A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Apa pótolhatatlan: ezért foglalkozz férfiként is nagyon sokat a gyerekeddel

Kercsó Dorottya - 2020-02-28
Magyarországon még nagyon ritka, hogy egy apa maradjon otthon gyeden vagy gyesen a gyerekkel. Bár ez a megoldás sok előnnyel kecsegtet, egy nyolc órában dolgozó apuka is kialakíthat szoros kötődést a gyerekkel, csak egy kis erőfeszítés kell hozzá.
Apa pótolhatatlan: ezért foglalkozz férfiként is nagyon sokat a gyerekeddel

Hazánkban az elmúlt évtizedben látszólag meredeken megnőtt a gyeden lévő apák száma: míg 2010-ben az összes gyedes szülő 0,9 százaléka volt férfi (a gyesen lévőknek az aránya már kicsit magasabb, 5 százalék volt), addigra ez a szám 2018-ra 8 százalékra nőtt. Az adatok azonban csalókák, az időközben bevezetett GYED Extra miatt.

2014 óta lehetséges egyszerre GYED-et és munkabért kapni. Az intézkedés célja elsősorban a nők munkaerőpiacra való visszatérésének előmozdítása volt, azonban sokan jöttek rá arra, hogy bizonyos esetekben jobban megéri a családnak, ha az apa veszi igénybe az ellátást, miközben továbbra is bejár a munkahelyére – például akkor, ha az anyának korábban nem volt munkaviszonya, így nem jogosult GYED-re, vagy ha KATÁ-S vállalkozó, ezért esetében az ellátás nagyon alacsony összegű lenne. Ilyenkor az anya vagy maga is visszatér dolgozni, vagy otthon marad, és fizeti maga után a TB-t – esetleg azt sem, és ezzel megszűnik az egészségbiztosítása –, ez utóbbi esetekben pedig még a megszokottnál is kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül.

Pedig az egész család profitálna belőle, ha az apák is teljes jogúan kivehetnék a részüket a gyerekgondozásból.


Az apának is joga van gyereket nevelni

„A férfiakat is gúzsba kötő tradíciók miatt az apaságot ma nem lehet rendesen megélni” – vélekedett korábban a Magyar Narancsnak adott nyilatkozatában Szabó Gábor pszichológus. Véleménye szerint tarthatatlan az a modell, amelyben az apa egyetlen dolga, hogy „lapátolja haza a pénzt”, és esetükben is inkább jogokról kéne beszélni: arról, hogy a férfiaknak is legyen lehetőségük megtapasztalni a gyereknevelés szépségét.

Hazánkban a hosszú időre tervezett gyed/gyes nem hivatalosan a mai napig az anyák feladatának – vagy kiváltságának, nézőpont kérdése – számít, más országokban azonban ennél sokkal egyenlőbben elosztottak a szerepek. A skandináv országokban és Izlandon például a szülési szabadság egy részét kötelező az apának kivenni – ha nem teszi, ez az idő elúszik a családnak. Ott a férfiak háromnegyede él is a lehetőséggel, és talán ez is az oka annak, hogy több gyermeket vállalnak, mint Magyarországon.


Így veheti ki a részét az apa a gyereknevelésből

Gyeden vagy gyesen otthon maradni jó lehetőség, de nem mindenki számára járható vagy vonzó út. Nem kell azonban azt hinni, hogy a napi 8 órában dolgozó apa nem lehet ugyanúgy teljes értékű szülő, csak egy kis erőfeszítésre van szükség.

Kezdetnek megteszi, ha az anya bármikor rábízhatja a csecsemőt vagy a kisgyereket. Ennek köszönhetően az apa felismeri, hogy az élet a babával bizony tartogat váratlan nehézségeket:

„16 hónapos volt a fiam, amikor a feleségem elutazott egy hétvégére a Balatonra a barátnőivel. Emlékszem, pánikszerűen hívtam az éjszaka közepén, hogy mit csináljak, sír a gyerek. Hát, mit csinálj, felelte, vigasztald meg… Én ringattam egy kicsit, és visszaaludt, de akkor jöttem rá, hogy korábban ezzel mindig neki kellett megbirkóznia. Másnapra áthívtam anyámat segíteni, de ő csak azt tudta ismételgetni, hogy mégis mit gondolt a feleségem, hogy itt hagyott bennünket, úgyhogy egy idő után inkább megkértem, menjen haza. Este rendelt pizzával, kisebb felfordulásban, de mosolyogva vártuk haza a páromat, és azóta is csodálom, amit ő a gyerekkel otthon töltött idejében véghezvitt” – meséli Kristóf, egy azóta kétgyerekes apuka.

A Dads on Reddit oldalon a következőket javasolják a gyakorló apák azoknak, akik kicsit le szeretnék venni a párjuk vállairól a terhet:

  • Ne keseredj el, ha először elutasít a gyerek! Mivel az anyját szokta meg, természetes, hogy hozzá jobban kötődik, de ha kitartó vagy, ez rövid időn belül változni fog.
  • Találd ki, mi legyen az a tevékenység, amit csak te végzel a gyerekkel. Sokaknál ez az esti fürdetés, de olyan is van, aki a reggeli cumisüveges etetést vállalta magára, és boldog, mert ő az első, akit a lánya ébredés után meglát.
  • Akkor is támogathatod az éjszakázó anyát, ha szoptat: nyugodtan kelj ki az ágyból, vidd oda neki a babát, vagy ha fotelben etet, beszélgess vele, így segíts neki ébren maradni.
  • Készíts sok fényképet és videót, amit évek múlva öröm lesz visszanézni.
  • Ha valamit nem tudsz, nyugodtan merj kérdezni!

Az apákra nagy szükség van. Azok a gyerekek, akik jelen lévő, gondoskodó édesapa mellett nőnek fel, kiegyensúlyozottabbak, ritkábban fordul elő köztük serdülőkori deviancia vagy droghasználat. Dolgozz azon, hogy már babakorától szoros kapcsolatot tudj vele kiépíteni.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: Anna Kraynova / shutterstock

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja