkör eléréséért, még abban az esetben is, ha meg vagyunk győződve róla, hogy a másik fél tehet a viták kirobbanásáról.

Néhány tipp a konfliktusok kezelésére:

  • Vegyük számba mi az, amit teszünk vagy mondunk és biztos, hogy a másik felet ki fogja hozni a sodrából és ezeket igyekezzünk elkerülni, ahol csak lehetséges. Ha elkerülhetetlen a helyzet, reagáljunk más módon, mint eddig. A gyerekek profi módon tudják hergelni egymást. Vannak, akik felnőtt korukra sem hagyják ezt abba, mi mégis maradjunk ki belőle, ha lehet. Felesleges megbántani a családtagjainkat. Ha minket ugratnak próbáljunk meg közönyösek maradni amennyire csak lehet. Ne sértődjünk meg és kerüljük el a bosszúállást is, ezzel leszerelhetjük az áskálódót.
  • Ha vita parázslik fel, törekedjünk higgadtságra! Az észérvekre támaszkodjunk és kerüljük az agressziót.
  • Szeretteinkkel beszéljük meg nyíltan a gondjainkat! Közösen keressünk mindenki számára elfogadható megoldást. Ezzel megtakarítható mindaz az energia, amit eddig a veszekedés emésztett fel. A sok bensőséges beszélgetés segít elkerülni az egymástól való eltávolodást, vagy hogy túl sok feszültség halmozódjon fel. Vállaljuk fel az érzéseinket és vágyainkat és hallgassuk meg a másik felet is, ő mit szeretne. Szükségtelen egymást győzködni az igazunkról. Mindenkinek igaza van a saját nézőpontjából és tartsuk tiszteletben egymásét.
  • Tiszteljük egymás döntéseit és a saját döntéseink tiszteletben tartása is legyen természetes a családtagok részéről. Ezzel támogató, szeretetteljes, melegséget árasztó légkört teremthetünk az otthonunkban. Ha szükségesnek látjuk, szakember segítségét is igénybe vehetjük a béke megteremtésében.
  • Ha hibáztunk ismerjük el és kérjünk bocsánatot! Fordított helyzetben fogadjuk el a bocsánatkérést. A konfliktusokat feloldani kell, nem elmélyíteni.

A békés családi fészek nem a viták hiányát jelenti, inkább olyan szövetséget, amelyben minden családtag önmaga lehet, biztonságban érezheti magát anélkül, hogy álarcok mögé kellene rejtőzzön.

Nyitókép: depositphotos

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja