SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így befolyásolja a párkapcsolatainkat az édesanyánkkal való kapcsolatunk

Tóth Nikolett [cikkei] - 2021-08-31
Aki sok szeretetet kapott kiskorában, akinek a szülei jól reagáltak a jelzéseire és a szükségleteire, abból magabiztos felnőtt válhat, aki szereti önmagát és elhiszi, hogy megtalálhatja élete párját. Akit azonban hagytak sírni, akit nem szerettek, elhanyagoltak vagy bántalmaztak, az nem élhette meg az édesanyjával a biztonságos kötődést. Előfordul, hogy az ilyen ember felnőttkorban nem lesz képes szeretni a másikat, vagy éppen túlszereti, esetleg belemegy egy szeretői viszonyba, ahol ő mindig csak a második. Kapcsolatok és házasságok tömkelege megy tönkre azért, mert a szülők nem fektettek le biztos alapokat.
Így befolyásolja a párkapcsolatainkat az édesanyánkkal való kapcsolatunk

Amit otthon látunk, azt visszük tovább

Czink Tomi párkapcsolati szakértő szerint a párkapcsolatra az egyik legnagyobb befolyással a szülőkkel való kapcsolat van. Vagyis amit otthon látunk, azt fogjuk továbbvinni. Még akkor is, ha ebben nincsen semmi tudatos.

”A párkapcsolatunkban észrevétlenül úgy viselkedünk, ahogy anya vagy apa viselkedett. Akkor is, hogy ha ez jó volt és akkor is, hogy ha rossz volt.”

Sokszor viszont sajnos nem a jó példát látjuk. A szakértő szerint a fiúk tudatalatt olyan párt keresnek, amilyen az édesanyjuk volt gyerekkorukban, a lányok pedig olyan férjet, amilyen az édesapjuk volt.
 

Akit nem szerettek, az nehezen fog tudni szeretni

Az, hogy később milyen párt választunk, és abban a párkapcsolatban mennyire tudunk kiteljesedni, nagyon is függ attól, hogy csecsemőkorunktól kezdve hogy bántak velünk a szüleink.

  • Aki sok szeretetet kapott, az sok szeretetet fog adni a kapcsolatában.
  • Akit nem szerettek, elhanyagoltak, az általában később nehezen fog tudni szeretni, furcsa lesz neki az állandó simogatás, ölelés, hiszen nem ehhez volt szokva.
  • Akit bántalmaztak, abból nagyon gyakran ugyanolyan bántalmazó szülő lesz, ám aki mégis ki tud lépni ebből, az sokszor nehezen bízik meg az emberekben, nehezen alakít ki kapcsolatokat.
  • Akit hagytak sírni, aki nem érezhette magát biztonságban a szülői házban, akinek a jelzéseire nem reagált jól vagy egyáltalán nem reagált az édesanyja, annak felnőttkorában önbizalom problémái lehetnek, gyakran szeretői kapcsolatba bonyolódik, ahol mindig jobban fogja szeretni a másikat, mint amennyire őt szeretik.

”A szülők óriási hatással vannak a gyerek sorsára” – mondja Czink Tomi párkapcsolati szakértő.
 

Milyen a kapcsolata a szüleivel? Arra számíthatsz te is!

”Ha a férfi házasodni szeretne, akkor nézze meg, hogy a menyasszonyjelöltnek milyen a kapcsolata az apukájával. A legtöbb esetben azt fogja kapni. De ugyanígy a nőknél, azt is fontos látni, hogy a férjjelölt milyen viszonyban van az édesanyjával” –árulja el a szakértő.

Hozzáteszi, hogy vannak olyan férfiak, akik nem képesek elszakadni az édesanyjuktól. Ha pedig egy férfi túl sokat foglalkozik az anyukájával, akkor az a párkapcsolatban előbb-utóbb problémákhoz, sőt, akár váláshoz is vezethet.

”Ebben az esetben a nő folyamatosan számonkéri a férfit, hogy most vele házasodott vagy az anyukájával. Családot kap mindenki, nem az van, hogy elveszem feleségül és csak mi ketten leszünk. Ezért nagyon oda kell figyelni ezekre a dolgokra. Hiszen jogosan érzi úgy, hogy a férje az anyját, nem pedig a feleségét teszi az első helyre. Ő pedig nem tudja elviselni, hogy csak a második.”

Ezért is fontos, hogy házasság után, ha elhagytuk a szülői házat, mindig figyeljünk arra, hogy a férjünk vagy a feleségünk legyen az első.

”A statisztikák szerint a házasságok fele pont ezért megy tönkre. Vannak ugyanis olyan szülők, akik nem képesek elengedni a gyerekük kezét. Például anyák, akik egyfolytában azt lesik, hogy a fiuk választottja elég jól főz-e, elég jól takarít-e, megad-e mindent a fiának, amit régen ő adott meg neki.”

A szakértő azt javasolja, hogy ha probléma van a házasságunkban, kapcsolatunkban, akkor abba ne vonjuk bele a szülőket, mert onnantól elindul egy megállíthatatlan lavina. Vagyis hiába békülne ki a pár, a szülők annyira felspannolják a fiukat vagy a lányukat, hogy a végén akár egy semmiség miatt is képesek lesznek elválni.
 

Merjünk változtatni a szülői mintán

Bár a szülői minta és a neveltetés nagyban befolyásolja azt, hogy felnőttkorunkban milyen párkapcsolataink lesznek, sosem késő változtatni. Ha felismerjük a jeleket, hogy a szüleink mit csináltak rosszul, hogy miért lett alacsony az önbecsülésünk, miért nem tudunk megbízni a másikban, miért nem tudunk nyitni vagy eléggé szeretni, akkor hosszú munkával és nagy erőfeszítések árán változtathatunk ezen. Vagyis kiléphetünk szüleink árnyékából és nem fogunk úgy viselkedni, ahogy az anyukánk vagy az apukánk viselkedett velünk.

Indexkép: Depositphotos.com

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
A szerkesztő ajánlja