SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Apa pótolhatatlan: ezért foglalkozz férfiként is nagyon sokat a gyerekeddel

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-02-28
Magyarországon még nagyon ritka, hogy egy apa maradjon otthon gyeden vagy gyesen a gyerekkel. Bár ez a megoldás sok előnnyel kecsegtet, egy nyolc órában dolgozó apuka is kialakíthat szoros kötődést a gyerekkel, csak egy kis erőfeszítés kell hozzá.
Apa pótolhatatlan: ezért foglalkozz férfiként is nagyon sokat a gyerekeddel

Hazánkban az elmúlt évtizedben látszólag meredeken megnőtt a gyeden lévő apák száma: míg 2010-ben az összes gyedes szülő 0,9 százaléka volt férfi (a gyesen lévőknek az aránya már kicsit magasabb, 5 százalék volt), addigra ez a szám 2018-ra 8 százalékra nőtt. Az adatok azonban csalókák, az időközben bevezetett GYED Extra miatt.

2014 óta lehetséges egyszerre GYED-et és munkabért kapni. Az intézkedés célja elsősorban a nők munkaerőpiacra való visszatérésének előmozdítása volt, azonban sokan jöttek rá arra, hogy bizonyos esetekben jobban megéri a családnak, ha az apa veszi igénybe az ellátást, miközben továbbra is bejár a munkahelyére – például akkor, ha az anyának korábban nem volt munkaviszonya, így nem jogosult GYED-re, vagy ha KATÁ-S vállalkozó, ezért esetében az ellátás nagyon alacsony összegű lenne. Ilyenkor az anya vagy maga is visszatér dolgozni, vagy otthon marad, és fizeti maga után a TB-t – esetleg azt sem, és ezzel megszűnik az egészségbiztosítása –, ez utóbbi esetekben pedig még a megszokottnál is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül.

Pedig az egész család profitálna belőle, ha az apák is teljes jogúan kivehetnék a részüket a gyerekgondozásból.


Az apának is joga van gyereket nevelni

„A férfiakat is gúzsba kötő tradíciók miatt az apaságot ma nem lehet rendesen megélni” – vélekedett korábban a Magyar Narancsnak adott nyilatkozatában Szabó Gábor pszichológus. Véleménye szerint tarthatatlan az a modell, amelyben az apa egyetlen dolga, hogy „lapátolja haza a pénzt”, és esetükben is inkább jogokról kéne beszélni: arról, hogy a férfiaknak is legyen lehetőségük megtapasztalni a gyereknevelés szépségét.

Hazánkban a hosszú időre tervezett gyed/gyes nem hivatalosan a mai napig az anyák feladatának – vagy kiváltságának, nézőpont kérdése – számít, más országokban azonban ennél sokkal egyenlőbben elosztottak a szerepek. A skandináv országokban és Izlandon például a szülési szabadság egy részét kötelező az apának kivenni – ha nem teszi, ez az idő elúszik a családnak. Ott a férfiak háromnegyede él is a lehetőséggel, és talán ez is az oka annak, hogy több gyermeket vállalnak, mint Magyarországon.


Így veheti ki a részét az apa a gyereknevelésből

Gyeden vagy gyesen otthon maradni jó lehetőség, de nem mindenki számára járható vagy vonzó út. Nem kell azonban azt hinni, hogy a napi 8 órában dolgozó apa nem lehet ugyanúgy teljes értékű szülő, csak egy kis erőfeszítésre van szükség.

Kezdetnek megteszi, ha az anya bármikor rábízhatja a csecsemőt vagy a kisgyereket. Ennek köszönhetően az apa felismeri, hogy az élet a babával bizony tartogat váratlan nehézségeket:

„16 hónapos volt a fiam, amikor a feleségem elutazott egy hétvégére a Balatonra a barátnőivel. Emlékszem, pánikszerűen hívtam az éjszaka közepén, hogy mit csináljak, sír a gyerek. Hát, mit csinálj, felelte, vigasztald meg… Én ringattam egy kicsit, és visszaaludt, de akkor jöttem rá, hogy korábban ezzel mindig neki kellett megbirkóznia. Másnapra áthívtam anyámat segíteni, de ő csak azt tudta ismételgetni, hogy mégis mit gondolt a feleségem, hogy itt hagyott bennünket, úgyhogy egy idő után inkább megkértem, menjen haza. Este rendelt pizzával, kisebb felfordulásban, de mosolyogva vártuk haza a páromat, és azóta is csodálom, amit ő a gyerekkel otthon töltött idejében véghezvitt” – meséli Kristóf, egy azóta kétgyerekes apuka.

A Dads on Reddit oldalon a következőket javasolják a gyakorló apák azoknak, akik kicsit le szeretnék venni a párjuk vállairól a terhet:

  • Ne keseredj el, ha először elutasít a gyerek! Mivel az anyját szokta meg, természetes, hogy hozzá jobban kötődik, de ha kitartó vagy, ez rövid időn belül változni fog.
  • Találd ki, mi legyen az a tevékenység, amit csak te végzel a gyerekkel. Sokaknál ez az esti fürdetés, de olyan is van, aki a reggeli cumisüveges etetést vállalta magára, és boldog, mert ő az első, akit a lánya ébredés után meglát.
  • Akkor is támogathatod az éjszakázó anyát, ha szoptat: nyugodtan kelj ki az ágyból, vidd oda neki a babát, vagy ha fotelben etet, beszélgess vele, így segíts neki ébren maradni.
  • Készíts sok fényképet és videót, amit évek múlva öröm lesz visszanézni.
  • Ha valamit nem tudsz, nyugodtan merj kérdezni!

Az apákra nagy szükség van. Azok a gyerekek, akik jelen lévő, gondoskodó édesapa mellett nőnek fel, kiegyensúlyozottabbak, ritkábban fordul elő köztük serdülőkori deviancia vagy droghasználat. Dolgozz azon, hogy már babakorától szoros kapcsolatot tudj vele kiépíteni.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Anna Kraynova / shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja