SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mérgező szülők 3. - Megint úgy nézel ki, mint akit a tehén homlokon nyalt!

Gáspár Katalin [cikkei] - 2020-12-05
Kilenc ismérve van annak, hogy lehet egy mérgező szülőt felismerni. Ezt a kilenc dolgot szinte mindannyian csináljuk néha, ki többet, ki kevesebbet, ugyanakkor vannak olyan viselkedések, amelyek a családi nevelési mintáinkat erősebben meghatározzák.
Mérgező szülők 3. - Megint úgy nézel ki, mint akit a tehén homlokon nyalt!

Ez a cikksorozat segít ezeket felismerni, korrigálni és megbeszélni a gyerekkel, hogy ő már ne vigye tovább ezt a mérgező szülői mintát az unokáink felé.

Az ilyen szülőnek borzasztó fontosak a külsőségek. Él a fejében egy olyan ideális kép, aminek szinte lehetetlen megfelelni. A gyerekek erre a játszmára két módon reagálnak. Az egyik, hogy „beépített koszmágnessel” jönnek a világra, és sírba teszik szerető szülőjüket, mert annyira, de annyira nem tudnak és nem is akarnak megfelelni ennek az ideálnak. Őket megismered, mert mindig úgy néznek ki, mint akit helikopterről öltöztettek. Ő  a kislány az énekkarban, akinek lecsúszott a zoknija, ő a kisfiú a focimeccsen, akinek lefeslett a gatyakorca, ő a szurtos, a kócos, akinek az anyukája /apukája viszont mindig úgy néz ki, mint akit skatulyából rántottak elő.

A másik lehetőség, hogy görcsös igyekezettel próbálják a rakoncátlan tincseket a bal oldalra fésülni, noha az természetes forgó miatt csak azért is jobbra állna, és mindent megtesznek azért, hogy megfeleljenek az ideálnak.

 

Az ideálnak megfelelni sosem lehet!

A játszmában az a hatalmas csapda, hogy nem lehet megfelelni neki. Soha nem lesz elég piros a sapka, soha nem lesz elég lenyalt a haj, soha nem lesz elég kemény a gallér, soha nem lesz tökéletes az összhatás. A gyerek folyamatosan kudarcot él át a külseje miatt. Eközben a szülő az érzelmi játszmában folyamatosan fölényben van.

Kutatások bizonyítják, hogy akit sokat bántanak – akár a külseje, akár egyéb más miatt, az nem fogja annyira érzékelni az emberi arc mimikáját, mint az, aki több dicséretet kap. Ezek a gyerekek tehát a  dicséretet sem ismerik fel olyan jól, mint motiváltabb társaik. Mivel a dicséret sem jut el hozzájuk, így sokkal gyengébb lesz az önbizalmuk, még akkor is, hogyha egyébként támogató, motiváló közegbe kerülnének. Egyszerűen a rosszra fog ráállni a fülük. Később pedig könnyedén lesznek a megfelelési kényszer miatt maguk is maximalisták. És aztán majd ezt várják el a saját gyereküktől is.

 

„Úgy nézel ki, mint akit a tehén homlokon nyalt”

A kissrác a boldogságtól remegve fut az édesanyjához a focimeccs után. Ő lőtt be kettő gólt! A kisvárosi kölyök rangadón ez hatalmas eredmény, a csapat fölénnyel nyert. A nap sztárja a kiskölyök, izzadt, kócos, és még a füle is vörös, olyan büszke és boldog. És – mint aki órák óra focizik – pont olyan a haja. Ordít: -Nyertüüünk! Anyuka viszont az öröm és az ilyenkor szokásos ugrándozás helyett fésűt ránt, és letorkollja a gyereket: - Úgy nézel ki, mint akit a tehén homlokon nyalt!
Kissrác áll, leforrázva. Az anyja fésüli, mint egy dedóst. Őt, a gólkirályt, a nap sztárját.
Érzed?? 


Mit tegyek, ha tetten értem magam?

Gondold át, mekkora a probléma. Ha nagyon erősen, folyamatosan jelen van és jelen volt az életedben ez a viselkedés, akkor érdemes lehet terapeutát felkeresni.

Ha csak néha kapod magad ezen, akkor pont elég, ha tudatosítod, hogy mikor szoktad ezt csinálni, és esetleg ezeken az élményeken végig menve elgondolkodsz, mi lehet az oka? Mi volt a legelső alkalom, amikor így viselkedtél? Mi az az élmény, ami mindennek a gyökere mögött van? Ha ezt felismered, és rajta tudod kapni magad, amikor mérgező szülőként viselkedsz, akkor egyszerűen önuralommal abba tudod hagyni ezt a viselkedést, sőt a gyerektől bocsánatot is tudsz kérni, ha már elszaladt veletek a helyzet egy káros irányba.  

 

A mérgező szülő 9 jellemzőjéből ha legalább 4 igaz rád, vagy a te szüleid egyikére, akkor fontos dolgod van a témával. 

Olvasd el cikksorozatunk többi részét is a mérgező szülői mintákról!

  1. Verseng a gyerekkel
  2. A szülő érzései mindig fontosabbak
  3. Folyamatosan más gyerekekhez hasonlít (tesókhoz, stb.)
  4. Feltételekhez kötött szeretet jellemzi a kapcsolatukat
  5. Nem ismeri el a gyerek sikereit
  6. Bűntudatkeltéssel, érzelmi zsarolással próbál zsarolni, manipulálni vagy irányítani
  7. Folyton megszegi az ígéreteit
  8. Rovására viccel, rajta nevet, vagy pellengérre állítja

Illusztráció: tookapic képe a Pixabay -en.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja