SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az egyedülálló apák öt leggyakoribb kérdése

Jánosi Valéria [cikkei] - 2018-03-12
Amikor egyszülős családokról beszélünk, automatikusan a gyermeküket egyedül nevelő anyák képe ugrik be. Pedig szép számmal vannak olyan családok is, ahonnan valamilyen okból hiányzik az anyuka, és az apa egyedül küzd a gyerekneveléssel.
Az egyedülálló apák öt leggyakoribb kérdése

Egy 2011-es felmérés szerint Magyarországon 78 ezer olyan család volt, ahol az apa nevelte a gyerekeket.

Az okok nagyon sokfélék lehetnek: meghalt az anya, elvált, világgá ment, önmaga keresésére indult, esetleg súlyosan beteg mentálisan. Sajnos egyáltalán nem mindegy a gyerek(ek) szempontjából, hogy miért hiányzik az anya a családból: elhagyta a gyerekeit, alkalmatlan a nevelésre vagy meghalt. Egyiket sem könnyű elfogadni, de azt különösen nehéz, ha az anya tudatos döntése volt, hogy elhagyja a gyerekét.

A gyermeküket egyedül nevelő apákban érthető módon százféle szorongató kérdés merülhet fel azzal kapcsolatban, hogyan lesznek képesek egyedül megbirkózni a rengeteg feladattal. Ezekből most csak ötöt emelek ki.
 

Mit mondjak neki az anyjáról? 

Leginkább az igazat a gyerek korához mérten. Ha meghalt az édesanya, akkor az apa hitének megfelelő, a kicsi számára is érthető mondatokat. Ha az anya mentális betegsége miatt került az apához a felügyelet joga, akkor is muszáj a gyereknek elmagyarázni, hogy anya beteg, és nem tudja gondját viselni. Nem azért, mert nem akarja, hanem mert nem képes rá.
Sokkal nehezebb a helyzet, ha az anya saját döntése volt az, hogy lemond a gyermeke felügyeletéről. Ebben az esetben is érdemes az igazat mondani, de az apának számolnia kell a következő kérdéssel: "Anya azért ment el, mert nem szeret engem?"
Ebben az esetben muszáj elmagyarázni a gyereknek, hogy erről szó sincs, anyának most is fontos vagy, de ketten együtt úgy döntöttünk, hogy inkább én gondoskodom rólad a mindennapokban. 
 

Hogyan legyek az anyja is? 

Egyáltalán nem kell egy apának anyává válnia, ahogy egy édesanya sem tudja pótolni az apát. De a gyerek(ek)kel való összecsiszolódás során az apa gyakran "anyalelkűvé" válik: megtanul gyengédebb, együttérzőbb, empatikusabb lenni.
Egy magára maradó apuka általában sokkal több segítséget kap a környezetétől mint egy egyedül maradó anya. Ez utóbbi esetben természetes, hogy a nő majd megold mindent: eltartja a családját, lavírozik a munkahely, óvoda, bölcsőde és iskola között, miközben fenntartja a háztartást.
Amikor egy apa marad egyedül, a környezetében lévő nők azonnal belendülnek, és kezdetben nagyon sokat segítenek a férfinek, hiszen az a kép él bennünk az apákról, hogy nekik előbb meg kell tanulniuk főzni, hajat fonni, mesét olvasni. És a kezdeti időszakban tényleg nagyon fontos a tágabb család és a szomszédság női tagjainak a támogatása.
 

Honnan lát majd a gyerekem női mintát? 

Pontosan ugyanonnan, ahonnan egy egyedülálló anya mellett felnövő gyerek férfi mintát. Sőt, ezúttal talán jobb a helyzet, hiszen a gyerek óvónői, tanárai is többnyire nők. Bár valóban nagyon fontos az anya-gyerek kapcsolat, de anya hiányában mindezt pótolni tudja az apa-gyerek kapcsolat is, ha az apa képes arra, hogy elmélyítse a viszonyát a gyerekével. Ha képes megtanulni a kedvenc rajzfilmfigurák nevét, ha ölbe tudja venni, dajkálja a kicsi gyerekét, ha megjegyzi, hogy ki a kedvenc óvónénije, és melyik ételt utálja a gyereke, akkor megadhatja a csemetéjének mindazt a szeretetet, amire annak szüksége van. 
 

Szerezzek neki pótanyát? 

Csak azért semmi esetre sem érdemes új párkapcsolatot keresni, hogy a gyereknek legyen anyja. Új párkapcsolatba azért érdemes belemenni, mert az apának mint férfinak szüksége van egy társra. Nagyon lényeges a különbség, különösen a jövendőbeli partner számára. Nem túl hízelgő egy nő számára, hogy csak azért van rá szüksége egy férfinek, hogy legyen valaki, aki felneveli a gyerekeket.
Ugyanakkor itt is lényeges az a szempont, ami az egyedülálló anyák esetében is fontos a párkeresésnél: olyan partnert válasszon a szülő, aki a gyerekével együtt szereti és elfogadja. Nagyon sok problémától, nehéz dilemmától kíméli meg magát az az egyedülálló szülő, aki nem megy bele olyan kapcsolatba, ahol a jövendő társát kirázza a hideg a gyerekétől. 
 

Sérülni fog a gyerekem lelkileg attól, hogy nincs anyja? 

Erre sajnos nincs jó válasz. Igen, a gyerekek megszenvedik, ha az egyik szülőjük meghal, elmegy, elköltözik. Mindegy, hogy az apa vagy az anya a hiányzó szülő. Ha azonban a magára maradt apuka mindent megtesz azért, hogy szoros kötődést alakítson ki a gyerekével, akkor máris sokat tett azért, hogy enyhítse gyermeke szomorúságát. Egy tragédia után a legtöbb esetben olyan erős véd és dacszövetség alakul ki apa és gyereke között, ami mindkettőjüket megtartja a gyász idején.
Természetesen az is nagyon hasznos, ha az apa segítő szakemberek segítségét is igénybe veszi, hogy ő maga és a gyermeke is átlendüljenek a nagyon nehéz és fájdalmas kezdeti szakaszon.

Indexkép: pixabay - pexels

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja