A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Novák Katalin: ”Az egyszülős családok nincsenek egyedül”

Tóth Nikolett - 2021-06-08
Átadták a Páratlan Szülő Díjat olyan egyedülálló szülők részére, akik a saját életükkel mutatnak példát a mindennapokban. Ők azok, akik nap mint nap 48 órát dolgoznak, hiszen két ember helyett állnak helyt. Akkor is mosolyognak, amikor nehéz. Az egyedülálló szülők napi küzdelmei sokszor láthatatlanok, ráadásul az egyszülős családokban nevelkedő gyerekek sokszor nem tudnak egyenlő esélyekkel indulni az életben. Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány alapítója és az Egyszülős Központ vezetője, valamint Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter arra hívták fel a figyelmet, hogy becsüljük meg az egyedül nevelő szülőket.
Novák Katalin: ”Az egyszülős családok nincsenek egyedül”

Az Egyedülálló Szülők Világnapján, 2021. március 21-én hirdették meg a pályázatot, a díjátadást pedig június 7-én, a napokban 3. születésnapját ünneplő Egyszülős Központban rendezték meg.

A díjra olyan szülők, nagyszülők és dédszülők jelentkezését várták, akik egyedül nevelnek 25 év alatti gyermeket, unokát, dédunokát. Javaslatot bárki tehetett a díjazottra. Az év páratlan szülőit második alkalommal is nehéz volt kiválasztani, ugyanis rengeteg inspiráló és megható történet érkezett az Egyszülős Központ felé.

Az év páratlan szülőit egy négytagú zsűri választotta ki hosszas mérlegelés után:

 • Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője,
 • Havas Dóra, a lilafüge.hu gasztroblog szerzője, a Spectrum Tv műsorvezetője,
 • Huszárik Kata Jászai Mari-díjas színművésznő
 • és Várkonyi Attila lemezlovas, a Retro rádió műsorvezetője.

 

Összesen nyolc kategóriában díjazták az egyedülálló szülőket:

 • az év páratlan anyukája: Lehoczky Enikő
 • az év páratlan apukája: Demeter Viktor
 • az év páratlan nagyszülője: Zétényiné Virág Mária
 • az év páratlan dédszülője: Sebők Béláné
 • az év páratlan nagycsaládos szülője: Bolyosné Pethő Ildikó
 • az év páratlan közösségi szülője: Rózsa Magdolna
 • az év különlegesen nevelő páratlan szülője: Végi Fruzsina
 • a Családügyi Minisztérium különdíjazottja: Varga Gábor

Páratlan Szülő Díj 2021 - Díjazottak
Fotó: Egyszülős központ

Nagy Anna, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány alapítója és az Egyszülős Központ vezetője ezzel az eseménnyel arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy becsüljük meg az egyedül nevelő szülőket, hogy ezen keresztül jobb esélyeket, egyenlő megítélést adjunk azoknak a gyerekeknek, akiket egyetlen szülő nevel. Hiszen ezek a családok sokszor rejtve maradnak a szemünk elől, nem látjuk a mindennapi küzdelmeiket. Pedig mint mondja, az egyszülős családban nevelkedő gyerekeknek gyakran nincs lehetőségük egyenlő esélyekkel indulni az életben.

”Az egyedül nevelő szülők napi 48 órát dolgoznak, hiszen kettő helyett teszik. Megtanítják a gyerekeiknek, hogy mindig előre kell nézni, mert a saját bőrükön tanulták, hogy csak így lehet. Mosolyognak akkor is, ha néha nehéz, hiszen a legszebb mesterség az övék: szülők.”

Páratlan Szülő Díj 2021 - Nagy Anna
Fotó: Egyszülős központ

Nagy Anna azt is elmondta, hogy az egyszülősség nem értékrend kérdése, ez egy élethelyzet, ami bárkivel megeshet.

”A Páratlan Szülő Díj nem verseny – a díjakkal szeretnénk megköszönni a szülőknek, nagyszülőknek, dédszülőknek a mindennapi helytállásukat és megmutatni, hogy milyen az, amikor érték születik abból, ami a kezdetben trauma, szomorúság vagy tragédia.”

Az eseményen részt vett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is beszédet mondott, kiemelte, hogy az egyszülős családok nincsenek egyedül.

„Önmagában, ha azt meg tudjuk erősíteni, hogy az egyszülős családok nincsenek egyedül, akkor szerintem mindent elmondtunk, hiszen ez lenne a célunk, hogy az egyszülős családok se érezzék azt, hogy egyedül vannak. Ehhez megítélésem szerint alapvetően három dologra van szükség: figyelemre és a figyelemből fakadó megértésre, támogatásra és elismerésre. Érdemes odafigyelnünk, érdemes észrevennünk és érdemes elismernünk azokat, akik nap mint nap kettő helyett állnak helyt.”

Indexkép: Egyszülős Központ

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja