SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 ok, amiért ne a nagyszülők neveljék a gyereket

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-11-16
A nagyszülők nagyon szeretnének besegíteni a gyereknevelésbe. Néha jól is esik, ha egyik kicsit leveszik a terhet a vállunkról. De csak néha. Hajlamosak ugyanis elkényeztetni, túletetni a gyereket, vagy elavult gyereknevelési elveket alkalmazni. Ezért is jobb, ha a szülők nevelik a gyerekeiket.
5 ok, amiért ne a nagyszülők neveljék a gyereket

Nő az elhízés esélye, ha sokat van a nagyszülőkkel a gyerek

Valljuk be, ha visszagondolunk a saját gyerekkorunkra, biztosan vannak olyan emlékképeink, ahogy a nagyszüleink tukmálnak ránk mindenféle ételt. Ha ebédre mentünk, biztosan húsleves és rántott hús volt a menü, és szinte mindig volt egy kis süti, palacsinta, vagy bármilyen más édesség is. Olyan megjegyzéseket is szeretnek hangoztatni a nagymamák, hogy egyél még, úgy le vagy fogyva, nincs valami jó húsban ez a gyerek, ráférne egy kis hízás.

Egy tanulmány szerint azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a nagyszüleikkel, hajlamosabbak az elhízásra. 

Ha egy kicsit sírnak vagy hisztiznek, akkor sok nagyszülő egyből egy kis csokival vagy más édességgel próbálja megnyugtatni őket. 

Az is gyakori, hogy mindezt a szülők tudta nélkül teszik a nagyszülők. Gyakran titkos szövetséget kötnek az unokával, hogy ne árulja el, mennyi édességet evett.
 

Elavult babaápolási vagy gyereknevelési módszerek

A nagyszülők nagyon szeretnének segíteni. Úgy gondolhatják, hogy ők már felneveltek egy pár gyereket, ezért mindent tudnak a babaápolásról és a gyereknevelésről. Csakhogy azóta sokat változott a világ, és ami akkor ajánlott volt, az most nem biztos, hogy az. 

Megesik, hogy megpróbálják ránk erőltetni a saját igazukat. Hogy a köldökcsonkot hintőporozni kell, hogy a babának cukros víz kell, hogy már 3 hónaposan mehet a rántott hús és társai. 

A gyereknevelési elvek is változtak azóta. Régebben például teljesen elfogadott volt egy-egy atyai pofon vagy fenékbe billentés - ma már a szülők kerülik az ilyen módszereket, hiszen tudják, hogy a verés nem elég, hogy tilos, de nem is old meg semmit. 

Ahogy az is előfordulhat, hogy a nagyszülők nem értik, miért veszi fel az anya folyton a  síró babát, amikor ők annak idején hagyták, hadd sírjon, hiszen szerintük így csak erősödik a tüdeje, és elkényeztetjük, ha azonnal felvesszük. 


A nagyszülők túlféltik az unokájukat

"Jaj, nem adtál rá sapkát? Miért nincs rajta sál? Mégis hogy képzeled, hogy ilyen hidegben kiviszed őt levegőzni? Tegnap még az eső is esett, meg fog fázni az a szegény gyerek!

Arra nem mászhat fel, szólj már rá, hogy ne másszon fel, le fog esni!"

Kinek ismerősek ezek a mondatok? Többnyire nagyszülők szájából szoktak elhangozni. Ha ők vigyáznak a gyerekre, akkor szinte biztos, hogy 10 fokban téli kabátban és két nadrágban, kesztyűben, sapkában és sálban úgy le fog izzadni, hogy lehet, hogy utána azért fázik meg. 

Nagyszülővel pedig a játszótér is kicsit más, és persze az utcán sem szabad kismotorral vagy rollerrel közlekedni, szigorúan fogni kell végig a nagymama vagy nagypapa kezét, és a játszótéren sem szabad felmászni semmire. De még a homokot sem szabad túrni, és leülni sem szabad a földre.

Természetesen nem minden nagyszülőre igaz mindez, de gyakori jelenségről van szó.
 

Elkényeztetik az unokájukat

Nemcsak a túletetésről van szó, hanem a folyamatos ajándékokkal való elhalmozásról is. Lehet, hogy a szülő már nyakig úszik otthon a játékokban, és szeretné egy kicsit kordában tartani a dolgot - de nem tudja, mert a nagymama és nagypapa folyamatosan játékokkal árasztja el a gyereket. Aki persze ennek nagyon örül, de el is lesz kényeztetve, és nem tanulja meg, hogy mekkora értéke van a dolgoknak, és hogy van, aki keményen megdolgozik azért, hogy valamit meg tudjon venni. 

Ráadásul a nevelésben is előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert, például azt mondják, hogy ha abbahagyja a nyafogást vagy hisztit, akkor kaphat egy csokit... Sok nagyszülőnél pedig az a délutáni program, hogy leültetik a gyereket a tv elé, mert úgy biztosan nem lehet semmi baja. Ehelyett jobb lenne levegőzni, leckét írni vagy valamit játszani.


Beleszólnak a családi életbe

Sokan úgy gondolják, hogy mindent jobban tudnak. Ha áthívjuk őket, hogy egy kicsit vigyázzanak a gyerekekre, hogy tudjunk haladni az otthoni teendőkkel, sokan azonnal beleszólnak mindenbe. Hogy a gyerek miért hagyta abba a táncot, legalább egy kis fegyelmet tanulna, és hogy érti, hogy nem szeret táncolni, de miért van mindig az, amit a gyerek akar? Rossz nézni, ahogy azt a krumpit pucolja anya - inkább megcsinálja ő. Vagy hogy teregetni nem így szokás, és egyébként is, mikor volt itt utoljára felmosva? És még sorolhatnánk... 

Természetesen nem szeretnénk elítélni vagy egy kalap alá venni minden nagyszülőt - de a fenti jelenségek sajnos sok kapcsolatot tesznek tönkre. Érdemes jelezni a nagyszülők felé, ha ilyen problémákkal állunk szemben, ők ugyanis - minden jó szándékuk ellenére - valószínűleg nem veszik észre, hogy változtatniuk kellene a viselkedésükön. A gyerekeknek hatalmas szükségük van a nagyszüleikre, és rengeteg, pótolhatatlan élménnyel gazdagodhatnak a velük töltött idő alatt. Azonban érdemes előre lefektetni néhány szabályt, mielőtt megkérnénk őket, hogy vigyázzanak az unokájukra.

Indexkép: bryandilts képe a Pixabay-en

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja