SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az anyukák gyorsabban öregszenek, mint mások

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2018-03-08
Egy most megjelent tanulmány szerint sejtszinten mintegy 11 évvel gyorsabban öregszenek az édesanyák, mint "kellene". Az Oxfordi Egyetem szaklapjában megjelent cikk egy lehetséges választ is talált a problémára.
Az anyukák gyorsabban öregszenek, mint mások

A Human Reproduction című szaklap közölt nemrégiben egy tanulmányt, melyben 1954 nő vérmintáit vizsgálták meg. A kutatók az úgynevezett telomerek hosszúságát hasonlították össze.

A telomerek a sejtek DNS-ét hivatottak védeni - valahányszor egy sejt osztódik, a hosszú DNS lánc rövidül egy kicsit. Ha ilyenkor a géneket tartalmazó szakasz rövidülne, a sejt azonnal sérülne, génhibássá válna. Ennek kiküszöbölésére, az állati és emberi sejtek DNS-ében minden lánc végén van egy védelmi szakasz. Afféle kupakként sorakozó szekvencia, egy olyan rész, melynek semmi egyéb szerepe nincs, csak hogy osztódáskor ezekből "fogyjon", ne a sejt aktív DNS-éből. Mint a gyerek cipőjén az orrvédő, amiért nem kár, ha elkopik, mivel magában a cipőben nem esik kár, ha megsérül.
Ahogy azonban a cipővédő is zsurmolódik, "fogy" minden egyes fékezésnél a kismotorral, egyszer csak kilyukad, és ekkor a következő hatás már a cipő külsejét sérti fel.
A sejtekben, amikor az újabb és újabb osztódás után elfogy a védelmi rész, eltűnik a telomerek sora, akkor a sejt használhatatlanná válik, eljön a programozott sejthalál ideje. Így tehát egy sejt öregedését, "elhasználtságát" meg lehet állapítani abból, hogy a telomer-szakasz mennyire hosszú.

A vizsgált vérminták tulajdonosai 20 és 44 év közötti amerikai nők voltak, akik kérdőíven válaszoltak arra, hány gyermeket szültek. Az eredményen meghökkentek a tudósok, ugyanis azt tapasztalták, hogy az édesanyák sejtjeinek telomer szakasza rövidebb, mint gyermektelen társaiké. Átlagosan 11 évvel mutatták magukat öregebbnek az édesanyák sejtjei a korosztályukban elvárhatónál.

A felfedezés akkor sem dőlt meg, amikor a különböző etnikai, kulturális hovatartozást, anyagi körülményeket, vagy akár a dohányzást kizárták a vizsgálati tényezők közül.

Bár a jelenség okait nem pontosan értik a vizsgálatot végző orvosok, úgy vélik, az ok nem magában a szülésben keresendő - mivel egy korábbi kutatás, melyet finn kutatók végeztek, épp ellentétes eredményt hozott. Annak a vizsgálatnak - melyet a maja népcsoportban végeztek el - az eredményeit 2016-ban publikálták. Az ottani eredmények szerint minél több gyermeke volt egy nőnek, annál hosszabb volt a telomer szakasz, vagyis annál fiatalabb életszakaszban voltak a sejtek.

A mostani vizsgálat vezetője úgy véli, az összefüggés szoros a két eredmény között, és az idő előtti öregedés oka a nyugati világ anyukáira nehezedő stresszben keresendő - főként, mivel Amerikában nem létezik a Magyarországon működő Gyed/Gyes rendszer, a legtöbb anya a gyermekágyi időszak után visszatér a munkájához. A kutatók szerint érdemes figyelmet fordítani a vizsgálati eredményekre és arra, amire figyelmeztetnek.

Indexkép: maxpixel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja