A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az anyukák gyorsabban öregszenek, mint mások

Teszáry Nikolett - 2018-03-08
Egy most megjelent tanulmány szerint sejtszinten mintegy 11 évvel gyorsabban öregszenek az édesanyák, mint "kellene". Az Oxfordi Egyetem szaklapjában megjelent cikk egy lehetséges választ is talált a problémára.
Az anyukák gyorsabban öregszenek, mint mások

A Human Reproduction című szaklap közölt nemrégiben egy tanulmányt, melyben 1954 nő vérmintáit vizsgálták meg. A kutatók az úgynevezett telomerek hosszúságát hasonlították össze.

A telomerek a sejtek DNS-ét hivatottak védeni - valahányszor egy sejt osztódik, a hosszú DNS lánc rövidül egy kicsit. Ha ilyenkor a géneket tartalmazó szakasz rövidülne, a sejt azonnal sérülne, génhibássá válna. Ennek kiküszöbölésére, az állati és emberi sejtek DNS-ében minden lánc végén van egy védelmi szakasz. Afféle kupakként sorakozó szekvencia, egy olyan rész, melynek semmi egyéb szerepe nincs, csak hogy osztódáskor ezekből "fogyjon", ne a sejt aktív DNS-éből. Mint a gyerek cipőjén az orrvédő, amiért nem kár, ha elkopik, mivel magában a cipőben nem esik kár, ha megsérül.
Ahogy azonban a cipővédő is zsurmolódik, "fogy" minden egyes fékezésnél a kismotorral, egyszer csak kilyukad, és ekkor a következő hatás már a cipő külsejét sérti fel.
A sejtekben, amikor az újabb és újabb osztódás után elfogy a védelmi rész, eltűnik a telomerek sora, akkor a sejt használhatatlanná válik, eljön a programozott sejthalál ideje. Így tehát egy sejt öregedését, "elhasználtságát" meg lehet állapítani abból, hogy a telomer-szakasz mennyire hosszú.

A vizsgált vérminták tulajdonosai 20 és 44 év közötti amerikai nők voltak, akik kérdőíven válaszoltak arra, hány gyermeket szültek. Az eredményen meghökkentek a tudósok, ugyanis azt tapasztalták, hogy az édesanyák sejtjeinek telomer szakasza rövidebb, mint gyermektelen társaiké. Átlagosan 11 évvel mutatták magukat öregebbnek az édesanyák sejtjei a korosztályukban elvárhatónál.

A felfedezés akkor sem dőlt meg, amikor a különböző etnikai, kulturális hovatartozást, anyagi körülményeket, vagy akár a dohányzást kizárták a vizsgálati tényezők közül.

Bár a jelenség okait nem pontosan értik a vizsgálatot végző orvosok, úgy vélik, az ok nem magában a szülésben keresendő - mivel egy korábbi kutatás, melyet finn kutatók végeztek, épp ellentétes eredményt hozott. Annak a vizsgálatnak - melyet a maja népcsoportban végeztek el - az eredményeit 2016-ban publikálták. Az ottani eredmények szerint minél több gyermeke volt egy nőnek, annál hosszabb volt a telomer szakasz, vagyis annál fiatalabb életszakaszban voltak a sejtek.

A mostani vizsgálat vezetője úgy véli, az összefüggés szoros a két eredmény között, és az idő előtti öregedés oka a nyugati világ anyukáira nehezedő stresszben keresendő - főként, mivel Amerikában nem létezik a Magyarországon működő Gyed/Gyes rendszer, a legtöbb anya a gyermekágyi időszak után visszatér a munkájához. A kutatók szerint érdemes figyelmet fordítani a vizsgálati eredményekre és arra, amire figyelmeztetnek.

Indexkép: maxpixel

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja