SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem korai még…? Mikor bújhat először ágyba a kamasz gyerekünk?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-09-15
Két éve menstruálok, anya! Teljesen érett vagyok rá! - megdöbbenve hallgattam a 14 éves Lili anyukáját, amint lánya mondatait idézte nekem, miután a gyerekszobában óvszert talált. Persze ne higgyük, hogy a gyerekünk majd engedélyt fog kérni rá. De egy jó bizalmi kapcsolattal elérhetjük, hogy megnyíljon és óvatosan terelgethetjük is őt a jó irányba. Dr. Hevesi Krisztina szexuálpszichológussal beszélgettünk.
Nem korai még…? Mikor bújhat először ágyba a kamasz gyerekünk?

Hány éves korban veszítse el a szüzességét a kamasz?

Mikor ideális az első alkalom?

”Fontos kiemelni, hogy általános szabály nincs” – mondja Hevesi Krisztina szexuálpszichológus, aki hozzáteszi, hogy sok múlik a családi neveltetésen, a szülők kapcsolatán, a kortársak közt elfoglalt hierarchián, esetleg a vallásos háttéren, de függ a serdülő testi és lelki érettségétől, valamint attól is, hogy van-e és milyen a párkapcsolata: szerető és gyengéd vagy követelőző.
 

”Az önértékelés az, ami segít a nemet mondás képességében. Fontos, hogy ne azért veszítse el a serdülő szüzességét, mert a többiek már túlvannak rajta, vagy mert ezzel akar kitűnni, népszerűvé válni.”

Az elmúlt években hihetetlenül felgyorsult a biológiai éretté válás. A lányok menstruációja is évekkel korábban jön meg. Míg az 1800-as években 15-16 évesen, most nem ritka, hogy 11-12 éves korukban kezdenek menstruálni. Az első együttlét nagyjából 15-17 éves kor között következik be.


Ha túl korai az első szexuális alkalom

Hevesi Krisztina

Hevesi Krisztina, szexuálpszichológus - Fotó: Csorba Márta


A szexuálpszichológus hangsúlyozza, hogy komoly pszichés sérülések forrása lehet, ha érzelmileg még nem készült fel rá a serdülő.

 A túl korai első alkalom számtalan:

 • kudarcélményhez,
 • fájdalomhoz,
 • szégyenhez,
 • undorhoz vezethet,
 • a későbbi szexuális életre is rányomhatja a bélyegét.
   

Az se jó, ha túl későn történik meg az első alkalom

Hevesi Krisztina szerint azonban ahogy a túl korai, a túl késői első szexuális élmény is problémák forrása lehet.

”Ha a fiatal sok visszautasítás, reménytelen szerelem vagy esetleg elhibázott randi miatt jóval 20 éves kora után sem esik át az első alkalmon, akkor addigra annyi szorongás és félelem halmozódhat fel, túlmisztifikálhatja a szexualitást, illetve belebonyolódhat az online pornó világába, ami egyre inkább egy egészséges párkapcsolat gátjává válhat. Ráadásul mai világunkban szinte minden a szexről szól: a reklámok, a videóklippek, a filmek, a dalszövegek, amik még tovább frusztrálják.”
 

A legjobb tanítás a szülői modell

Van egy mondás, miszerint a szülő a serdülőkoráig neveli a gyereket, addig ő a tanító, a modell, a példakép – ám innentől a kortárshatások válnak meghatározóvá. Ezért ekkorra kell egy olyan bizalmi viszont felépíteni, hogy a kamasz tudja: bármikor bármilyen kérdéssel és problémával fordulhat a szülőhöz.

”A legjobb tanítás a szülői modell. Ha a gyerek egy olyan viszonyt lát a szülők között, ahol érezhetően jelen van intimitás, és ahol szeretet van a felek között, akkor azt tanulja meg, hogy a szexualitás egy érzelmi kontextusban születik. Ez az, amit sem a biológia órán, sem pedig a felnőttfilmekből nem tud megtanulni.”

szülő óvszert talál

cottonbro fotója a Pexels oldaláról
 

Így készítsd fel a kamaszod a szexre

Fontos az, hogy kamaszkorig:

 • kialakuljon a bizalmi légkör – kiegészítve a „hibázni lehet” üzenetével,
 • megtanulja, hogy a szexualitás nemcsak két ember testi használatáról szól.

A szexuálpszichológus azt javasolja, hogy ha egyedül neveli a szülő a gyerekét, akkor érdemes közösen olyan romantikus filmeket nézni, ahol azt látja, hogy a szerelem és a szexualitás összekapcsolódik.
 

Felvilágosítás - hogy beszéljünk róla, ha mindenkinek kínos?

Belegondoltunk már, hogy a szüleink is szexeltek? Ugye, rossz érzés ilyesmire gondolni? A vérfertőzés tilalma miatt tud nehezen beszélni a szülő és gyereke a szexről.

”Egy belénk épített genetikai tiltás miatt a szülőben és a gyerekben is van egy rossz érzés, ha a szexualitás szóba kerül – ezzel megakadályozva a szexuális izgalom kialakulását kettejük között. Bizonyos esetekben azonban felül lehet emelkedni ezen, ahogy a keserű íz is velünk születetten kellemetlen a számunkra. Ezt leküzdve azonban sokan megkedvelik a kávét vagy a sört például – de azért ne tegyük kötelezővé. A legfontosabb pedig, hogy ne ítéljük el azt a szülőt, aki ezen a gátláson nem tud felülemelkedni.”

A szakértő szerint:

 • A mai világban egyre kevésbé a szülő dönti el, hogy mikor történik a gyerek felvilágosítása, mivel csupán egyetlen klikkelés a 18-as karikára, és akár az ovisok is hozzáférhetnek a felnőtt tartalmakhoz.
 • Az a legfontosabb, hogy olyan kapcsolat legyen közöttük, hogy bármilyen kérdéssel lehessen a szülő felé fordulni.
 • Az a jó, ha a szülő a gyerek kérdésére az életkorának megfelelő választ adja, főként az érzelmekre fókuszálva a biológiai magyarázatok helyett.
 • A szülő akkor tud igazán a szexről úgy beszélni, hogy az egy értékes és szép dolog két ember között, amire vigyázni kell, ha döntően neki is jó élményei vannak, voltak.
 • A tiltás még inkább az akarat irányába mutat. Ha jó a viszony, akkor szelíden elmondhatja a szülő, hogy szerinte még érdemes várnia a kamasz gyereknek az első együttléttel, azonban ha hibázik is, mindenben támogatni fogja.
   


Összefoglalva, amit tehát a szülő tud adni:
 

 • egy elfogadó, bizalmi viszonyt, ami lehetővé teszi, hogy a gyerek bármivel fordulhat hozzá
 • egy jó modellt mutathat számára, akár a saját kapcsolatán, akár romantikus filmeken keresztül.

Indexkép: Depositphotos.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja