SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A depresszió, a pánik tünetek és az autoimmun pajzsmirigybetegség (tireoiditisz) kapcsolata

Prof. Dr. Balázs Csaba [cikkei] - 2019-04-02
A közelmúltban az autoimmun és a pszichiátriai rendellenességek kapcsolatát különféle autoimmun betegségek esetében kimutatták. Az új immunológiai technikák bevezetésével és az immuno-neuropszichiátriai kutatás kiterjesztésével egyre több bizonyíték van arra, hogy a pszichiátriai rendellenességek legalább egy alcsoportja autoimmun alapú.
A depresszió, a pánik tünetek és az autoimmun pajzsmirigybetegség (tireoiditisz) kapcsolata

Az autoimmun tireoiditis egy gyakori betegség, amelynek előfordulása (prevalenciája) az Egyesült Államokban körülbelül 4% és 13% között van, hazánkban a lakosság 5-10%-t érinti.  Fontos, hogy a  nemi megoszlás eltérő: több nőt érint, mint a férfit és gyakorisága az életkorral együtt nő, akár 20%-t is elérheti a 60 év feletti nőknél. Emellett a depresszió és a szorongásos rendellenességek is gyakori kórformák, az Egyesült Államokban 6,6% a depresszióban és 18,1% a szorongásos zavarokban szenvedők aránya. Ezen statisztikai és klinikai megfigyelések alapján a kérdés úgy vetődött fel:


Van-e összefüggés az autoimmun thireoiditisz, a pánik tünetek és a depresszió között?

A legújabb klinikai vizsgálatok eredményét a vezető amerikai lapban publikálták az elmúlt évben (Eva-Maria Siegmann és munkatársai, 2018.0190 Published online May 2, 2018. JAMA jamapsychiatry.2018.0190.). A szerzők vizsgálatukban 19 közlemény szisztematikus vizsgálata (un. metaanalízise) során 19 174 beteg adatait foglalták össze. Tanulmányozták a pajzsmirigybetegek (neuro) pszichológiai tüneteit, az életminőség csökkenését, a pajzsmirigygyulladás fokát, immunológiai és hormonális státuszát egyaránt. Arra a következtetésre jutottak, hogy az autoimmun (Hashimoto) tireoditisben szenvedő betegekben lényegesen nagyobb a valószínűsége a depresszió és a szorongás, ill. pánik tünetek kialakulásának.


A pajzsmirigybetegségek fontosabb tünetei:

A látható jeleken túl, vagy akár azokat megelőzően is jelentkezhetnek különböző tünetek, melyek a pajzsmirigy betegségeire utalhatnak.


1. Fáradtság vagy álmatlanság

Pajzsmirigy alulműködés esetén gyakori tünet, hogy napi 8-10 óra alvás után is fáradtan, erőtlenül kelünk ki az ágyból és ez az állapot az egész napunkat végig kíséri.

Túlműködés esetén a nappali fáradtságérzet oka pedig ennek ellenkezője, az éjszakai álmatlanság lehet.


2. Súlyváltozások

Az alapanyagcsere szabályozása által a pajzsmirigy rendellenes működése testsúlyunkra is hatással van. Alulműködés esetén hízás jelentkezhet, a túlműködés pedig súlyvesztést okozhat.


3. Hangulati ingadozások

Idegesség, depresszió, vagy napjaink egyre gyakoribbá váló tünetegyüttese, a pánikbetegség is jelentkezhet a pajzsmirigy rendellenes működéséből adódóan.


4. Magas koleszterinszint

A magas koleszterinszint szintén intő jel lehet. Pajzsmirigy alulműködést jelezhet, ha az értékek rendszeres mozgás, diéta hatására sem csökkennek. Túlműködés mellett alacsony koleszterint szint jelentkezhet.


5. Családi örökség

A pajzsmirigy betegségek kialakulásában is fontos szerepet játszik az öröklött hajlam. Ha a családban korábban előfordult ilyen probléma, akkor fokozottan ügyeljünk a tünetek korai felismerésére!

 

6. Menstruációs és termékenységi problémák

A korábbinál erősebb, elhúzódó menstruáció pajzsmirigy alulműködést jelezhet, míg a ritkábbá váló vérzések, a hosszabb ciklus túlműködésre utalhat. Gyakran a meddőség hátterében is pajzsmirigy probléma áll.


7. Bélpanaszok

A hasmenés és az irritábilis bél-szindróma okozója a pajzsmirigy túlműködése is lehet, míg a székrekedést alulműködés is kiválthatja.


8. Haj és bőrproblémák

A pajzsmirigy betegségei a haj és a bőr állapotában is több elváltozást okozhatnak. Gyakori panasz a haj hullása, szárazzá, töredezetté válása. A bőr is szárazabb, érdesebb lehet.


9. Nyakfeszülés

A pajzsmirigy megnagyobbodásának következtében nyomást gyakorol a légcsőre és a nyelőcsőre egyaránt, így nyelési és légzési nehezítettség jelentkezhet. Előfordulhat időszakos rekedtség is.


10. Izom- és ízületi fájdalmak

A izmok és ízületek fájdalma mellett pajzsmirigybetegségre utalhatnak az ún. kéztőalagút szindróma tünetei is: az öreg-, a mutató- és a középső ujj bizonyos időközönként fellépő zsibbadtsága.
 

A depresszió és a szorongásos zavarok okozta társadalmi és gazdasági költségek magasak, megfelelő és korai kezeléssel csökkenthetők. Fontos tehát: a depressziós és szorongásos betegségben szenvedő betegeknél célszerű az autoimmun tireoditis irányába vizsgálatot végezni, másrészt ezekben a pajzsmirigybetegekben szükség van a pszichiátriai tünetek szűrésére és célirányú kezelésére egyaránt.

Ráadásul, az autoimmun tiroiditisben eltérő lehet a pajzsmirigy működése (normál vagy csökkent működésű, ill. túlműködésű fázisok), ezért nem mindig nyomon követhetők ezeknek a tüneteknek az oka. Ez a tény megakadályozza a mielőbbi helyes diagnózist és az oki terápiát. Lényeges, hogy a vizsgálatot nem szabad szűkíteni a tirotropin (TSH) szintek és a szabad trijódtironin (FT3) és a szabad tiroxinra (FT4) mérésére, hanem a pajzsmirigy-peroxidáz antitesteket is meg kell határozni.

A pajzsmirigybetegséghez kapcsolódó depresszió és szorongásos zavarok a szokásosnál eltérő kezelést igényelnek. Fontos, hogy minél előbb egyénre szabott kezelést kell elkezdeni. A tipikus levotiroxin-kezelés mellett (a dózist is mérlegelni kell, mert a hormon iránti igény évszakonként is eltérő lehet!) a szelén-kiegészítés segíthet csökkenteni a pajzsmirigy-antitestek mennyiségét és javítani a hangulatot. Ezen túlmenően az anti-depressziós kezelés segít a pajzsmirigybetegség gyógyításában, erre a szelektív szerotonin visszavétel-gátlók megfelelő gyógyszerek. A klasszikus, triciklikus antidepresszánsok azonban nem alkalmasak hipotireozisos betegek számára. Egyrészt a hipotireozisosban szenvedő betegek nem reagálnak jól a triciklusos antidepresszánsokra is, másrészt a triciklikus antidepresszánsok mellékhatásai, például a súlygyarapodás tipikus káros hatásai sem elhanyagolhatók.
 

Mi következik ezekből a vizsgálatokból?
 

  • A pajzsmirigybetegek esetében a pánik tünetek, ill. a depresszió kialakulásának valószínűsége lényegesen nagyobb
  • A pánik tünetekkel kezelt betegek esetében mindig célszerű a pajzsmirigy autoimmun betegségére is gondolni, s ilyen irányú vizsgálatokat végezni
  • A komplex, holisztikus megközelítéssel a tünetek kialakulásának, ill. a visszaesésnek a  valószínűsége lényegesen kisebb
  • A jelenség magyarázata az, hogy a idegrendszer anyagai („transzmitterei”) hatnak az immun rendszerre és fordítva az immunrendszer anyagai (citokinjei) befolyásolják az idegrendszer állapotát, a környezeti adaptációt, a stressz szituációk leküzdését.

Kép: Foundry / Pixabay

Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja