SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Mérgező szülők 3. - Megint úgy nézel ki, mint akit a tehén homlokon nyalt!

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-12-05
Kilenc ismérve van annak, hogy lehet egy mérgező szülőt felismerni. Ezt a kilenc dolgot szinte mindannyian csináljuk néha, ki többet, ki kevesebbet, ugyanakkor vannak olyan viselkedések, amelyek a családi nevelési mintáinkat erősebben meghatározzák.
Mérgező szülők 3. - Megint úgy nézel ki, mint akit a tehén homlokon nyalt!

Ez a cikksorozat segít ezeket felismerni, korrigálni és megbeszélni a gyerekkel, hogy ő már ne vigye tovább ezt a mérgező szülői mintát az unokáink felé.

Az ilyen szülőnek borzasztó fontosak a külsőségek. Él a fejében egy olyan ideális kép, aminek szinte lehetetlen megfelelni. A gyerekek erre a játszmára két módon reagálnak. Az egyik, hogy „beépített koszmágnessel” jönnek a világra, és sírba teszik szerető szülőjüket, mert annyira, de annyira nem tudnak és nem is akarnak megfelelni ennek az ideálnak. Őket megismered, mert mindig úgy néznek ki, mint akit helikopterről öltöztettek. Ő  a kislány az énekkarban, akinek lecsúszott a zoknija, ő a kisfiú a focimeccsen, akinek lefeslett a gatyakorca, ő a szurtos, a kócos, akinek az anyukája /apukája viszont mindig úgy néz ki, mint akit skatulyából rántottak elő.

A másik lehetőség, hogy görcsös igyekezettel próbálják a rakoncátlan tincseket a bal oldalra fésülni, noha az természetes forgó miatt csak azért is jobbra állna, és mindent megtesznek azért, hogy megfeleljenek az ideálnak.

 

Az ideálnak megfelelni sosem lehet!

A játszmában az a hatalmas csapda, hogy nem lehet megfelelni neki. Soha nem lesz elég piros a sapka, soha nem lesz elég lenyalt a haj, soha nem lesz elég kemény a gallér, soha nem lesz tökéletes az összhatás. A gyerek folyamatosan kudarcot él át a külseje miatt. Eközben a szülő az érzelmi játszmában folyamatosan fölényben van.

Kutatások bizonyítják, hogy akit sokat bántanak – akár a külseje, akár egyéb más miatt, az nem fogja annyira érzékelni az emberi arc mimikáját, mint az, aki több dicséretet kap. Ezek a gyerekek tehát a  dicséretet sem ismerik fel olyan jól, mint motiváltabb társaik. Mivel a dicséret sem jut el hozzájuk, így sokkal gyengébb lesz az önbizalmuk, még akkor is, hogyha egyébként támogató, motiváló közegbe kerülnének. Egyszerűen a rosszra fog ráállni a fülük. Később pedig könnyedén lesznek a megfelelési kényszer miatt maguk is maximalisták. És aztán majd ezt várják el a saját gyereküktől is.

 

„Úgy nézel ki, mint akit a tehén homlokon nyalt”

A kissrác a boldogságtól remegve fut az édesanyjához a focimeccs után. Ő lőtt be kettő gólt! A kisvárosi kölyök rangadón ez hatalmas eredmény, a csapat fölénnyel nyert. A nap sztárja a kiskölyök, izzadt, kócos, és még a füle is vörös, olyan büszke és boldog. És – mint aki órák óra focizik – pont olyan a haja. Ordít: -Nyertüüünk! Anyuka viszont az öröm és az ilyenkor szokásos ugrándozás helyett fésűt ránt, és letorkollja a gyereket: - Úgy nézel ki, mint akit a tehén homlokon nyalt!
Kissrác áll, leforrázva. Az anyja fésüli, mint egy dedóst. Őt, a gólkirályt, a nap sztárját.
Érzed?? 


Mit tegyek, ha tetten értem magam?

Gondold át, mekkora a probléma. Ha nagyon erősen, folyamatosan jelen van és jelen volt az életedben ez a viselkedés, akkor érdemes lehet terapeutát felkeresni.

Ha csak néha kapod magad ezen, akkor pont elég, ha tudatosítod, hogy mikor szoktad ezt csinálni, és esetleg ezeken az élményeken végig menve elgondolkodsz, mi lehet az oka? Mi volt a legelső alkalom, amikor így viselkedtél? Mi az az élmény, ami mindennek a gyökere mögött van? Ha ezt felismered, és rajta tudod kapni magad, amikor mérgező szülőként viselkedsz, akkor egyszerűen önuralommal abba tudod hagyni ezt a viselkedést, sőt a gyerektől bocsánatot is tudsz kérni, ha már elszaladt veletek a helyzet egy káros irányba.  

 

A mérgező szülő 9 jellemzőjéből ha legalább 4 igaz rád, vagy a te szüleid egyikére, akkor fontos dolgod van a témával. 

Olvasd el cikksorozatunk többi részét is a mérgező szülői mintákról!

  1. Verseng a gyerekkel
  2. A szülő érzései mindig fontosabbak
  3. Folyamatosan más gyerekekhez hasonlít (tesókhoz, stb.)
  4. Feltételekhez kötött szeretet jellemzi a kapcsolatukat
  5. Nem ismeri el a gyerek sikereit
  6. Bűntudatkeltéssel, érzelmi zsarolással próbál zsarolni, manipulálni vagy irányítani
  7. Folyton megszegi az ígéreteit
  8. Rovására viccel, rajta nevet, vagy pellengérre állítja

Illusztráció: tookapic képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Káros is lehet: ne kényszerítsd a gyermeked bocsánatkérésre, ezt tedd helyette!

Egy apa úgy döntött, nem kényszeríti bocsánatkérésre fiát, aki megbántotta az osztálytársát. Helyette egy fontos leckét tanított neki. Egy tanulmány szerint ha bocsánatkérésre kényszerítjük a gyerekünket, az visszafele is elsülhet.
Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Egy kisbaba megható üzenete fáradt anyukájának, aki minden éjjel felkel hozzá

Ha a babák beszélni tudnának, talán ezt mondanák az édesanyjuknak, akit minden éjszaka felébresztenek a sírásukkal. Jussanak eszedbe ezek a gondolatok, amikor úgy érzed, nem bírod tovább az éjszakázást!
Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Matek órán állt meg a szíve egy 14 éves tanulónak, tanára mentette meg az életét

Milán életét a tanára mentette meg. Az iskolában tavaly ősszel tanulták meg az újraélesztést a pedagógusok egy tanfolyam keretében.
Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Tévhit, hogy szabad fagyit enni mandulaműtét után? - Ezekre érdemes odafigyelni, miután kivették gyermeked manduláit

Ha indokolttá válik a mandulák eltávolítása, akkor fontos, hogy megnyugtassuk gyermekünket, és biztosítsuk őt arról, hogy végig mellette leszünk. Összefoglaltuk, mire érdemes odafigyelni a mandulaműtéttel kapcsolatban, mit szabad és nem szabad tenni a beavatkozás után, milyen szövődményekkel járhat, illetve mennyi a gyógyulási idő. Varga Károly gyermekorvossal beszélgettünk a témáról.
A szerkesztő ajánlja