A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

6 jel, ami arra utal, hogy a párkapcsolatod hanyatlófélben van - anélkül, hogy tudnál róla

Családinet [cikkei] - 2018-01-30
“Mindig fontos felismerni, hogy mikor ér véget valami. Amikor lezárul egy ciklus, bezárul egy ajtó, véget ér egy fejezet - mindegy, hogy hogy nevezzük, a lényeg az, hogy magunk mögött hagyjuk életünknek azokat a pillanatait, amelyek már elmúltak" - Paulo Coelho.
6 jel, ami arra utal, hogy a párkapcsolatod hanyatlófélben van - anélkül, hogy tudnál róla

Senki nem szereti beismerni, ha párkapcsolata szétesőben van, és ideje lenne továbblépni. Sokan a nyilvánvaló jelek ellenére is tagadják maguk előtt, hogy a párkapcsolatuk a végét járja. Igaz, miután annyi időt és energiát fektettünk bele abba, hogy működjön egy kapcsolat, valóban nehéz beismerni, hogy az már nem hoz semmi jót nekünk.

“Az elkerülhetetlen szakító okok egyike, ha az egyik fél komoly elköteleződésre vágyik, miközben a másik nincs még erre felkészülve. A másik, amikor a különböző vallású felek nem tudnak kompromisszumra jutni azt illetően, hogy gyerekeiket milyen vallás szerint neveljék föl. Még egy gyakori ok lehet a szakításra, amikor egy megrögzött költekező találkozik egy megrögzött spórolóval és egyik sem hajlandó dolgozni azon, hogy közös nevezőre jussanak” – állítja Nicole Martinez pszichológus.

Mindenkinek fontos lenne megtanulni felismerni azokat a jeleket, amelyek egy haldokló párkapcsolatra utalnak, mert így sok felesleges szívfájdalomtól kímélhetnék meg magukat az emberek. Sokak kapcsolata úgy megy tönkre a szemük láttára, hogy észre sem veszik! Annyira finomak és nehezen észrevehetők ezek a jelek, hogy érdemes néha tudatosan figyelni ezekre!

A 6 leggyakoribb jel, ami egy széteső kapcsolatra utal:
 

1. A kommunikáció hiánya

A párkapcsolat tagjainak ugyanúgy van szüksége a kommunikációra, mint ahogy szükségünk van élelemre és vízre. Ha nincs kommunikáció, a párkapcsolat éhezik. Megtörténhet, hogy egy pár ugyan beszélget egymással minden nap, de a kommunikáció már nem olyan, mint régen volt. Ezt jelentheti, ha gyakoribbá válnak a szóváltások, mindennaposak lesznek a félreértések és a felek talán nem tudatosan, de bántják egymás érzelmeit, érzéseit, mert már nem képesek egymással kommunikálni.

Amy Levine szerint “a beszélgetés kerülése – legyen szó a szerelmi életről vagy bármi másról – ahhoz vezethet, hogy egyik vagy mindkét fél negatív érzelmekkel telítődik, még ha tudatalatti szinten is. Ilyenkor az eljátszás egy idő után már fárasztóvá válik és a színlelés ára is meglesz.”

A kommunikáció elszegényedése az elromló kapcsolat egyik előjele!
 

2. Ha nem töltötök időt egymással

Az ember elméletileg szeret időt tölteni az élete párjával, aki a “másik fele” – ez lenne egy párkapcsolat igazi lényege nemde?!

“A szabadidő eltöltésének mikéntjén való vitatkozás eléggé gyakori a párkapcsolatokban. De igazi problémát az okoz, ha a minőségi időtöltés kezd hiányozni a kapcsolatból. A hónapokon vagy éveken át tartó minőségi időtöltés hiánya frusztrációhoz, nehezteléshez és visszahúzódáshoz vezethet, de ugyanúgy kiválthatja az elhanyagoltság érzését is, ami tovább mélyíti az érzelmi és fizikai szakadékot” – mondja Nicola Beer, író és házasság-tanácsadó.

Természetes, hogy mindnyájunknak megvan a saját élete és néha szeretünk időt tölteni család és hitves nélkül. De ha a partnerek már nem olyan gyakran töltenek időt egymással, mint azelőtt, és ha ezért semmilyen komoly életesemény nem okolható, akkor ez egy piros figyelmeztető lámpa, hogy a kapcsolat hanyatlásban van. Főleg, ha ez a külön töltött idő egyiket sem zavarja különösképpen!

Olvasd el ezt is: Ezért kellene rendszeresen randiznod - akkor is, ha elfoglalt szülő vagy


3. A törődés hiánya

Az egymással való törődés és intimitás az oka annak, hogy valakiben meglátjuk azt, aki kiegészít minket, mint a másik felünk – másképpen csak a legjobb barátunkkal lógnánk. Amikor a törődés és odafigyelés hiányzik, a párkapcsolat éhezni kezd és a szétesés felé halad. A gyengédség és a szeretet kimutatásával azt éreztetjük partnerünkkel, hogy szeretjük és akarjuk őt. Ha ez kezd elhalványulni, akkor a partnerünkkel való kapcsolat is előbb-utóbb megszakad.
 

4. Titkolózás

Párunknak nem feltétlen kell tudnia minden kis részletet életünk minden egyes napjáról, nem nagy tragédia, ha nem tud a harmadik osztályos lábtörésünkről. Azonban ha kezdjük úgy érezni, hogy nem szeretnénk, ha párunk tudna bizonyos dolgokról az életünkben és egyre gyakrabban titkolózunk előtte, akkor talán itt az idő, hogy visszatekintsünk a kapcsolatunkra és feltegyük magunknak a kérdést, hogy mi is van most valójában?

„Noha a bizalom alapvető eleme egy intim párkapcsolatnak, könnyen elromolhat, amit nehéz újra megjavítani. Amikor partnered fontos információkat titkol előled ok nélkül, akkor természetes, hogy elárulva érzed magad. Sokak számára a csalás bármilyen formája kapcsolatgyilkos. Más szóval, a titkolózással és a partnernek való hazudással kockáztatjuk a bizalma elvesztését irányunkba és ezzel veszélybe sodorjuk a párkapcsolatunkat” – vélekedik Terry Gaspard, klinikai szociális munkás.

Minden kapcsolat a bizalmon alapszik, s amikor ez elveszni látszik, akkor a titkok lesznek a főszereplők.


5. Türelmetlenség

Azok a dolgok, amiket partnerünk csinált a kapcsolatunk hajnalán, olyan elbűvölőek voltak! Az, hogy válogatós volt, vagy a fura lefekvés előtti szöszölései. Minden új volt és érdekes, elbűvölő és minden egyes pici dolog csak még jobban szerelembe ejtett. De amint egy kapcsolat a végét kezdi járni, ezek a kis apróságok egyre idegesítőbbé válnak, és már elveszik a türelmünk ezekhez. Amikor elfogy a türelem, a partnerek egyre többet és többet veszekszenek, ami igazi katasztrófába torkollhat.

Ha azok a dolgok, amiket egyszer szerettél a partneredben, most idegesítenek téged, egy jel lehet arra, hogy a kapcsolatotok hanyatlóban van.


6. Menekülési terv

Amikor egy menekülési terv tisztán megfogalmazódik egyik vagy mindkét fél részéről, akkor ideje visszalépni és ráébredni arra, hogy az a kapcsolat már nem egészséges és széthullni látszik. Amikor már kész stratégia van a kapcsolatból való kilépésre, egy tisztán megfogalmazott szakítós szöveggel, és esetenként egy másik lakással, ha addig együtt éltetek, az már tiszta sor.

“Könnyű ilyen gondolatokkal takarózni – néha menekülési eszközként szolgálnak, amikor csapdában érzed magad. Amikor ilyen gondolatok röpködnek a fejedben, akkor minden bizonnyal a tudatalattid egyre tisztább üzeneteket küld neked, hogy itt az ideje kilépni a kapcsolatból” – mondja Robert Taibbi terapeuta.

Az emberek nem fogalmaznak magukban menekülési tervet egy olyan kapcsolatból, amiben boldogok és jól érzik magukat. Ez piros zászló, hogy a kapcsolat bajban van.


Végszóként

Látni szétesni egy kapcsolatot, főleg, ha a tiédről van szó, igen frusztráló. Néha az a legjobb, ha hagyjuk a kapcsolatot magától kimúlni. Néha pedig ezek a piros lámpák jelenthetik a vészharangot, s ha észrevesszük és visszafordítjuk a dolgokat, talán jobb partnerek lehetünk és/vagy több tiszteletet kaphatunk a kapcsolatunkban.

Forrás: Filantropikum
Fotó: Odonata Wellnesscenter / PEXELS

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja