SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mérgező szülők 5. - Szeretlek, de azzal a feltétellel...

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-12-05
Kilenc ismérve van annak, hogy lehet egy mérgező szülőt felismerni. Ezt a kilenc dolgot szinte mindannyian csináljuk néha, ki többet, ki kevesebbet, ugyanakkor vannak olyan viselkedések, amelyek a családi nevelési mintáinkat erősebben meghatározzák.
Mérgező szülők 5. - Szeretlek, de azzal a feltétellel...

Ez a cikksorozat segít ezeket felismerni, korrigálni és megbeszélni a gyerekkel, hogy ő már ne vigye tovább ezt a mérgező szülői mintát az unokáink felé.

A szeretet feltételhez kötése nagyon hasonlít a bezzegeléshez, de érdemes róla egy kicsit külön is beszélni. Az ilyen családban nem mindig van bezzeg gyerek. Inkább az van, hogy a gyerek teljesítménye jelenti az érzelmek jelenlétét.

 

Nem tudlak magadért szeretni

Nagyon fáj ezt kimondani, hiszen minden ember azt az ősi bizalmat keresi, amikor az édesanyja teljes egészében elfogadta őt, és úgy szerette, ahogy van, feltételek nélkül, önmagáért. Ez az érzés az, amire a párkapcsolatban, a barátságainkban, és az egész életben vágyunk. De ez nem mindenkinek adatik meg. Van, akit már egészen a kezdetektől fogva másnak akarnak, mint aki lett.

 

Györgyöt várták, Györgyi jött

Ugye te is ismersz Gábor helyett Gabriellát, Péter helyett Petrát, Béla helyett Bellát? Amikor a család fiút várt és lány lett – vagy épp fordítva. Vagy éppen amikor a matematikus családba operett primadonna érkezik, vagy a szétszórt művészlelkek közé egy kis tudós. A kis kakukktojás, akivel senki nem tud mit kezdeni. Ez teljesen rányomja a bélyegét a kis meg nem értett, el nem fogadott gyerekre. Ilyenkor azt éli meg, hogy ő maga nem szerethető, hiszen nem olyan, mint amit a család kapni akart. Ők a család rút kiskacsái.

 

Amikor a szülő a gyerekben él tovább…

A szülő dédelgetett álmát a gyerek valósítja meg. Amikor a szülő akart volna orvos lenni, és a gyereket erőszakkal orvosnak neveli, vagy amikor a mélyen vallásos család minden erejével papot akar adni az egyháznak. Ilyenkor a gyerek nem is nagyon kap választási lehetőséget, hiszen őt csak akkor fogadják el, csak akkor szeretik, ha az van, amit a családi program előír. Ő a család üdvöskéje, és csak akkor lehet üdvözülni, ha úgy viselkedik, mint az elvárt. A családi vállalkozást ő viszi tovább, a családi hagyományt ő örökíti. (Magyarországon jellemzően ők a NÉV örökösei is, a dinasztiák óta viselt Nagy Jóska név kötelez!)

Csavaros mintája van ennek, mivel a szülőt is úgy nevelte a saját szülője, hogy nem lehetett belőle, ami szeretett volna lenni, ezért úgy gondolja, hogy a gyerekének is ez az út az előírt, vagy épp úgy gondolja, hogy a gyerek az ő álmát valósítsa meg – függetlenül attól, hogy a gyerek mi akarna lenni.

 

Túl kell tenned rajtuk! 

Számos játszma kapcsolódik ide, egy fontos még, amiről említést érdemes tenni. Ez pedig amikor a gyerektől azt várja a szülő, hogy mindenkin a családban túltegyen. Amikor akármilyen is a gyerek, ellökdösik az első diplomáig, és úgy hordozzák körbe, mert ő az első a családban. Vagy az első aki a családban tényleg (például) orvos lett. Ilyenkor a család – de általában egy szülő – ambíciója, hogy a gyerek mindennél többre vigye, mint amit a családban bárki is addig elért. Mivel ez egyáltalán nem biztos, hogy a gyerek céljaival összhangban van, jó nagy lelki tusát tud eredményezni. 

(Ismerős MÁV-os családban a gyerek természetesen vasútgépészeti mérnök lett, mindkét szülője betanított munkás, illetve szakmunkás. Az, hogy a világban más is volna, mint a vonatok, arról hallani sem akartak. Számukra két cél volt, hogy a gyerekből valaki legyen, és ott legyen valaki, ahol ők is látják, vagyis "A Cégnél".)

 

Mit tegyek, ha tetten értem magam?

Gondold át, mekkora a probléma. Ha nagyon erősen, folyamatosan jelen van és jelen volt az életedben ez a viselkedés, akkor érdemes lehet terapeutát felkeresni.

Ha csak néha kapod magad ezen, akkor pont elég, ha tudatosítod, hogy mikor szoktad ezt csinálni, és esetleg ezeken az élményeken végig menve elgondolkodsz, mi lehet az oka? Mi volt a legelső alkalom, amikor így viselkedtél? Mi az az élmény, ami mindennek a gyökere mögött van? Ha ezt felismered, és rajta tudod kapni magad, amikor mérgező szülőként viselkedsz, akkor egyszerűen önuralommal abba tudod hagyni ezt a viselkedést, sőt a gyerektől bocsánatot is tudsz kérni, ha már elszaladt veletek a helyzet egy káros irányba.  

 

A mérgező szülő 9 jellemzőjéből, ha legalább 4 igaz rád, vagy a te szüleid egyikére, akkor fontos dolgod van a témával. 

Olvasd el cikksorozatunk többi részét is a mérgező szülői mintákról!

  1. Verseng a gyerekkel
  2. A szülő érzései mindig fontosabbak
  3. Folyamatosan kritizálja, gúnyolja a gyerek külsejét
  4. Folyamatosan más gyerekekhez hasonlít (tesókhoz, stb.)
  5. Nem ismeri el a gyerek sikereit
  6. Bűntudatkeltéssel, érzelmi zsarolással próbál zsarolni, manipulálni vagy irányítani
  7. Folyton megszegi az ígéreteit
  8. Rovására viccel, rajta nevet, vagy pellengérre állítja

Illusztráció: Pezibear képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja