SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mérgező szülők 4. - Bezzeg a Julcsi, bezzeg a Pisti!

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-12-05
Kilenc ismérve van annak, hogy lehet egy mérgező szülőt felismerni. Ezt a kilenc dolgot szinte mindannyian csináljuk néha, ki többet, ki kevesebbet, ugyanakkor vannak olyan viselkedések, amelyek a családi nevelési mintáinkat erősebben meghatározzák.
Mérgező szülők 4. - Bezzeg a Julcsi, bezzeg a Pisti!

Ez a cikksorozat segít ezeket felismerni, korrigálni és megbeszélni a gyerekkel, hogy ő már ne vigye tovább ezt a mérgező szülői mintát az unokáink felé.

A hasonlítgatás már a babás fórumokon kezdődik: „Bibibííí, még csak három hónapos, de már megugorja tükörjégen a tripla leszúrt Rittbergert! Ó az semmi, az enyém már babaangolra jár és jelnyelven felmondta a Révai nagy Lexikonát angolra fordítva, fejből!” Aztán az óvodában folytatódik, és mire a gyerek kamasz lesz, pontosan tudja, hogy ki a mintagyerek a közösségben.

Van az a vicc, ami valójában nem is vicc, amiben az anyuka azt mondja: nem érdekel fiam, hogy a többieké is egyes lett, te miért nem írtad meg ötösre? Aztán jön a következő 10 perc, amikor előkerül a bezzeg gyerek, akihez lehet hasonlítani.

A bezzeg gyerek folyamatos jelenléte arra utal, hogy a szülő folyton valamilyen másik gyerekhez hasonlítja a sajátját.

Sok családban egy testvér (unokatestvér) válik bezzeg gyerekké, aki ezzel – akaratán kívül is - elnyeri a többi testvér haragját. Roppant nehéz a bezzeg gyerekek sorsa, hiszen nem ők akarják, hogy másokat hozzájuk hasonlítsanak, mégis ők isszák meg a levét. Kamaszként sokszor ők lesznek a legkeményebb lázadók, ők kezdnek szembe menni az elvárásokkal – olyankor azt kapják: Bezzeg, mikor kisebb voltál!

 

A szülő is lehet „bezzeg gyerek”! (Bezzeg az én időmben …)

A kedvenc vicceim egyike így szól:
- Hány éves vagy fiam?
- 16 vagyok!
- Ó, én a te korodban már rég 17 voltam!
Ez a vicc csodásan mutatja azt a mentalitást, amit a bezzeg szülők képviselnek. Amikor „bezzeg én már a te korodban…” kezdetű mondatok hangzanak el, és a gyereket egy múlt, idealizált, valószínűleg sosem létezett képhez kezdik hasonlítani, aminek nem is lehetett soha megfelelni. Mi áll e mögött? Talán pont az, hogy abban a bezzeg, de csodás múltban a szülei éppen úgy nem ismerték el a bezzegelőt, mint ahogy most ő nem tudja elismerni a saját gyerekét. A régmúlt akkor volt. A most pedig most van. A bezzeg az én időmben kezdetű totálisan boomer mondatok biztos jelei a begyepesedett gondolkodásnak, tökmindegy, hogy a szülő valójában hány éves.

 

A bezzegelés árnyoldalai

Az, aki úgy éli le a gyerekkorát, hogy soha nem elég jó a szüleinek, hogy mindig van egy nála szebb, jobb, okosabb, tehetségesebb gyerek, akihez őt hasonlítani lehet, akkor bármennyire is jó képességekkel van megáldva, garantáltan nem lesz önbizalma, kishitű lesz, és – mivel meg akar felelni, valószínűleg maximalista, görcsös, szorongó is. A másik véglet, hogy gyűlölni kezdi azokat, akikkel mindig összehasonlítják, és belőle lesz a kis troll, az elnyomó, a rohadék, aki folyamatosan vegzálja a „jó gyerekeket”. Lehet ezt csodálni?

Amikor mindig egy másik emberhez hasonlítjuk magunkat – felnőttként, szülőként – akkor lehet sejteni, hogy a múltunk rejt pár bezzeg gyereket. Itt az ideje megbékülni velük, és megérteni, hogy ők ugyanúgy szenvedtek ettől, ahogy mi magunk a hasonlítgatástól. És ideje felhagyni azzal, hogy a gyereket másokhoz hasonlítgatjuk!

 

Mit tegyek, ha tetten értem magam?

Gondold át, mekkora a probléma. Ha nagyon erősen, folyamatosan jelen van és jelen volt az életedben ez a viselkedés, akkor érdemes lehet terapeutát felkeresni.

Ha csak néha kapod magad ezen, akkor pont elég, ha tudatosítod, hogy mikor szoktad ezt csinálni, és esetleg ezeken az élményeken végig menve elgondolkodsz, mi lehet az oka? Mi volt a legelső alkalom, amikor így viselkedtél? Mi az az élmény, ami mindennek a gyökere mögött van? Ha ezt felismered, és rajta tudod kapni magad, amikor mérgező szülőként viselkedsz, akkor egyszerűen önuralommal abba tudod hagyni ezt a viselkedést, sőt a gyerektől bocsánatot is tudsz kérni, ha már elszaladt veletek a helyzet egy káros irányba.  

 

A mérgező szülő 9 jellemzőjéből, ha legalább 4 igaz rád, vagy a te szüleid egyikére, akkor fontos dolgod van a témával. 

Olvasd el cikksorozatunk többi részét is a témával kapcsolatban!

  1. Verseng a gyerekkel
  2. A szülő érzései mindig fontosabbak
  3. Folyamatosan kritizálja, gúnyolja a gyerek külsejét
  4. Feltételekhez kötött szeretet jellemzi a kapcsolatukat
  5. Nem ismeri el a gyerek sikereit
  6. Bűntudatkeltéssel, érzelmi zsarolással próbál zsarolni, manipulálni vagy irányítani
  7. Folyton megszegi az ígéreteit
  8. Rovására viccel, rajta nevet, vagy pellengérre állítja

Illusztráció: Rondell Melling képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja