SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mérgező szülők 6. - Ezt a diplomát minden hülye meg tudja szerezni!

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-12-05
Kilenc ismérve van annak, hogy lehet egy mérgező szülőt felismerni. Ezt a kilenc dolgot szinte mindannyian csináljuk néha, ki többet, ki kevesebbet, ugyanakkor vannak olyan viselkedések, amelyek a családi nevelési mintáinkat erősebben meghatározzák.
Mérgező szülők 6. - Ezt a diplomát minden hülye meg tudja szerezni!

Ez a cikksorozat segít ezeket felismerni, korrigálni és megbeszélni a gyerekkel, hogy ő már ne vigye tovább ezt a mérgező szülői mintát az unokáink felé.

 

„Az idióta is célhoz érhet, de mi doppingolva nyertünk érmet”

A gyerek elért eredményeinek lekicsinylése nagyon sokszor előfordul a szülőknél. Talán ez a leggyakoribb dolog, pedig mind tudjuk, hogy ez milyen rosszul tud esni, mégis kiszalad a szánkon. Ezért, ha csak ebben az egy „vétségben” vagyunk „bűnösök” a kilences listából, nem lesz nehéz tetten érni magunkat és idejében javítani a dolgon.

Van, akinek ez néha-néha kibukkanó szófordulata, és olyan is, akinek folyamatosan ez a szokása.

Mutatok pár mondatot, amiben ráismerhetünk a játszmára, különféle életkorokban, és ha már tudjuk, hogy ez az, akkor akár abba is hagyhatjuk:

 • Ó, hát nem olyan nagy dolog, hogy kiállsz annyi gyerek elé verset mondani, belefért volna az a hosszabb vers is! (Itt még lehet egy kis bezzegelés, hasonlítás is...)
 • Az apróbb legóból ugyanez, na az valami lett volna, de a duploból nem nagy dolog ez a magas torony!
 • Már óvodás korodban tudtad ezeket, mit vagy úgy oda, hogy oklevelet kaptál, nem a te szinted a mérce, sokkal előbbre tartasz!
 • Könnyű úgy bicikliversenyt nyerni, ha egyedül indulsz!
 • Ebbe a suliba bárkit felvesznek, tényleg minden hülyét, persze, hogy ide akarsz járni...
 • A húgod is csak a hülyékre hallgat, majd megkérlek, hogy beszélj vele...
 • Ezt a ruhatár-szakos diplomát minden hülye meg tudja szerezni, most ezt ünnepeljük?
 • Tényleg azt hiszed, hogy neked különösebb bánásmód jár, mert terhes vagy?

A sort végtelenségig lehetne folytatni, szerintem már tudod, hogy mikor lépsz bele ebbe a hibába. Ez nem azt jelenti, hogy a gyereket minden egyes meghaladott, piszlicsáré dolog miatt meg kell dicsérni, hanem azt, hogy aminek ő örül, annak örülhetünk vele.

Ide tartozhat az is, amikor a gyereket mondjuk az irodalom érdekli, de az informatikus szülő szerint abból nem lehet megélni, vagy épp fordítva, ha a gyereket mondjuk érdekli a kémia, de úgy gondolják, hogy túl buta lenne vegyésznek és ezért cukrásznak küldik, ott is dolgokat kell összekeverni, elvégre...

 

Amikor a mi szüleink voltak velünk ilyenek…

Nagyon nehéz együtt élni azzal, hogy a szüleink folyamatosan mást várnak el tőlünk, és az elért eredményeinket nem tartják soha elég jónak. Ha valamiben jók vagyunk, azt gondolják, hogy csakis úgy lehet, hogy a feladat túl könnyű volt, hiszen nekünk másképp nem sikerült volna. Pedig dehogy... Szegény gyerek mennyit hajt az elismerésért, de a szülő ezt észre sem veszi, hiszen valószínűleg valami egészen más dolgot tart fontosnak, nem pedig azt, amiben a gyerek természete szerint jó. Ha a saját szülőnk játszmája ez volt, akkor érdemes megvizsgálnunk, vajon mennyire vagyunk a saját utunkon, és mennyire keseredtünk bele egy ránk erőletetett erkölcsi és érdeklődési rendszerbe?

 

Mit tegyek, ha tetten értem magam?

Gondold át, mekkora a probléma. Ha nagyon erősen, folyamatosan jelen van és jelen volt az életedben ez a viselkedés, akkor érdemes lehet terapeutát felkeresni.

Ha csak néha kapod magad ezen, akkor pont elég, ha tudatosítod, hogy mikor szoktad ezt csinálni, és esetleg ezeken az élményeken végig menve elgondolkodsz, mi lehet az oka? Mi volt a legelső alkalom, amikor így viselkedtél? Mi az az élmény, ami mindennek a gyökere mögött van? Ha ezt felismered, és rajta tudod kapni magad, amikor mérgező szülőként viselkedsz, akkor egyszerűen önuralommal abba tudod hagyni ezt a viselkedést, sőt a gyerektől bocsánatot is tudsz kérni, ha már elszaladt veletek a helyzet egy káros irányba.  

 

A mérgező szülő 9 jellemzőjéből ha legalább 4 igaz rád, vagy a te szüleid egyikére, akkor fontos dolgod van a témával. 

Olvasd el cikksorozatunk többi részét is a mérgező szülői mintákról!

 1. Verseng a gyerekkel
 2. A szülő érzései mindig fontosabbak
 3. Folyamatosan kritizálja, gúnyolja a gyerek külsejét
 4. Folyamatosan más gyerekekhez hasonlít (tesókhoz, stb.)
 5. Feltételekhez kötött szeretet jellemzi a kapcsolatukat
 6. Bűntudatkeltéssel, érzelmi zsarolással próbál zsarolni, manipulálni vagy irányítani
 7. Folyton megszegi az ígéreteit
 8. Rovására viccel, rajta nevet, vagy pellengérre állítja

Illusztráció: Benjamin Sz-J. képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja